petak, 30. siječnja 2009.

Biskup Fulton Sheen

Biskup Fulton Sheen bio je jedan od najvećih apologeta katoličke Crkve. Kroz brojne svoje propovjedi, duhovne vježbe, knjige, televizijske i radio emisije naviještao je Boga i Njegovu Crkvu milijunima Amerikanaca i drugih ljudi koji su često imali vrlo malo ili nikakvo znanje o istinama vjere i ispravnog života.

Sreća je da i danas možemo čitati, gledati i slušati misli i nagovore ovog biskupa svetog života (pokrenut je postupak za njegovu beatifikaciju).

Ovdje ću izdvojiti samo neke od materijala koji se mogu naći na internetu.

Prije svega, na youtubeu se mogu naći mnoge njegove propovjedi, duhovni nagovori i televizijske emisije, npr. ovdje ili ovdje. Za početak preporučujem propovjed posljednjeg Velikog petka u životu ovog dobrog pastira, prvi dio nalazi se ovdje, a kad ga otvorite ostale potražite među ponuđenim video isječcima.

Govore biskupa Sheena možete slušati na ovoj stranici (zahtijeva besplatnu registraciju).

Evo i linka na jednu knjigu koja je sastavljena na temelju biskupovih govora. Naslov knjige je Your Life Is Worth Living: The Christian Philosophy of Life.

Sve navedeno je samo mali djelić onoga što je biskup Fulton Sheen tijekom svog neumornog rada u Gospodinovom vinogradu izrekao ili zapisao.

Meni se kod biskupa Sheena sviđa više stvari: duboko poznavanje biblije koju je znao citirati tako da slušatelj osjeti kao da je sam nazočio događajima koje pripovijeda; elokventan stil izražavanja; prirodne, neusiljene i vrlo umjesne šale koje je vrlo dobro ispreplitao s dubokim teološkim objašnjenjima; novi uvidi u stvari o kojima je katolički slušatelj čuo već puno puta na propovjedima, ali nikad na takav način i nikad s te točke gledišta; anegdote iz bogatog života i evangelizacijskog djelovanja. Iznad svega, iz njega je zračila duboka i proživljena vjera. U njegovim riječima o molitvi, o križu i trpljenju čovjek osjeća da je i biskup Sheen sve to sam prošao i doživio.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.