srijeda, 8. listopada 2014.

Treće tradicionalno hodočašće Društva Benedictus

Na ljubazni poziv vlč. Branimira Motočića koji nas je ugostio i prije dvije godine, grupa članova Društva Benedictus uputila se danas rano ujutro s Glavnog kolodvora u Zagrebu. Naše odredište bilo je župa Pešćenica u Sisačkoj biskupiji.Nakon dolaska put nas je vodio najprije kroz mjesto, a zatim i prirodu.


Vrijeme je bilo kao stvoreno za hodočašće. Pješačili smo oko dva sata i za to vrijeme kako je i običaj izmolili ružarij na latinskom te otpjevali nekoliko pjesama.

Stigli smo do Cerja Letovanićkog pred drvenu crkvu sv. Josipa iz 18. stoljeća. Ondje je u 10 sati započela misa koju je služio naš domaćin. Danas je blagdan sv. Brigite, svetih mučenika Sergija, Bakha, Marcela i Apuleja te svetog Demetrija koji je naznačen u lokalnom kalendaru.

Nakon svete mise izmolili smo litanije sv. Josipa i vratili se s onima koji su došli do crkve autima nazad u Pešćenicu. Ondje smo posjetili župnu crkvu gdje nas je vlč. Motočić upoznao s poviješću kraja i župe.Evo i nekoliko detalja iz crkve. Primjetite posebno tko je donirao treći vitraj.


Druženje smo nastavili u župnom dvoru uz ukusni gulaš, a kasnije i pitu od jabuka. U zanimljivim razgovorima vrijeme je brzo prošlo, te smo prije rastanka izmolili u crkvi križni put. Oprostivši se od našeg domaćina, prošetali smo se do željezničke stanice i duhovno obnovljeni vratili u Zagreb.

Puno hvala vlč. Motočiću!

Vjerujem da ćete bolje fotografije uskoro naći na blogu Tradicionalna latinska Misa, a možda i na stranici Tradicionalna Misa koju je velečasni posebno pohvalio. Podsjećam čitatelje na klanjanje četvrtkom u 10 sati u crkvi sv. Vinka u Frankopanskoj koje se redovito nastavlja.

Broj komentara: 5:

 1. Hvala dragome Bogu i svima koji su direktno ili indirektno sudjelovali u ovome hodočašću.
  Ti si postavio poprilično slika, a za one koji nisu bili ovaj put, neka pokušaju doći na sljedeće hodočašće. Vjerujem da će im bolji pogled biti uživo nego sa slika.
  Da nebi rekli da smo samo tradicionalisti s interneta :))

  OdgovoriIzbriši
 2. Slike su lijepe. Žao mi je što je ova crkvica u tako derutnom stanju (mislim na drvenu građu i ostalo). Łongin

  OdgovoriIzbriši
 3. Vrlo lijepo! I lijepo je vidjeti svećenika u reverendi!Odmah mi misli dolaze na našeg krojača svećeničkih odjela na kaptolu pokojnog Pepeka!Neznam dal se iko njega sijeti!

  OdgovoriIzbriši
 4. Je li bila tradicionalna Misa ili novi obred?

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.