petak, 14. lipnja 2013.

Mali podsjetnik - OP

Opća skupština dominikanaca ove godine će se održati u Trogiru. Upravo sam pročitao na redovito obnavljanoj stranici hrvatske provincije (usput, provincija Navještenja BD Marije, ne Navještenja Gospodinova, lijepo da su zadržali stari naziv) da su otvorili novu internetsku stranicu posvećenu ovoj skupštini.

Vidi se da su uložili truda, stranica lijepo izgleda, a čini se da sve pripreme teku po planu. Naravno, pitate se zašto vam sve to uopće spominjem. Pa, uočih tijekom pregledavanja sljedeću fotografiju:


E sad, neovisno o estetskim prosudbama dizajna štole osjećam se pozvanim (sam sam se pozvao) da citiram sljedeće retke upute Redemptionis Sacramentum:
[126.] The abuse is reprobated whereby the sacred ministers celebrate Holy Mass or other rites without sacred vestments or with only a stole over the monastic cowl or the common habit of religious or ordinary clothes, contrary to the prescriptions of the liturgical books, even when there is only one minister participating.[216] In order that such abuses be corrected as quickly as possible, Ordinaries should take care that in all churches and oratories subject to their jurisdiction there is present an adequate supply of liturgical vestments made in accordance with the norms.
kao i ovu točku iz upute Liturgicae Instaurationes:
8. c. "The vestment common to ministers of every rank is the alb" [31]. The abuse is here repudiated of celebrating or even concelebrating Mass with stole only over the monastic cowl or over ordinary clerical garb, to say nothing of street clothes. Equally forbidden is the wearing of the stole alone over street clothes when carrying out other ritual acts, for example, the laying on of hands at ordinations, administering other sacraments, giving blessings.
Da, dragi patri, znam da vam je do ovoga vjerojatno stalo kao do lanjskog snijega, ali ipak, ako se radi samo o financijskim problemima nabavke albi za koncelebrante, možda bismo mogli pokrenuti fond Obucimo dominikanca (ili Nosi mi se bijela boja, te je boje alba moja!)

Broj komentara: 17:

  1. Sviđa mi se naziv akcije, s jednom ispravkom: "Nosi mi se BILA boja te je boje alba moja".(Ikavski je tako cool...)
    Osim toga, zašto ne s čipkom kao nekada?!I baroknu pjanetu?!
    Reče mi nedavno jedan trady bogoslov da je tradicionalni dominikanski obred prelijep.
    Šteta da su ga se dominikanci odrekli, i to u potpunom jedinstvu! Da nije dominikanaca povezanih s FSSPX-om, možda bi taj prekrasni obred bio već zaboravljenim?!
    Jedna napomena: kad dominikanci celebriraju izvan svojih samostana, nose albu. Zašto? Budući da ih većina ne nosi habit, morali bi doći u habitu, a to im se ne da. Po ulici tako, ma dajte. A kad su po svojim samostanima ili na susretima, onda moraju nositi habit pa stoga ova inovacija.
    Inače, habiti su vazda bijeli i čisti, jer su uzeti s vješalice nekoliko puta godišnje.
    Pa recite da ovakve reforma ne nadahnjuje Duh Sveti!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ne smiju se isticati, kad prilaze ljudima na ulici i evangeliziraju, ne žele ih odbiti habitom. Ovako imaju veliki uspjeh i silne plodove. Dominikanski red cvjeta u punom smislu i predstavlja proljeće Crkve. Novincijati su im puni. I oni jumbo plakati od prije nekoliko godina su donijeli puni plod. Tko ne bi htio u samostanu sjediti za laptopom u habitu? Pa za to služe, a ne da se prljaju na ulici.
      S.Š.

      Izbriši
    2. U Dubrovniku je jedan Dominikanac prije 2 godine služio Obred - ne znam jel se to još uvijek događa.

      Imate na internetu njihov Obred sve po redu objašnjen - američki dominikanci. Mnogo su bolji od naših.

      I da -Kikii i S.Š. - svaka čast na sarkazmu - predobre fore XD

      Izbriši
    3. Ne poznajem tako i toliko nesposobnog svećenika, redovnika, svećenika, đakona, akolitu ili lektora koji ne bi mogao ili nije nabavio albu u Italiji ili gdje drugdje. Isto je s misnicama, dalmatikama, roketama, fumeralima, cingulumima, kordama, ampulicama, ciborijima ili itd., itd.... Longin

      Izbriši
    4. @S.Š. Zapravo, dominikanci u Hrvatskoj imaju posljednjih godina dosta zvanja.

      @Kikii I meni je cudno zvucalo bijela, ali tako je u originalnoj pjesmi, pa sam ostavio.
      Habite gotovo uvijek nose na misi, pa nije bas da ih skidaju par puta godisnje s vjesalice. Izvan crkve je druga prica.
      Kao sto je Marko I. spomenuo, americki dominikanci (neki vise, neki manje) cuvaju svoj obred, a ima ih koji su i prije motuproprija sluzili povremeno u tom obredu mise.

      Izbriši
    5. Možda piše "bijela". Dalmatinci valjda kažu "bila"...
      A glede habita: dođite u Ranjenog Isusa. Kada ste vidjeli bijeli habit?
      Ako ga i nose katkad u samostanu, po župama rijetko.
      Ne samo dominikanci: isusovci su talare zaboravili, čak ni mnogi franjevci po malim župama ne nose više habit ni nedjeljom.
      Zagreb je malo druga stvar. Ali izvan Zagreba postoji također vjerski život.
      Kikii

      Izbriši
    6. Eto, bar malo vedrijeg ugođaja na stranici :-D

      Izbriši
    7. Vidi, vidi...dobro da se nismo opkladili. Bio bih izgubio! Mene je zavela ona torcidaška: "Bila boja"! Ali nećemo...ima šovinističkih ispada prema dinamovcima, a od toga se ograđujem!
      Nogomet danas ionako nije što je nekada bio i što bi trebao biti!
      Kikii

      Izbriši
    8. Toma, iako sam malo skeptična na ovo "dosta", drago mi je da sam u krivu. :-)
      S.Š.

      Izbriši
  2. I ne zaboravimo da je zadaća dominikanaca nekada bila sačuvati sv.Crkvu od sekti i heretika. Jasno da se pretjeruje s njihovim sudjelovanjem u Inkviziciji. Osim toga, dobrim se dijelom nedjela španjolske državne Inkvizicije, kao i kasnija protestantska divljanja uvijek pripisuju Katoličkoj Crkvi. (Kažu da je u protestantskom Londonu u jednoj godini spaljeno više vještica nego u Irskoj u 150 godina).
    Vittorio Messori donosi potresan članak o homo stranici Venerabilis (HomoSensible Roman Catholic Priests Fraternity). Ne zna se tko je pokreće, međutim posrijedi je stranica na kojoj se navodno upoznaju svećenici, bogoslovi, vjeroučitelji i angažirani katolički laici. Jasno je o kojim je ciljevima riječ kod ove pošasti. S Bogom i Evanđeljem to dakako nema nikakve veze. Tu vlada miris sumpora i bolesti.
    Recite da i danas ne trebamo dominikance da iznutra štite Crkvu od homo-hereze!?
    Valja podržati mnoštvo dobrih i svetih svećenika kod kojih je jasno zašto su postali svećenicima i što prije odvojiti korov od pšenice. Danas ne trebamo lomače i zatvore. Vrijeme je da počne bujica suspenzija a divinis, ali i ekskomunikacija. Dosta se dugo to primjenjivalo samo prema tradicionalistima!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zabrinjava riječ "navodno", jer ako je "navodno" tada nije sigurno, a ne isključuje mogućnost da je zlonamjerno podmetnuto ili "iz neznanja". Navodnici su tu kao podsjetnik kako o nečijim grijesima nemamo sigurnog znanja jer se radi o unutarnjem i tajnom području ... ne držim stranu "izopačenima" i onima koji idu protiv naravi, ali ne bi trebalo prebrzo izvoditi zaključke o nečemu što može biti zloglasna fama. Pitanje je i nedavno prenošenje medija u pogledu papine izjave o gay lobijima inside KC. Ako postoje, vjerujem kako će se naći hrabri i odvažni svjedoci i iste raskrinkati i udijeliti im ono što im po pravu ide. No, kako se radi o velikoj fami inside i kako je isto vrlo teško, ako ne i nemoguće dokazati tada stvari postaju kudikamo složenije. Svakako nas mora zabrinuti mogućnost da netko pristupa redu đakonata a potom i prezbiterata iz nečasnih pobuda, no o tome odlučuju ordinariji i odgojitelji koga pripustiti a koga ne ... možemo samo moliti da se ovaj ružan talog ukloni što prije i da Crkva i njezini službenici nekako vrate izvorno značenje i poslanje svoje službe, ako je to moguće s obzirom i na sveprisutnu krizu identiteta koja je nekako zavladala u Crkvi. Longin

      Izbriši
    2. Radi se o ovoj stranici, u čiju autentičnost ne ulazim...
      http://venerabilis-fraternity.blogspot.com/2007/12/fraternitas-sacerdotalis-chat-english.html
      Slažem se s vašim željama Longine, bilo bi mnogo lakše kada se toliki svećenici ne bi sramili svog poslanja.

      Izbriši
  3. Kako je sve još friško, ovim sam se "navodno" htio ograditi. Međutim, Messori je prejak igrač da padne na neke jeftine podvale. Ta je emisija bila 13.06. pa ipak bih pričekao još koji dan. Premda je to navodno 99% sigurno...nažalost!
    No, opet: vjernici trebaju podržati dobre i svete svećenike, za njih moliti, te prijavljivati biskupima ove druge kako je i htio papa Benedikt XVI. Crkvu je napala nova hereza, kao nekada arijanizam ili protestantizam.
    A ne sjediti ko trut i pljuvati po Crkvi i svećenicima. Koliko samo ima nas vjernika idiota!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa ko nebi volio biti pripadnik ovako razigranih fratara, ovo u meni budi tako snažno duhovni poziv za redovništvo, da je to neopisivo... Sv. Dominik i sv. Toma su sigurno preponosni, vjerujem da bi im se i oni pridružili u plesu da je u njihovo vrijeme živjela ovako velika umjetnica kao Lady Gaga.
    http://youtu.be/aP74qJBWsKY
    Spalatensis

    OdgovoriIzbriši
  5. Toma, molim komentar na ovo:
    http://dominikanci.hr/sakramentalna-svrha-religijskog-ruha.html

    Joža

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.