četvrtak, 13. lipnja 2013.

Sveti Antune, moli za nas!


Zahvaljujući propovijedi svetog Antuna, neki čovjek osjeti tako silno pokajanje za svoje grijehe, da zbog jecanja nije mogao ispovjediti ni jednoga. Svetac mu reče: "Idi i napiši na papir sve grijehe kojih se sjećaš, pa mi onda to donesi." Pošto je to učinio i kako je Božji čovjek čitao grijehe jedan za drugim, tako su oni bivali izbrisani.

***

Neka je druga žena, u želji da pođe za Svecem koji je bio izašao da pod vedrim nebom sije riječ života, u tome bila zapriječena od svoga muža, i tako ostane u kući, ginući od žalosti. Hodajući po potkrovlju svoje kuće, pobožno počne gledati kroz prozor, koji joj se činio okrenut prema mjestu gdje je sveti Antun u to vrijeme propovijedao, kako bi bar uživala u panorami kraja kamo nije mogla ići. Vidi čuda! Dok je žena pažljivo motrila, iznenada, posredovanjem Onoga koji običava uslišiti dobre želje, odjeknu u njezinim ušima glas sveca-propovjednika. Zanesena čudesnom milinom glasa, nešto je više produžila svoj boravak u potkrovlju. Mužu, koji ju je zbog toga prekoravao, odgovori: "Slušam propovijed brata Antuna." Muž joj se tada riječima i u mislima počne rugati, smatrajući da je nemoguće čuti glas čovjeka koji se nalazio dva kilometra daleko, gdje je upravo propovijedao. Žena je ipak ustrajala u svom uvjerenju, tako te se i on popne do prozora da bi provjerio koliko u tome ima istine. I odanle također i on, zaslugom njezine vjere, jasno zamijeti Svečev glas. Od toga se dana naročitim prijateljstvom poveže sa Božjim slugom, a nije više stavljao ni prepreke pobožnosti svoje pobožne supruge.

***

Često se događalo da se Božji čovjek, Antun, služio sredstvima koja su mu bila na raspolaganju, s ciljem da grešnike oslobodi njihovih grijeha. Štoviše - čudesna stvar! - noću se javljao mnogim osobama, te zovući ih po imenu, kako su sami pripovijedali fratrima, poticao: "Ustani i pođi do toga i toga fratra ili do toga i toga svećenika, pa mu ispovijedi ovaj ili onaj grijeh što si ga u svoje vrijeme na ovom ili onom mjestu učinio!", a što nikom nije bilo poznato osim Bogu. I na taj su način, zahvaljujući sakramentu pokore, okajani mnogi grijesi, koje se dotični iz srama nije usudio ispovjediti.

(iz Cvjetića sv. Antuna)

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.