subota, 24. siječnja 2009.

SSPX

U ovom postu ukratko ću opisati nedavne događaje vezane uz Svećeničku družbu svetog Pija X. (wikipedija, stranica Družbe). U daljnjem tekstu koristit ću skraćenicu SSPX prema engleskom Society of Saint Pius X's. Još jedna skraćenica koju se često susreće na internetu je FSSPX prema francuskom Fraternité Sacerdotale Saint Pie X.

Moje poznavanje ove teme je vrlo površno, ali sam siguran da će se u hrvatskim novinama, na forumima i blogovima pojaviti još lošija tumačenja onoga o čemu ću govoriti. Koristit ću prije svega tekstove s drugih web stranica na engleskom jeziku.

Evo o čemu se radi. Danas, u subotu 24.1.2009., vatikanska Kongregacija za biskupe je na izričit zahtijev svetog oca Benedikta XVI. objavila dekret kojim se podižu, tj. povlače ekskomunikacije sa četvorice biskupa koje je nadbiskup
Marcel Lefebvre, unatoč protivljenju tadašnjeg pape Ivana Pavla II., posvetio za biskupe 30.6.1988. u Ecôneu u Švicarskoj.

Čitav tekst dekreta u kojem se objašnjava razlog skidanja ekskomunikacija možete na engleskom i talijanskom naći ovdje. Više o disciplinskoj mjeri ekskomunikacije ili izopčenja možete pročitati vrlo kratko na hrvatskom ovdje ili detaljnije i bolje na engleskom ovdje.

Na sljedeća tri linka može se naći opis događanja koja su dovela do ekskomunikacije, dio prvi, drugi i treći. Ukratko rečeno, nadbiskup Lefebvre, koji je osnivač SSPX-a, smatrao je da su promjene koje su nastale sa 2. vatikanskim koncilom dovele do izvanrednog stanja. Evo što je rekao nakon međureligijskog susreta koji se prema izričitoj želji Ivana Pavla II. održao 1986. u Asizu, a na koji je i Joseph Ratzinger, tadašnji pročelnik kongregacije za nauk vjere imao prigovore:
Never has history seen the Pope turning himself into some kind of guardian of the pantheon of all religions, as I have brought it to mind, making himself the pontiff of liberalism.

Let anyone tell me whether such a situation has ever existed in the Church. What should we do in the face of such a reality? Weep, without a doubt. Oh, we mourn and our heart is broken and sorrowful. We would give our life, our blood, for the situation to change. But the situation is such, the work which the Good Lord has put into our hands is such, that in face of this darkness of Rome, this stubbornness of the Roman authorities in their error, this refusal to return to the Truth and to Tradition, it seems to me that the Good Lord is asking that the Church continue. This is why it is likely that I should, before rendering an account of my life to the Good Lord, perform some episcopal consecrations.
Unatoč protivljenju Svete Stolice, a više pročitajte na prije navedenim linkovima, nadbiskup Lefebvre je ipak posvetio četvoricu biskupa, to su Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson i Alfonso de Galarreta i tako je automatski došlo do ekskomunikacije nadbiskupa Lefebvrea, suposvetitelja, biskupa Antonija de Castro Meyera i četvorice novih biskupa.

Nakon smrti nadbiskupa Lefebvrea, poslije Franza Schmidbergera koji je bio general SSPX-a nekoliko godina, biskup Fellay došao je na čelo SSPX-a 1994. i za sada je izabran do 2018. Događaji koji su se odvijali kroz prošlih 20 godina preopširni su za ovaj post i zahtijevali bi od mene puno bolje poznavanje ove teme. Zato ću preskočiti na pismo biskupa Fellaya kojim je on prošlog prosinca u svoje ime i u ime ostale trojice biskupa zatražio od Svete Stolice uklanjanje ekskomunikacija. Evo dijela koji je citiran u dekretu:
Mons. Fellay affirms, among other things: "We are always firmly determined in our will to remain Catholic and to place all our efforts at the service of the Church of Our Lord Jesus Christ, which is the Roman Catholic Church. We accept its teachings with filial disposition. We believe firmly in the Primacy of Peter and in its prerogatives, and for this the current situation makes us suffer so much."
Evo kako je papa na to odgovorio (i nadalje citiram isti dokument):
His Holiness Benedict XVI - paternally sensitive to the spiritual unease manifested by the interested party due to the sanction of excommunication and trusting in the effort expressed by them in the aforementioned letter of not sparing any effort to deepen the necessary discussions with the Authority of the Holy See in the still open matters, so as to achieve shortly a full and satisfactory solution of the problem posed in the origin - decided to reconsider the canonical situation of Bishops Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson, and Alfonso de Galarreta, arisen with their episcopal consecration.
i u nastavku konačno piše
Based on the faculty expressly granted to me by the Holy Father Benedict XVI, in virtue of the present Decree, I remit from Bishops Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson, and Alfonso de Galarreta the censure of latae sententiae excommunication declared by this Congregation on July 1, 1988, while I declare deprived of any juridical effect, from the present date, the Decree emanated at that time.
Ovim je put uspostave punog jedinstva SSPX-a s Katoličkom Crkvom koji je olakšan papinim motuproprijem Summorum Pontificum započet. Papa je sa svoje strane učinio i više nego što smo mogli očekivati. Sada je red na pripadnicima SSPX-a (prije svega biskupima i svećenicima, ali i laicima vezanim uz njihov apostolat) da ponizno i poslušno prihvate ruku koju im je Sveti Otac pružio i zaista porade na tome da se što prije izliječi ova bolna podjela.

U budućnosti stoje dva velika izazova. To je rješavanje doktrinarnih pitanja, prije svega shvaćanje ekumenizma i preispitivanje nauka i tumačenja koji su proizašli nakon drugog vatikanskog sabora. Tu je i pitanje kanonskog ustrojstva, pri čemu je jedan od prijedloga personalna prelatura po uzoru na Opus Dei.

Na kraju bih samo spomenuo da će većina medija vjerojatno iskoristiti nepromišljene i glupe izjave biskupa Williamsona koje je nedavno emitirala jedna švedska televizija da bi diskreditirali papu i njegove napore, uključujući i dekret o povlačenju izopčenja. Više o tome pročitajte u ovom postu velečasnog Tima Finigana koji je župnik u Engleskoj.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.