srijeda, 13. svibnja 2015.

Četvrta fatimska tajna


Danas, na blagdan Gospe Fatimske posvetit ćemo nekoliko riječi ovom najvažnijem ukazanju Blažene Djevice Marije u 20. stoljeću. Ukazanju koje je započelo prije 98 godina, a još uvijek je obavijeno velom tajne i suprotstavljenih tumačenja.

Kao što redoviti posjetitelji ovoga bloga znaju, nismo ovdje pisali o Marijinim ukazanjima, a posebno ne o ovom fatimskom. Premda je Međugorje u širim vjerskim krugovima tema koja izaziva puno veće polemike, za mene su ta "ukazanja" svršena priča i nisu mi zanimljiva. S druge strane, Fatima mi je uvijek bila intrigantna. Jest, poziv na pokoru i moljenje krunice kao i pobožnost prvih subota su tu. To je zasigurno najvažnije što vjernici mogu i trebaju činiti. No, fatimska poruka je nezavršena. Tu je pitanje posvete Rusije Bezgrešnom Srcu Marijinu kao i neobjavljeni dio treće fatimske tajne.

Zašto sam se onda, usprkos malom znanju o ovoj temi, odlučio pisati o Fatimi? Pročitao sam prije nekoliko mjeseci knjigu talijanskog novinara Antonija Soccija naslovljenu Četvrta fatimska tajna (ja sam je čitao u engleskom prijevodu The Fourth Secret of Fatima, a original je na talijanskom Il Quarto Segreto di Fatima). Socci je unatoč svojim, da se blago izrazim, neobičnim idejama o Benediktu i Franji, dobar novinar. Prvi, veći dio knjige, u kojemu iznosi podatke te živopisno opisuje događaje od onog prvog ukazanja do naših dana, čita se kao dobar detektivski roman. Naravno, s tom razlikom što se radi o važnoj stvarnosti. Argumenti su vrlo dobro potkrijepljeni i uzeti zajedno nesumnjivo pokazuju da treća fatimska tajna nije objavljena u svojoj cjelovitosti 2000. godine kao i da posveta Rusije nije obavljena kako je to Gospa tražila. U završnom poglavlju Socci prelazi u svoje filozofske i teološke analize značenja fatimskih poruka, a to je po mom sudu najslabiji dio knjige te se takve ulomke slobodno može preskočiti. Srećom, to je samo manji i omeđeni dio knjige te je poprilično jasno kada Socci iznosi svoje stavove, a kada činjenice. Treba priznati da se iz tih odlomaka u kojima autor "filozofira" može nazrijeti jedna apokaliptična vizija svijeta koja ga je navela da u teškim trenutcima nesnalaženja oko Franjinog pontifikata izmašta teoriju o nevaljanosti odreknuća Benedikta XVI. Također je jasno vidljivo da Socci ima svoje favorite među papama poput Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. koje pokušava razriješiti odgovornosti dok druge kao što je Ivan XXIII. prikazuje u poprilično negativnom svjetlu. Ali to je standardni novinarski pristup priči. Čak i ako se ne slažete s njime, vjerujem da nećete ostati pod dojmom da je činjenice prešućivao ili izvrtao u svoju korist. Obilno je potkrijepio sve svoje opise, u fusnotama donosi prigovore i s jedne i s druge strane priče.

Neću vam opisivati sadržaj djela. Dovoljno je reći da mi se, uz sve gore spomenute primjedbe, prilično svidjelo, da mi se argumenti čine čvrsto povezani u cjelinu i da su u usporedbi s njima obrazloženja koja se povremeno pojavljuju iz hijerarhije (primjerice nedavni govor kardinala Amata) poput jutarnje rose ljeti.

S obzirom da je knjiga u engleskom prijevodu izdana prije pet-šest godina, neću je stavljati javno na internet premda sam je skenirao za osobne potrebe. Ako mi se javite na mail i obećate da je nećete nikome drugom proslijeđivati ili dijeliti, poslat ću vam link s kojega možete skinuti knjigu (53 MB).

Na internetu ćete naći mnoštvo informacija o fatimskim ukazanjima. Vjerujem da će i naši čitatelji u komentarima ostaviti poneku poveznicu ili svoje razmišljanje. Evo nekoliko linkova na hrvatskom jeziku:


PS. Molim vas da ne pokušavate promovirati u komentarima lažnu proročicu tkz. Mariju od Božanskog Milosrđa i njezinu Knjigu Istine. Nemam baš strpljenja sa sotonskom propagandom i sličnim glupostima.

Broj komentara: 14:

  1. Talijanski NOVINAR hmm. Da vidimo što kažu časne sestre koje su živjele sa sestrom Lucijom:

    http://www.spiritdaily.com/Pathway3.htm

    Viktor

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro posveta svijeta nije bila,treća tajna nije kako kažete do kraja objavljena itd itd itd....Zasto ponovno razglabati i otvarati istu temu o kojoj je već na ovom blogu pisano.Svi znamo da papa Franjo nije posvetu Rusije obavio kako nam se čini da je trebalo...Umjesto da slavimo veliki blagdan današnji i iznosimo u Marijinom mjesecu i za ovu veliku svetkovinu Gospe Fatimske samo najbolje od Nje što imamo i što nam je dala opet se potiče na razglabanje,sumnje i pametovanja tko zna sve koga i ko zna sve čega provjerenog i neprovjerenog,istinitog i lažnog,bitno od nebitnog.Imamo li dostojanstva,svetosti i toliko poniznosti ali i poslušnosti Sv.Crkvi i njenom naučiteljstvu da se možemo naučiti a osobito mlađe generacije da blagdani,svetkovine i spomendani nisu za razglabanje nego svjedočanstvo Božje ljubavi i dobrote u ovom slučaju po Gospi Fatimskoj koju nam je Gospodin poslao kao znak.U ovim tmurnim i olovnim vremenima trebamo i kršćanska nam je dužnost iznositi i djeliti s drugima svu ljubav Očevu a milosti zadžati u sebi(ne bacajte biserje...)i kad nam Providnost dopusti dijeliti je drugima.Ovako bi čovjek,da prihvati ovakav način komunikacije s vremenom mogao ispaliti na živce!.Sve imate u Plavoj Knjizi don Stefana Gobia"Svećenicima Marijinim predragim sinovima"i ništa više nadodavati niti oduzimati,svidjelo se to komu ili ne!.Svima želim radosnu svetkovinu Marije Gospe Fatimske,neka nam svima udjeli onakvu milost kakvom je obasipavala svoga sina Isusa hodajući ovom zemljom,dolinom suza darovavši ovom našem svijetu Spasitelja i Otkupitelja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam citao objave vlc. Gobbija, a vjerojatno i necu.

      Ne sjecam se da sam na blogu pisao o fatimskim ukazanjima.

      Izbriši
  3. Iz svega možemo samo zaključiti da je netko gadno pogriješio. Ako je Rusija posvećena onda je očito da se je Gospa malo prevarila kad je rekla da će to donijeti mir u svijetu…. Jedino ukoliko je ovo stanje od 1984. godine i navodne posvete Rusije zapravo taj mir, ali mi to jadni ne kužimo… ako je ovo zadnje neka samo onda kardinal Amato skokne do Donetska i objasni ljudima da se je Rusija stvarno posvetila i da već 30 godina vlada mir.

    Najbolje bi bilo naći neko novo rješenje… možda staviti Fatimu u status tipa Međugorja pa nek si svatko misli što ga je volja. Tradicionalisti neka dalje nastave gnjaviti s posvetom Rusije, neokonzerve nek uživaju u svjetskom miru, modernisti neka putuju u Fatimu i uživaju u portugalskom suncu bez da ih dave pričama o nekakvim čudima sunca, jer kad su modernisti u Fatimi jedino čudo sunca koje njih zanima je kako na njemu pocrniti, a ne izgoriti …

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
  4. Ove gluposti od toliko već vulgarnog Ferdinanda Zvonimira niste smjeli današnji dan objavljivat i unositi nemir.On inače podpaljuje kao i još par njih pa bi se dalo zaključiti da se iza ovih prljavih jezika krije neki protestant koji nas sve pokušava zapaliti i razjariti!Nemojte više na blagdane unositi nemir sa nepotrebnim razglabanjima.Vidite uopće tko se tu sve i javlja!Niste možda pisali na ovom blogu o Fatimskim ukazanjima ali ste već prije iznosili da Franjo nije učinio posvetu Rusije,ne treba stalno o istome.Kad nema glazure za Franju onda često neke njegove stvari vrtite!Iz neba je već i pticama jasno da nevolite papu niti poštujete njegov pontifikat.Pa to mu ne rade ni Burke ni Pell!Još ima vremena da se umirimo i proživimo dostojno u molitvi i zahvaljivanju ovaj blagdanski dan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje sam iznosio da Franjo (ili bilo koji papa prije njega) nije obavio posvetu Rusije?

      Izbriši
    2. A što to točno kardinali Burke i Pell rade papi? U kom smislu oni ne poštuju njegov pontifikat (to je rečenica koja prethodi onoj koja spominje kardinale; stoga ja zaključujem da oni dvojica ne poštuju Franjin pontifikat)?

      Izbriši
    3. Evo u svom današnjem tekstu i Louie Verrochio dolazi do sličnog zaključka, a nije ni vulgaran...

      https://harvestingthefruit.com/the-holy-sees-fatima-deception/

      "...As of this writing, the 1984 consecration that allegedly fulfilled Our Lady's request was performed just over 31 years ago, and the conversion of Russia and the period of peace that she promised in return are nowhere to be
      found.
      So, there you have it; either the collective masterminds of this document, or the Blessed Virgin Mother, have been duly painted a liar." 

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    4. Ferdinande, izvrstan zaključak. Uostalom, nemojte se začuditi da dođu napadi sa svih strana čim spomenete posvećenje Rusije: odmah se zatresu i modernisti i masoni i vehabije i ...i...
      No imamo obećanje: Moje će Srce pobijediti!
      Jasno je da se to odnosi i na pobjedu pravovjerja a time i stare Mise!

      Kikii

      Izbriši
  5. SMP

    A od kud znate da ja nisam današnji dan kako to vi kažete "dostojno u molitvi i zahvaljivanju obilježio"!? Mogu vam samo reći nemojte suditi i slične parole.

    Ako baš želite znati bio sam na središnjoj današnjoj proslavi obilježavanja Gospe Fatimske i to ni manje ni više nego u organizaciji našeg KBF-a ... Gotovo se mogla osjetiti atmosfera i proroštva treće fatimske tajne.

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
  6. Vrijedan članak o ovoj temi koju ja osobno držim jednom od najvažnijih tema današnjice i jednom o kojoj će biti najviše govora i u budućnosti.
    Rusija zbilja nije posvećena Bezgrješnom Srcu premda je svijet nekoliko puta posvećen i svaki je put uslijedilo obilje blagoslova nakon što bi Sveti Otac posvetio svijet Bezgrješnom Srcu.
    Socci je imao nevjerojatnu intuiciju i sposobnost prodrijeti i u najzamršenije konstelacije i spoznati što je istina, a što nije.
    Slučajno sam upalio televiziju prije gotovo desetak godina kada se suprotstavio Bertoneu na predstavljanju njegove knjige - bilo je vrlo dojmljivo!
    Jedino s čime se ne slažem, to je proglasiti ga (ne kažem da je autor članaka baš to činio) gotovo nedužnim ili "žrtvom" Franjina pontifikata, odnosno nekonvencionalnosti Argentinskog pape.
    Iako je pontifikat zbunjujući, nitko se ne smije igrati proglašavanjem "prazne stolice". Tu je Socci zbilja ozbiljno pretjerao i širi vrlo upitnu teoriju.
    Njegov je problem ubrizgani neokonzervativni pogled na Crkvu i svijet, a potom hladan tuš novoga pontifikata, sve to spojeno s pokoncilskim optimizmom dovodi do ovih suludih teorija i devijacija.
    Problemi su počeli s Ivanom XXIII., nastavili su se sve do pape Franje - i to je činjenica!
    Hoćemo li 2017. godine., na stotu obljetnicu ukazanja osjetiti posljedice da Rusija nije posvećena - mislim da je i taj scenarij moguć.
    Jedan će papa biti ubijen - to će vrlo vjerojatno naša generacija još i doživjeti.
    Trijumf Srca - daj Bože!
    A glede Međugorja: jesu li "ukazanja" ili zbilja ukazanja, samo kakva - to će Međugorje morati konačno pokazati. Ako se stalno ponavlja da će Blažena Djevica dovršiti u Međugorju što je počela u Fatimi, velike su to riječi.
    Tradicionalni svijet upravo zbog toga gleda poprijeko na Međugorje - čuju se stalno teorije da je to ukazanje potisnulo važnost Fatime, banalizirajući poruke neba rijekom poruka?!
    Mislim da bi rješenje i tog slučaja naša generacija mogla doživjeti.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  7. Naša bi generacija mogla doživjeti i preobraćenje Kikija!Mnogi se slažu da je taj proces kod njega već započeo ovim njegovim tekstom.Istina trebalo je najprije sve i svakoga u Crkvi popljuvati i izvrijeđati no po tvrdoći njegovih riječi vidi se ta nutarnja katarza njegovog sagorjevanjaZadnje vrijeme je nešto blaži..Dao Bog do 2017.godine koju on toliko priželjkuje da s njim bude normalno sjesti i u miru,bez tenzija i visokih tonova popiti kavu.I to dobar capuccino u Via dell Grano,pred sami ulazak u Vatikanski grad jer tuda prolazi Njegova Eminencija kardinal Burke pa mu možda uspije poljubiti prsten!.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajmo se drzati napisanog, a ne osoba.

      Izbriši
    2. Benedikte, najprije, Cappuccino se piše s dva p. Niste dužni sa mnom skupa piti kavu - to je već prijateljsko druženje pa time služi za dizanje tenzija i visoke tonove. Kad vam do nekoga nije stalo, pustite ga ostane u svojim krivim uvjerenjima. S prijateljima idu visoki tonovi.
      No nebitno....Dragi Bog i kad nekim ljudima da malo bolju spoznaju nego ostalima, nerijetko uzima ljude neisturpijana karaktera jer on svoju istinu može objaviti i preko običnih ljudi, a ne tako karakterno izgrađenih ljudi kao što je Benedikt 17 da se dodatno ne bi uzoholili uz sve prethodno navedene stupnjeve savršenosti.
      Moj stav prema Fatimi i godini 2017.posve je nebitan: bitna je godina 2017., bitna je pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu i istina o neobjavljenom dijelu Treće fatimske tajne, a sve to niti je počelo, a niti će završiti s Kikiijem.
      Ja, istina, veoma poštujem i cijenim kardinala Burkea, a da sam nešto previše o tome fantazirao, ne sjećam se baš.

      Kikii

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.