petak, 9. siječnja 2009.

Sveci

Sveci i svetice su nam pomoćnici i uzori u životu. Lijepo to izriče predslovlje svetih (uvod koji svećenik izriče na misi o blagdanu nekog sveca prije molitve Sanctus - Svet, svet, svet...):
Njihov život nam je primjer, njihov zagovor pomoć, zajedništvo s njima izvor pravoga bratstva.
Ima mnogo stranica na internetu koje donose životopise svetaca, a ovdje ću izdvojiti nekoliko njih. Na engleskom je jedna od najopsežnijih Saints.SQPN.com. Ondje ćete naći i svece zaštitnike po raznim područjima i grupama. Možete pogledati i http://www.catholic.org/saints/.

Na hrvatskom bih preporučio dvije stranice: Svetac dana i Biografije svetaca.
Postoje mnoge lijepe knjige, životopisi i autobiografije svetaca. Ovaj puta preporučujem dvije autobiografije i jednu biografiju.

Sv. Atanazije Aleksandrijski - Život sv. Antuna opata; cijelo djelo na internetu na engleskom.

Sv. Terezija Avilska - Moj život; prvih pet poglavlja (petnaestak stranica) na internetu na hrvatskom, cijelo djelo na internetu na engleskom.

Sv. Terezija od Djeteta Isusa - Povijest jedne duše; cjelokupno djelo na hrvatskom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.