petak, 1. travnja 2011.

Pratite novac

Naletio sam prije nekoliko dana na blog upis "američkog papiste" Thomasa Petersa koji me donekle zaintrigirao svojim umjerenim tonom :)
Volim tu i tamo pročitati Thomasove tekstove čiji je otac cijenjeni kanonski pravnik Ed Peters. Moj brat, koji je cijenjeni blizanac Toma, je u svojoj vrlo popularnoj nedjeljnoj blog preporuci obradio i Thomasov i ćaćin mu blog.
Uglavnom, u članku Thomas govori o knjižici koju je izdala grupa "New way ministry" pod nazivom "Bračna jednakost: pozitivni katolički pristup". Ovo jednakost se naravno odnosi na želju za jednakošću onoga što nikako ne može biti jednako: brak "kako Bog zapovida" i nekakvih homoseksualnih zajednica. Sintagma "pozitivni pristup" je otprilike kao kad ekonomisti kažu imamo "negativan rast", znači direktno suprotno od katoličkog učenja.
U odgovoru na ovu knjižicu Donald kardinal Wuerl, nadbiskup Washingtona i predsjednik Odbora za doktrinu biskupske konferencije SADa je prilično jasan, prenosim odgovor u potpunosti da bude lakše našim biskupima dok u budućnosti budu slagali slične govore (o tome više kasnije):

New ways ministry je nedavno kritizirala zalaganje Crkve u obrani tradicionalne definicije braka između jednog muškarca i jedne žene te je poticalo katolike da podrže izborne inicijative za stvaranje istospolnog "braka". Nitko ne bi trebao biti zavaran njihovom tvrdnjom kako New ways ministry pruža autentično tumačenje katoličkog nauka i autentične katoličke pastoralne prakse. Njihova tvrdnja da su katolici samo zbunjuje vjernike u svezi autentičnog učenja i prakse Crkve u vezi osoba sa homoseksualnim sklonostima. Dakle, želim biti jasan da isto kao i ostale grupe koje tvrde da su katoličke ali niječu centralne aspekte Crkvenog učenja, New way ministry nema nikakvo odobrenje od Katoličke Crkve i da ne mogu govoriti u ime katolike u SAD-u.

Reklo bi se na zapadu ništa nova, ali poslije ovoga slijedi zanimljivi dio. Thomas objašnjava kako je NWM primio gotovo 100.000 dolara (po srednjem tečaju HNB-a na današnji dan gotovo 518.746 kuna) od Arcus fondacije u 2009oj. Arcus fundaciju je osnovao Jon Sryker, prijatelj Tima Gilla, homoseksualnog milijardera iz Kolorada koji je obećao potrošiti cjelokupni svoj ogromni imetak na redefiniranje braka u SAD-u. Sve te veze između homoseksualnog milijardera i kvazi katoličke organizacije mlađi Peters objašnjava i podkrepljuje. Onda slijedi lista podrivačkih "katoličkih" organizacija koje su omastile svoj pokvaren brk na novcu organiziranog homoseksualnog lobija kroz Arcus fundaciju čija je misija "promicati LGBT jednakost" (navodim samo nekoliko radi ilustracije):
 (2010) Dignity USA - 200.000 dolara da pojačaju utjecaj katoličke pro LGBT promocije u SAD-u kroz rad "Equally Blessed", koalicije pro LGBT "katoličke" organzacije
(2010) Fairfield sveučilište - 100.000 dolara da održe i distribuiraju informacije u nizu foruma na četiri akademske institucije kako bi proširili trenutnu diskusiju o homoseksualnosti unutar rimokatolicizma i uključili različita mišljenja progresivnih katolika od vođa do teologa
(2008) Mainstream Media Project - 23.000 dolara za kako bi MMP radio sa četiri vodeće katoličke LGBT organizacije i održao kampanju te zakazao intervjue u medijima koji promiču pro LGBT poruku u svezi dolaska pape Benedikta 16. u Washington i New York u travnju 2008.
Opa bato, reklo bi se u parafrazi izreke "ne pada snijeg..." da ne dijele se novci da se potakne ekonomija, nego da bi zvijeri pokazale svoje tragove. Thomas onda dalje slijedi trag novca i pokazuje kako su ove donacije imale stvarni utjecaj te je npr. Fairfieldsko sveučilište stvarno organiziralo četiri tribine gdje su gadili mlade umove sa plaćenim otrovom.
Sve je to samo dijelić ukupnog iznosa od nemalih 6 i pol MILIJUNA dolara koje Arcus dao svim "kršćanskim" organizacijama od 2007. Jasno je također da se svake godine donira sve više i više novca. Zašto? Zato jer djeluje. Homoseksualni lobij je lukav, najprije su išli na "lake" mete: liberalne i progresivne kršćanske grupe koje nije bilo preteško/preskupo nagovoriti da podrže homoseksualni plan. Sad kada ove grupe u potpunosti napuštaju privrženost tradicionalnom braku, možemo očekivati još više novca usmjerenog "omekšavanju" katoličkog otpora.
Ide Thomas dalje i navodi tri stvari:
1) Mark Stricherz je istaknuo kako stupanj privrženosti odnosno redovitost odlaska u crkvu među kršćanima pokazuje snažnu korelaciju sa njihovom podrškom za tradicionalni brak. Ukratko što više se živi svoja vjera, više se podržava jedan od temelja - svetost braka između jednog muškarca i jedne žene.
2) Daje primjer ne katoličkih svećenika koji se zalažu za homoseksualni brak iz "biblijske" perspektive
3) Daje primjer "katoličkog" tjednika National Catholic Reporter koji promiče knjižicu New Way Ministry-a što smo je prije spominjali. Onda pro-homoseksualni blog prenese tu priču i napiše "pozitivno prihvaćanje katoličkog tjednika...". Znači princip je jasan - "katolička" progresivna novina podrži otpadničko mišljenje, homoseksualna zajednica prenese te stavove i upotrijebi ih kao dokaz da njihovo stajalište pobjeđuje dok se vjerni Katolici osjećaju demoralizirani i obeshrabreni... ovakva koordinacija nije slučajna!

Dobro brate (Marko) kakve to veze ima sa nama, možda se pitate?
Ima apsolutno sve veze sa nama. Još uvijek nema poznatijih "katoličkih" grupa/udruga koje služe kao paravan za pro-homoseksualni lobij u Hrvatskoj (ispravite me u komentarima ako sam u zabludi). Ovdje ne računam Križ života i slične portale i blogove koji trkeljaju i truju po internetu nego mislim na konkretne udruge koje se predstavljaju kao katoličke, a šire hereze.
Scenarij je vrlo jasan i čak su i kockice posložene. Kad bih trebao raditi predviđanje rekao bih da ćemo vidjeti takvu udrugu prije nego Dobropas deset puta obiđe sunce. Onda bih predvidio da će ono što je u americi Arcus fond, u Hrvatskoj biti Soroševci iz "otvorenog društva". Znam da su zatvorili lokalni ured, ali još uvijek itekako financiraju u Hrvatskoj svakakve Iskorake. Usput, pogledajte tko još financira i Iskorak i Kontru - ooo da, hrvatska vlada. Mislim, pretpostavljam da je to ulaznica za EU, ali nek mi samo još netko spomene financiranje Katoličke crkve u Hrvatskoj.
No, prava bitka protiv Crkvenog učenja neće se voditi u udrugama, već u školskim klupama. Pogledajte, na primjer, ovu listu projekata koje su financirali Soroševci preko Instituta za razvoj obrazovanja. Da li vam se jedan projekt ističe između silnih "Studentskih informacijskih centara" i "Network scholarship programa"? Pomoći ću vam: počinje sa "LICE - Lezbijski informacijski centar...".
Pristup je jasan, sa jedne strane učiniti sve što je moguće da se izbaci iz škola vjeronauk što smo mogli vidjeti i u nedavnim zbivanjima. Čak i ogorčeni protivnici Crkve priznaju rezultate istraživanja koji pokazuju da je vjeronauk u školama povećao udio mladih u populaciji vjernika:
„Povećanje udjela mladih u populaciji vjernika već je detektirano, a može se objasniti općim društvenim promjenama i posebno uvođenjem vjeronauka u škole te efektom sustavne religijske edukacije" (Črpić i Zrinščak, 2010, 17).
Znači, izbaciti vjeronauk, ubaciti trovanje mladeži u škole, osnovati i podupirati disidentske kvazikatoličke udruge i to je to... put prema njihovoj jednakosti u kojoj svi jednako propadamo je zacrtan... i mi sa TBiBM imamo nešto za reći na to:
 E pa nećeš seko!!!!

Broj komentara: 9:

  1. Ne želeći ulaziti u pitanje formalne pripadnosti (inače nisam sklon prihvaćati takve tvrdnje bez izričitih dokaza), razna 'otvorena društva' poput Soroseva su svakako eminentni primjeri kako se u teoriji i praksi očituje duh 'masonske sekte' koji je izvrsno razoktrio papa Lav XIII. No to zapravo još i nije najgore, već, kako se navodi, one nutarnje subverzije tipova poput don Grubišića, Pilsela, Markešića, Grunfelderice, Čekića života i sl. Uostalom, ne slušamo li redovito upravo od takvih da bi vjeronauk trebalo ukloniti iz škola jer, navodno, to nije dobar pristup za navještaj vjera (tko o čemu), ili recentno, ove nebuloze da će se druge diskriminirati pri popisu stanovništva, koje su savršeno ilustrativan odraz njihove vjere (koincidencija sa raznim antikršćanskim udrugama zasigurno nije slučajna ni nebitna). Kad smo kod toga, zanimljivo je također primijetiti koliki se medijski prostor otvara toj šačici aktivista - opet vrlo planski i smišljeno, očito ne bez utjecaja raznih 'otvorenih instituta' koji praktično pod svojim bilo neposrednim bilo posrednim ideološkim utjecajem i kontrolom drže glavninu naše medijske scene, čega očito nije imuna ni nacionalna tv kuća.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da će se te neke "katoličke" udruge pojaviti još i prije no Merkur 10 puta obiđe svoju rutu. No ono što me tješi je da su se, zbog ovih otvorenih anticrkvenih udruga, već javile prave katoličke akcije koje doista jesu sve glasnije. Npr Grozd, Udruga BAS (blaženi Alojzije S.) i da se njihov glas ipak čuje.
    Jedino ono što me plaši je da članovi tih udruga ne upadnu u samodopadnost kroz koju ih oholost na koncu proždere. Mi katolici trebamo, prije svega, ljubiti svoje neprijatelje i moliti za njih, "ugušiti" ih u ljubavi. Koliko god da nam to teško bilo i koliko god da izgubili živce i po stoti put...evo jednog susreta na HTV-u između indexovog novinara Nevena Barkovića (koji objavljuje na KŽ-u) i predsjednika udruge BAS Krešimira MIletića..volio bih da je potonji pokazao više suptilnosti u ophođenju s tim novinarom..nešto kao don Damir Stojić sa Stankovićem, a ne da ga ignorira kao netko tko je uvrijeđen.
    http://www.youtube.com/watch?v=iMAJOH7v5g8

    OdgovoriIzbriši
  3. dobio sam mail ovoga sadržaja:

    "Abraham zamoli Gospodina da poštedi 50 pravednika. Na tu Abrahamovu zamolbu Bog odgovori: "Ako u Sodomi pronađem 50 pravednika, poštedjet ću cijeli grad" (Knjiga postanka, 18,16-33).

    Film "Corpus Christi" navodno će biti spreman za prikazivanje u razdoblju od lipnja do kolovoza. To je gnjusan film, u kojemu se Isusa i njegove učenike prikazuje kao homoseksualce. Ta se strahota, kao kazališni, komad već neko vrijeme prikazuje u kazalištu. Naslov "Corpus Christi" znači "Tijelo Kristovo". To je strahotno izrugivanje našega Gospodina. Ali mi možemo nešto učiniti.

    Upravo vam zato šaljem ovu poruku. Ako ju proslijedite svojim poznanicima i prijateljima, možda ćemo moći spriječiti prikazivanje ovoga filma (u Americi i u drugim zemljama). Dignimo glas za ono u što vjerujemo i zaustavimo izrugivanje našega Spasitelja Isusa Krista. Gdje smo, kao kršćani? Uz rizik da doživim i neku neugodnost, prosljeđujem ovu poruku svim ljudima za koje mislim da će i njima mnogo značiti. Molim vas, pomozite da spriječimo takvo vrijeđanje Gospodina. Nismo pripremili potpisivanje peticije, nema vremenskog ograničenja, nema minimalnog broja ljudi kojima ovu poruku trebate proslijediti. Odvojite samo dvije minute vremena!

    Ako vas ova poruka ne zanima ili ako nemate te dvije minute, molim vas ne žalite se kada Bog ne bude imao vremena za vas, jer On ima daleko više posla nego mi. Ovo je vrijedno našega truda!
    Ima zemalja u Europi koje su već zabranile prikazivanje toga filma. Trebamo samo mnogo moliti i poslati mnogo e-mail poruka.

    ŠIRITE OVAJ APEL!
    ... Hoće li Bog uspjeti pronaći 50 pravednika koji su spremni izraziti zabrinutost i dignuti glas protiv ovoga bogohuljenja?"

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da se, s obzirom na situaciju, g. Miletić prikladno ponio. Znam da ni meni ne bi bilo lako tako sjedati za istim stolom s bezbožnikom i slušati napad na Crkvu, kao sve je to 'slobodo govora'. Mogu razumjeti neugodnost i želju g. Miletića da ode što prije.
    Treba samo reći istinu, Božju riječ, jer s bezbožnicima nema rasprave, oni su svoj put izabrali, svoju sudbinu zapečatili i potvrđuju je svaki dan.

    +A

    "Jer vi lažju ražalostiste srce pravednika, koje ja ražalostiti ne htjedoh, a okrijepiste ruke bezbožnika da se ne obrati od zla puta bezbožničkog pa da život spasi." (Ez 13,2) - o 'slobodi govora' i dopuštanju laži

    "Čuvat ću put svoj da ne zgriješim jezikom; usta ću svoja zauzdati dokle god preda mnom bude bezbožnik." (Ps 39,2) - o raspravi s bezbožnicima

    "Doista duh Gospodnji ispunja svemir, i on, koji drži sve, zna i sve što se govori. Zato ne ostaje skriven tko nepravedno govori niti će ga mimoići osvetnička pravda. Jer se namisli bezbožnikove točno ispituju i glas riječi njegovih ide sve do Gospoda da se kazne bezakonja njegova." (Mudr 1,7-9)

    "I doista, nada je bezbožnikova kao pljeva što je vjetar raznosi i kao sitna pjena što je vihor razgoni; ona nestaje kao dim na vjetru i prolazi kao spomen na jednodnevna gosta." (Mudr 5,14)

    "Kad bezbožnik proklinje neprijatelja, onda proklinje samog sebe." (Sir 21,27)

    "Ne boj se nenadne strahote ni nagle propasti kad stigne bezbožnike. Jer će ti Gospodin biti uzdanje i čuvat će nogu tvoju od zamke." (Izr 3, 25-26)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična tema! Bogu hvala i svaka čast braći na trudu!
    Prvo što mi je palo na pamet, čitajući ovaj tekst, je naš papa i njegova izjava prije par mjeseci kada je govorio o kondomina i kad je spomenuo homoseksualce. Iz toga slijedi da je ta njegova izjava itekako pomno PLANIRANA, jer znao je on dobro što govori. Inače nema NIKAKVOG SMISLA zašto bi uopće spominjao takvu grozotu. Bolje bi bilo da je to pitanje prešutio!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hrwoj:
    ".evo jednog susreta na HTV-u između indexovog novinara Nevena Barkovića (koji objavljuje na KŽ-u) i predsjednika udruge BAS Krešimira MIletića..volio bih da je potonji pokazao više suptilnosti u ophođenju s tim novinarom..nešto kao don Damir Stojić sa Stankovićem, a ne da ga ignorira kao netko tko je uvrijeđen. "

    gledao sam. Sve skupa je bilo površno, televizijski skučeno - što uspiješ izbaciti uspiješ, kako ispadne ispadne.. Miletić baš nije ni imao prilike nešto se "ophoditi" sa samim Barkovićem jer voditelj nije tako moderirao njihovo gostovanje da oni direktno nešto međusobno diskutiraju. Nije ga imao kad ne"ignorirati". Što se tiče govora tijela, Barković je radio primjetne grimase na Miletića, naročito kad je Miletić izgovorio riječ kršćanofobija, a sam Miletić je prema njemu 'facijalno' ostao korektan. Jedino se malo na kraju kod odjave 'katapultirao' iz mjesta, ali mislim da ga je Nađvinski isprovocirao tendencioznom tvrdnjom o zgradi HBK.

    Da se malo vratimo i temi posta. Želim pohvaliti Marka, jako dobar tekst. Paralelno je također danas na katolik.hr izašao tekst slične tematike: http://www.katolik.hr/nekatolickeskupinemnu/pokretimnu/433-homoseksualnost-sa-znanstvenog-gledita

    OdgovoriIzbriši
  7. @Rio
    Ma dobr je meni K. Miletić. Uživo sam ga gledao na jednoj tribini i mislim da je velika budućnost pred njim, samo da u tom svijetu politke i aktivizma ne zaboravi da mu je uvijek i svugdje biti kršćaninom - dakle biti ponizan, pun ljubavi i istinoljubiv (što ponekad znači da treba i "zarežati"), no opet i "lukav kao zmija i bezazlen kao golubica"...ipak ispred njega sjedi dijete Božje koje Otac želi natrag uz sebe.
    No, da ne skrećem više s teme - hvala Marku na ovome članku koji poziva i podsjeća na potrebu na vječnu budnost, kao i tebi na linku.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim da je onaj mail HOAX.

    OdgovoriIzbriši
  9. Čitam ovaj zanimljivi članak sa zakašnjenjem, spominje se i ukidanje vjeronauka, a u komentarima se spominje Barković, glasnogovornik udruge koja pokreće projekt vjeroanuk.org za izbacivanje vjeronauka iz škola. Stranica trenutno preusmjerava na njihovu matičnu stranicu, ali siguran sam da će bit nešto pametno...

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.