četvrtak, 19. svibnja 2011.

Gostujući autor - Seminar o gregorijanskoj glazbi + anketa!

Naš prijatelj Ivan Kovačić pristao je za vrijeme svog ljetnog posjeta Hrvatskoj održati kratki seminar gregorijanske glazbe u ili oko Zagreba. Okvirno je zamišljeno da seminar bude kroz tri dana po nekoliko sati u popodnevnom/večernjem terminu. Mjesto još uvijek nismo odredili (rado primamo prijedloge), a kao što ćete vidjeti iz Ivanovog teksta, ni konkretni datumi i potpuno određeni sadržaj nisu jasno fiksirani. To prije svega ovisi o vašoj zainteresiranosti. Zato vas pozivam da pročitate Ivanov tekst i ispunite formular u njemu jer o tome najviše ovisi kako će ovaj planirani događaj izgledati.

PS. S obzirom na neke upite koje sam primio, možda je zgodno ovdje primjetiti da naš Ivan Kovačić nema veze s Ivanom Kovačićem koji piše na portalu Križ Života (npr. 1,2,3,4), to je uostalom jasno svakome tko je pročitao barem jedan tekst jednog i drugog Ivana.

***

Dragi čitatelji,
nisam dugo ništa pisao na ovome blogu pa mi je posebno drago pozvati vas na mali seminar gregorijanske glazbe. Taj bi se seminar mogao održavati u sedmom mjesecu kroz tri dana npr. od srijede do petka 20-21-22. srpnja ili od četvrtka do subote 21-22-23. srpnja. Javite koji vam datumi najbolje odgovaraju pa ću se prema tome prilagoditi. Na žalost neću moći održati seminar tjedan dana ranije ili kasnije jer imam drugih planova dok sam u Hrvatskoj.

Htio bih vas odmah obavijestiti da su svi dobrodošli, i oni koji znaju pjevati a i oni koju misle da ne znaju. Nemam namjeru koristiti neku naprednu muzičku terminologiju na seminaru nego ću više proći kroz povijest gregorijanske glazbe i liturgije gdje ću govoriti o ordinariju i propriju kroz crkvenu godinu. Gledat ćemo stare note i tekstove i pratiti kako su se neke stvare promijenile kroz povijest a pogotovo da vidite koliko toga je još sačuvano. Također bih malo govorio i o različitim smjerovima u crkvenoj glazbi: gregorijanska glazba, starorimska glazba, ambrozijanska itd. ali bih uzeo priliku i da nešto spomenem o glagoljaškoj glazbi.


Ja mislim da je ovo izvrsna prilika za sve vas ljubitelje stare liturgije da se malo bolje s time upoznate na način koji nije moguć samo kroz čitanje neke povijesne knjige o liturgiji. Naravno, malo će se i pjevati. Ako ima zainteresiranih mogao bih naravno i odvojiti koji sat svaki dan s pjevačima koji imaju iskustva iz zborskog pjevanja gdje bi konkretnije pokazao kako se čita stare note i dao prijedloge za način pjevanje.
Sve naravno ovisi o tome što vas konkretno zanima. Pošaljite mi sva pitanja i komentare pa ću se pokušati prilagoditi prema tome što je više moguće. Što biste htjeli znati o gregorijanskoj glazbi? Svi koji su zainteresirani neka se jave ovdje:


Ako imate što za pitati, slobodno svoja pitanja napišite u komentarima pa ću pokušati što prije odgovoriti a možete ih također napisati u gornji formular ako imate pitanja koja želite da samo ja pročitam.
Lijep pozdrav svima i vidimo se uskoro!

Ivan Kovačić

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.