ponedjeljak, 2. ožujka 2009.

"Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća?"

Riječi su ovo koje Isus izgovara na gori, a Matej ih zapisuje u glavi 5, retku 46. Nije lako niti zamisliti koliko je teško činiti dobro nekome tko nam je antipatičan, dok čovjek to ne proba.
Prosječnom čovjeku takve osobe antipatične su sa razlogom. Smatramo da su razmažene, pokvarene, nezahvalne, pohlepne ili nešto slično... da plastičnije prikažem meni jednu antipatičnu osobu za primjer ću uzeti ovu sliku


Zamislite, na primjer da vam ova mlada dama sparkira svoj rozi auto ispred nosa, na parkirno mjesto koje ste vi čekali da se oslobodi. Uzmimo dalje za primjer, da išeće van iz auta naizgled niti primjećujući da vi postojite.
Neki ljudi u takvim situacijama nažalost rade ovakve ili još gore stvari.
Pravi izbor za svakoga bio bi, naravno, produžiti dalje, ali katolik dok traži parking na drugom mjestu neće psovati u bradu i vulgarno gestikulirati prema mladoj dami. On će se sjetiti riječi svetog Josemarie Escrive "In laetitia, nulla dies sine cruce!" - S dušom ispunjenom radošću, nijedan dan bez križa. Ok, ne moraju to baš biti doslovno te riječi, ali ako se onako uzrujani i ljuti prekrižimo i prihvatimo ovaj događaj kao prigodu za mrtvljenje, onda radimo ono na što nas je Isus pozvao: činimo toj nama nesimpatičnoj osobi dobro djelo. Kroz takve i mnoge slične prigode tijekom dana mi možemo odlučiti biti slični Kristu i prihvatiti svoj križ. Jer nisu križ samo velike teškoće kao bolest ili smrt. Križ su i sve one "sitnice" koje mogu biti prigoda za svađu, nezadovoljstvo ili psovku... ali ove korizme možemo zajedno reći NE, možemo reći
NE,
NEĆU SE DATI ISPROVOCIRATI.
Uzet ću ovaj trenutak i prikazati ga Bogu kao mrtvljenje.
I, prijatelju, možeš biti siguran da će ti Bog dati snagu da prihvatiš taj križ i dat će ti milost i radost i blagoslov.

Sve ovo, naravno, ne znači da ne možemo taj "rozi" auto u prolazu pošpricati sa blagoslovljenom vodom koju držimo u gepeku!

2 komentara:

  1. Pala mi je na pamet jedna ideja:
    a da u tekucinu za ciscenje stakla stavi covjek blagoslovljenu vodu, tako da se moze voziti i spricati blagoslovljenom vodom uokolo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobra ideja, bolji auti imaju i "shpricalice" na prednjim svjetlima, pretpostavljam da bi se mogle okrenuti prema naprijed i spricati ljude na zebri.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.