ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Crkveno ruho



Jedan me čitatelj uputio na intervju sa Silvijom Banić. Iz teksta je izdvojio sljedeću rečenicu koja bi vam trebala privući pažnju i potaknuti vas da pročitate čitav članak (arhiv):
Odbacivanju i uništavanju dijelova ruha je znatno doprinijela liturgijska reforma Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.), kojom su iz bogoslužja uklonjeni manipul, velum za kalež i bursa
Još smo prije četiri godine na ovom blogu donijeli kratki izvadak iz jednog starijeg intervjua s istom stručnjakinjom za crkveni tekstil.

Broj komentara: 10:

  1. Ono što je zanimljivije napomenuti je to da su pojedini svećenici pokušali spašavat ovakvo ruho. međutim neke časne sestre su iz inata radije palile ruho nego dale da se nosi i spašava.
    Danas imamo sličnu situaciju gdje prekrasno ruho upropaštavaju i koriste recimo za glupiranje na svetog Nikolu, a nedaju svećenicima koji bi ga uzeli za koristenje. Čovjek pomisli da se sam nečastivi naselio u te ljude.

    OdgovoriIzbriši
  2. Imao sam prilike posjetiti prije 2-3 godine izložbu ruha u Zadru. ima stvarno predivnih artefakata,
    Toma je prije par godina u uvodu članka napisao: Danas su, na žalost, u Hrvatskoj gotovo sveprisutne jeftine i ružne misnice i štole, najčešće sintetičke.. Ružne i sintetičke svakako da. Jeftine? Ne znam koliko. Prije se marom časnih sestara u samostanima neke biskupije mogao dobiti određeni broj misnica i pripadnih dodatada (štola, manipul, bursa, pala...). Sad novac odlazi nekakvom tekstilnom poduzetniku. Trajnost te plastike također je upitna. Ali nema problema. Možemo jednu sintetičku misnicu zamijeniti drugom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Možemo si samo zamisliti kako će to izgledati kad jednog dana dođe na red spaljivanje ovih današnjih sintetičkih misnica … ekološka katastrofa zagarantirana … samo što onda kad ih Mirela Holy primi, neće proći nekažnjeno kao ovi sadašnji 2VK piromani … a poznavajući istančani osjećaj za stvarnost današnjeg klera, ni ne sumnjam da će je neki biserko optužiti da je Lefebrovka :-)

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mozda ce nekome biti od interesa i ovaj katalog uz izlozbu Tradicijski vezovi na crkvenom ruhu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nije daleko Holy od toga...stara je gotičarka i voli latinski...potreban je samo manji fine-tuning... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Još kao dječak se sjećam staroga liturgijskog ruha na svome svećeniku, kao i na blagopok. Nadbiskupu koji mi je podijelio sakrament sv. Potvrde.
    1987. g. , otprilike tih godina, staro ruho povučeno je iz uporabe.
    Onda su uslijedili noviteti. Uvidio sam kako postoje određeni 5-ogodišnji ciklusi koji
    rezultiraju promjenama u smislu "blagog" prelaska na novotarije.
    Ako se nastavi ovakvim tempom zanima me kako će Katolička Crkva izgledati za 100.
    godišnjicu obilježavanja II. vat. koncila?
    Molim Boga da u bliskoj budućnosti izabere papu koji će vratiti sve na staro!
    Onda će se masovno tražiti staro liturgijsko ruho, te šivati isto po starim gabaritima i koristiti se izvorni materijali.

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  7. Dragi Augustin....ne vjerujem da ce buduci papa vratiti sve na staro! Zadojeni su modernizmom....da po mojem misljenju unistit ce i unistavaju Kristovu Crkvu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Dragi brate Istriano!
    Trenutačno su okolnosti kao što si rekao. Pohara modernizma!
    U Starome Savezu opisani su mnogi događaji kako je Otac Nebeski odabrao jednostavne, priproste i malene, sebi za proroke i kraljeve.
    Tako je radio i čini Njegov Sin - Isus Krist; a sve po Duhu Svetome.
    Kristovo je obećanje neupitno: >Ja sam s vama, sve do svršetka svijeta!<
    BOG je svemoguć!
    Može sve okrenuti na svoju slavu, doslovce preko noći.
    Naše je samo otvoriti se Bogu u potpunosti, i ne dvojiti da nam ne malakše vjera,
    nada i ljubav.
    Milost Vam Gospodnja!
    Svima nam Božji blagoslov i zagovor Bezgrešne Djevice Marije!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi Augustin..hvala ti za lijepe rijeci....i tebi zelim obilje Bozjeg blagoslova!

      Izbriši
  9. Ako netko ima bilo kakvog crkvenog (liturgijskog) ruha, a ne zna što bi s tim, neka mi se javi. Rado ću i osobno doći preuzeti.
    Jole

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.