srijeda, 4. listopada 2023.

Na vodu besedu pisati


Izgleda da je počela sinoda o sinodalnosti ili barem neka od njezinih zahuktalijih faza. Naravno da svakom normalnom čovjeku kad čuje takav naziv prvo pada na pamet komični skeč. Nažalost, u Katoličkoj crkvi se za takve budalaštine troše milijuni, a sve kako bi zainteresirani pojedinci i lobiji kroz stranice verbalnih proljeva provukli neke promjene koje priželjkuju. Sudeći po istaknutim rečenicama iz papinskih odgovora na kojekakve dubije, sinodalnost kao nedefinirani pojam u modi tiče se prvenstveno spolnih odnosa homoseksualaca i preljubnika. Dakle, ništa novo. Komični likovi poput Tucha cmok-cmok Fernandeza iskaču redovito na naslovnicama crkvenih vijesti, a papa Franjo objavio je opet neku encikliku o klimatskim promjenama ili tako nekakvim budalaštinama. Izvještavati ili raspravljati o tim stvarima izgleda mi zanimljivo otprilike kao sudjelovati u radnim skupinicama oko okruglih stolova na gornjoj fotografiji. Ipak, moram barem zabilježiti da se nešto događa. A što točno, mislim da ne znaju ni oni koji su u Vatikanu. Vidjet ćemo jasnije kad se mulj malo nataloži i močvara razbistri. 

2 komentara:

  1. Kratak, jasan i odličan komentar na tzv. sinodu o sinodalnosti. Posebno mi je međutim zanimljiva autorova sintagma koja se odnosi na "kojekakve dubije". Radi se o tome da je 5 kardinala postavilo 5 pitanja papi u smislu da im nije baš jasno kaj on misli. Umjesto da pravovjerni kradinali, ako se već takvima drže. jednostavno i jasno i ukažu na zablude i herezama a koje se već mogu nazrijeti it radnog dokumenta o tzv. sinodi o sinodalnosti, oni postavljaju papi pitanja u smislu da im nešto nije baš jasno pa da im papa odgovori. Zato mi se posebno sviđa sintagma "kojekakve dubije".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U zadnja dva dana sam cuo za dvije liste dubija od te petorice kardinala te dubije ceskih biskupa. Tko zna koliko ih jos ima i kojim tempom ce se vaditi iz ladica.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.