nedjelja, 29. ožujka 2009.

Nedjeljna blog preporuka 4

Ove nedjelje predstavljam vam blog pod nazivom The hermeneutic of continuity (hermeneutika neprekinutosti). Nemojte se uplašiti ovakvog naslova, to je dio citata papinog govora iz 2005. u kojem papa objašnjava kako 2. vatikanski sabor treba tumačiti (a hermeneutika je doktrina ili način tumačenja značenja). Cjelokupno objašnjenje pogledajte u prvom postu na tom blogu, a ukratko rečeno smisao je da svako tumačenje i uvođenje promjena i novosti u život Crkve mora biti zasnovano na tradiciji i nepromjenjivom učenju Crkve u svrhu još jasnijeg priopćavanja tih vrijednosti modernom čovjeku.

Pisac ovog bloga je pater Tim Finigan koji je župnik u Blackfenu, jugoistočnom predgrađu Londona. Pater Finigan je istovremeno i vrlo inteligentan i vrlo blag svećenik koji se ravna prema Isusovim riječima:
Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.
Na njegovom blogu se uz zapažanja o zbivanjima u svijetu, Velikoj Britaniji i Katoličkoj Crkvi mogu naći i događanja u njegovoj župi koja pokazuju koliko brige posvećuje svojim župljanima. Evo samo nekoliko novijih primjera: obiteljski dan, proslava sv. Patrika, dan s Marijom.

Nedavno je patera Finigana napao modernistički engleski "katolički" tjednik The Tablet (ironično ga nazivaju i Bitter Pill) jer nisu mogli podnijeti župu u kojoj se njeguje i tradicionalna i nova liturgija (naravno slavljena u skladu s propisima Crkve). Tako su objavili vrlo ružan članak o pater Finiganu. Evo tog članka zajedno s komentarima p. Finigana, navodim link na drugi blog jer je p. Finigan morao ukloniti potpunu verziju obrane sa svog bloga zbog prijetnji o kršenju copyrighta!
Uz brojne poruke potpore p. Finiganu, neki blogeri organizirali su i sakupljanje novaca od kojih je kupljeno ružičasto misno ruho za njegovu župu. Ovo ruho koristi se u liturgiji samo na treću nedjelju došašća i četvrtu nedjelju korizme, pa ga većina župa na žalost ne posjeduje. Više o tome pogledajte ovdje i ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.