srijeda, 16. studenoga 2011.

Papa na Svjetskom danu mladih u Madridu - 1


Ceremonija dobrodošlice s mladima
Plaza de Cibeles, Madrid
četvrtak, 18. kolovoza 2011.


Dragi prijatelji,
zahvaljujem na toplim riječima koje su mi uputili mladi predstavnici pet kontinenata. Srdačno pozdravljam sve vas ovdje sabrane, mlade Oceanije, Afrike, Amerike, Azije i Europe, kao i one koji nisu mogli doći. Uvijek mislim na vas i molim za vas. Bog mi je dao milost da vas vidim i čujem i da okupljeni zajedno slušamo njegovu Riječ.

U upravo naviještenom čitanju čuli smo odlomak iz Evanđelja u kojem se govori o primanju Isusovih riječi i njihovoj stvarnoj primjeni. Ima riječi koje služe samo kako bi nas zabavile, one prolaze poput vjetra; druge nas u različitim stvarima podučavaju; Isusove pak riječi moraju doprijeti do srca, ondje se ukorijeniti i cvjetati čitav naš život. U suprotnom ostaju prazne i kratka vijeka. Ne dovode nas k Njemu i tako Krist ostaje daleko, samo jedan od mnoštva glasova oko nas na koje smo već navikli. Nadalje, Učitelj koji govori podučava nas, ne nešto naučeno od drugih, nego ono što je On sam, jedini koji uistinu poznaje put čovjeka k Bogu jer ga je On otvorio za nas, stvorio ga je da bismo mogli voditi vjerodostojan život, život koji je uvijek vrijedan življenja, u svim okolnostima, i koji čak ni smrt ne može uništiti. Evanđelje se nastavlja, objašnjavajući ove stvari zornom slikom osobe koja gradi na čvrstoj stijeni, otpornoj napadima protivština, nasuprot onoj koja gradi na pijesku, danas bismo rekli na mjestu koje se pričinja rajem, ali koje propada s prvim udarom vjetra i postaje ruševina.

Dragi mladi, slušajte uistinu Gospodinove riječi kako bi za vas bile "duh i život" (Iv 6,63), korijenje koje hrani vaše biće, pravilo za život koje nas čini sličnima Kristovoj osobi: siromašnima duhom, žednima pravednosti, milosrdnima, čistima srcem, ljubiteljima mira. Slušajte redovito svaki dan, kao jedinog Prijatelja koji nas ne obmanjuje, onoga s kime želimo podijeliti naš životni put. Znate, dakako, da kad ne hodamo pored Krista koji nas vodi, gubimo se na drugim putovima, poput onog naših slijepih i sebičnih poticaja ili onog laskavih, ali samovoljnih sugestija koje varaju i brzo prolaze, a za sobom ostavljaju prazninu i frustriranost.

Iskoristite ove dane da bolje upoznate Krista i uvjerite se kako ukorijenjeni u Njemu, vaš entuzijazam i vaša radost, vaša čežnja da idete naprijed, da dosegnete visine, sve do samoga Boga, uvijek imaju sigurnu budućnost jer je punina života već postavljena u vas. Dajte da taj život raste po božanskoj milosti, velikodušno i bez osrednjosti, ostajući postojani u vašoj težnji za svetošću. A suočeni s našom slabošću koja nas ponekad obuzima, računajmo na milosrđe Gospodina koji je je uvijek spreman da nam iznova pomogne i koji nam nudi oproštenje u sakramentu pokore.

Gradeći na čvrstoj stijeni, ne samo da će vaš život biti čvrst i postojan, nego će pripomoći da Kristovo svjetlo obasja vaše vršnjake i cijelo čovječanstvo, predstavljajući tako valjanu alternativu svima koji su pali u svom životu jer su temelji njihova života bili nekonzistentni; svima koji se zadovoljavaju slijedeći ideje koje su u modi, zaklon pronalaze u trenutnim zanimacijama, zaboravljajući istinsku pravdu ili se sklanjaju u vlastitim mišljenjima umjesto da traže čistu istinu.

Zaista, mnogo ih je koji stvarajući vlastite bogove vjeruju da im nisu potrebni korijeni ni temelji osim njih samih. Žele sami odlučivati što je istina, a što ne, što je dobro i zlo, što je pravedno i nepravedno; tko je vrijedan da živi, a koga se može žrtvovati u korist drugih ciljeva; svaki korak im je nasumičan, bez jasnog puta, daju se voditi prohtjevima tog trenutka. Ove nas kušnje vazda vrebaju. Važno je ne prepustiti im se jer u stvarnosti vode do nečeg površnog i prolaznog kao što je postojanje bez obzora, sloboda bez Boga. Mi, naprotiv, znamo da smo stvoreni slobodni, na sliku Božju, upravo zato da bismo predvodili potragu za istinom i dobrotom, odgovorni za svoje djelovanje, ne neki slijepi izvršitelji, nego kreativni suradnici u zadaći oplemenjivanja i poljepšavanja djela stvaranja. Bog traži odgovornog sugovornika koji može ući s Njime u dijalog i ljubiti ga. Po Kristu možemo u tome uistinu uspjeti i, utemeljeni u Njemu, dajemo krila našoj slobodi. Nije li to golemi razlog naše radosti? Nije li to čvrsto tlo za gradnju civilizacije ljubavi i života, sposobne da nas sve očovječi?

Dragi prijatelji, budite razboriti i mudri, gradite svoj život na čvrstom temelju koji je Krist. Ova će mudrost i razboritost voditi vaše korake, ništa vas neće strašiti i mir će vladati u vašim srcima. Tada ćete biti blagoslovljeni i sretni, a vaša će radost djelovati na druge. Oni će se pitati koja je tajna vašega života i otkrit će da je stijena na kojoj počiva čitava građevina i o kojoj ovisi čitavo vaše postojanje upravo osoba Krista, vašeg prijatelja, brata i Gospodina, utjelovljenog Sina Božjeg koji daje smisao čitavom svemiru. On je umro za sve nas i uskrsnuo da bismo imali život, a sada s prijestolja Očeva ostaje živ i blizak svim ljudima, bdije neprestano s ljubavlju nad svakim od nas.

Predajem plodove ovog Svjetskog dana mladih Presvetoj Djevici Mariji koja je rekla "da" volji Božjoj i koja nas uči kao nitko drugi vjernosti svom božanskom Sinu koga je slijedila sve do njegove smrti na križu. Razmatrajmo ovo dublje na različitim postajama križnog puta. I molimo da, poput nje, naš "da" Kristu danas također bude bezuvjetni "da" njegovu prijateljstvu kako na kraju ovog dana mladih, tako i tijekom čitavog našeg života. Puno hvala!

2 komentara:

  1. Da li bi netko mogao staviti linkove za sve na hrvatski prevedene dokumente koji se tiču liturgijske obnove drugog vatikanskog koncila, u pdf ili bilo kojem drugom formatu, bio bih va iznimo zahvalan...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ne bih jer vjerujem da vecina toga nije dostupna na internetu, ali mozda ce pretrazivanje na googleu nesto dati.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.