nedjelja, 5. listopada 2014.

Kraljice svete krunice, tebi se puci klanjaju, anđeli tebi dvore


Negdje danas, na prvu nedjelju listopada, a negdje 7. listopada slavi se blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. U ovom mjesecu koji je posebno posvećen toj pobožnosti, predlažem vam da blagoslov novih krunica zatražite kod najbližeg svećenika dominikanca po obrascu koji je pridržan tome redu. Blagoslov je uzet iz Rimskog obrednika izdanog 1929. koji je prema uputi Universae Ecclesiae (t. 35) i danas moguće koristiti. Dominikance ćete u Zagrebu naći u dvije župe na istoku grada ili u kapelici Ranjenog Isusa na Trgu bana Jelačića. Prisutni su i u Rijeci, Trogiru, Splitu, Dubrovniku te još nekim mjestima na Jadranu. Isprintajte blagoslov, ponesite krunicu i (za svaki slučaj) blagoslovljenu vodu, zaskočite svećenika za kojeg sumnjate da je dominikanac i provjerite je li to istina (u slučaju da ga nikad niste vidjeli u bijelom habitu) te zamolite da vam blagoslovi krunicu. Sve skupa traje možda jednu minutu, pa vjerujem da vam nijedan svećenik to neće odbiti.

Evo čitavog blagoslova:
R. Pomoć je naša u imenu Gospodina.
O. Koji stvori nebo i zemlju.
R. Gospodin s vama.
O. I s duhom tvojim.

Pomolimo se.
Svemogući i milosrdni Bože, radi osobite svoje ljubavi, kojom si nas ljubio, htio si ti, da jedinorođeni Sin tvoj Gospodin naš Isus Krist, sađe s nebesa na zemlju i po anđelovu naviještenju uzme tijelo iz presvetog krila preblažene Djevice Marije Gospođe naše te podnese križ i smrt i treći dan slavno uskrsne od mrtvih, a to stoga, da nas izbaviš od vlasti đavolske. Molimo neizmjernu blagost tvoju, blagog+slovi i po+sveti ove znakove ružarija, što ih je vjerna Crkva tvoja namijenila na čast i hvalu te iste Majke Sina tvoga, i izlij na njih toliku silu Duha + Svetoga, da svaki, što bude koji od njih uza se nosio, časno ga u svojoj kući držao i njima se po uredbama ove svete družbe promatrajući božanska otajstva tebi pobožno molio, dođe do spasonosne i postojane velike pobožnosti, bude član i dionik svih milosti, povlastica i oprosta, što ih je toj družbi podijelila sveta Apostolska Stolica, na ovom se svijetu vazda i svagdje izbavi od svakoga vidljivog i nevidljivog neprijatelja, a na smrti svojoj zavrijedi, da ga sama preblažena Djevica Bogorodica Marija preda tebi punog dobrih djela. Po istom Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome: Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu istoga Duha Svetoga, Bog: po sve vijeke vjekova.
O. Amen.
I neka se poškrope blagoslovljenom vodom.

I ne zaboravite najvažnije: Molite krunicu!*

(*može i pod Misom :-)

2 komentara:

  1. U spomen na slavnu bitku kod Lepanta 7. listopada 1571., za pontifikata sv. Pija V. koji je uči bitke dao moliti krunicu i predvodio svečanu procesiju s krunicom. Sv. Pio V. je blagdan (još uvijek ne opći) nazvao Gospe od Pobjede, a njegov neposredni nasljdnik Grgur XIII. Gospe od Krunice. Početkom 18. st. Klement XI. stavlja blagdan u opći kalendar, na prvu nedjelju listopada, a poč 20. st. u sklopu svoje reforme koja je dala veći prioritet "zelenim" nedjeljama, sv. Pio X. stavlja blagdan na fiksni datum godišnjice bitke, 7. listopada.
    Bitku su na bojnom polju izvojevali vrhovni zapovjednik Ivan Austrijski (polubrat kralja španjolskog Filipa II.), papinski zapovjednik Marcantonio Colonna, mletački zapovjednici Sebastiano Venier i Agostino Barbarigo, đenovski zapovjednik Gianandrea Doria te španjolski zapovjednik Alvaro de Bazan.
    Drugi veliki blagdan koji slavi katoličku vojnu pobjedu je Ime Marijino, 12. rujna na spomen bitke za Beč, 1683.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad smo već kod katoličkih vojnih pobjeda.
    1715.g. Mehmed-paša Čelić nasrnuo je na Sinj sa 60 000 vojnika.
    Fra Pavao Vučković i njegovi franjevci, poveli su svjetinu unutar zidina Grada, a sa sobom i sliku Majke od milosti. Sinjana je bilo svega 700 ali nisu pristali predati grad, nego su ga odlučili braniti do kraja.”

    Priča dalje kaže kako su Turci opsjedali grad nekoliko dana a pobjeda se činila neupitna. No, u noći sa 14. na 15. kolovoza. Turci su ugledali bijelu gospu koja poput utvare lebdi iznad zidina i ulijeva im strah u kosti. Vojsku je te noći pogodio neprotumačiv strah, a čini se i ‘srdobolja’ – dizenterija od koje su odmah stali umirati. Preživjeli su panično pobjegli, ostavili iza sebe 10 000 poginulih Turaka i golem ratni plijen, a Turci nakon toga više nikad nisu opsjedali Sinj!
    Sljedeće godine 300-ta godišnjica.

    Kraljice svete krunice, moli za nas.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.