subota, 5. studenoga 2011.

Razmišljanja o Svetoj Misi uz apostola Euharistije 4



EUHARISTIJA I SPASITELJEVA SMRT

IV

Neprestano se treba podsjećati na učinke koje Euharistija u nama treba proizvesti.

Prvi je da Euharistijom umiremo grijehu i svojim pokvarenim težnjama.

Drugi je da umiremo svijetu i razapinjemo se s Isusom Kristom prema riječima svetoga Pavla: "meni je razapet svijet, i ja svijetu" (Gal 6, 14).

Treći je da umiremo sebi samima, svojim sklonostima, svojim željama, svojim osjetilima, kako bismo obukli Isusa Krista tako da on živi u nama i da budemo samo njegovi udovi, pokorni njegovoj volji.

Naposlijetku, primamo Euharistiju da bismo imali udjela u slavnom uskrsnuću. Isus Krist sije svoje sjeme u nas; Duh Sveti potaknut će to sjeme i u njemu nam dati život, slavni život koji neće imati kraja.

To su neki od razloga zbog kojih je Isus Krist obilježio znakovljem smrti ovaj sakrament života, sakrament u kojemu je on slavan, u kojemu pobjeđuje njegova ljubav.

On želi da neprestano razmišljamo o cijeni koju je za nas platio i onome što trebamo učiniti kako bismo mu uzvratili ljubav.

O, Gospodine! – reći ćemo mu s Crkvom – u svojemu divnom sakramentu ostavio si nam tako živi spomen svoje Muke. Podaj nam da presvetome sakramentu tvojega Tijela i Krvi pristupamo s takvim poštovanjem da zaslužimo bez prestanka uživati plodove tvojega Otkupljenja!