petak, 29. rujna 2023.

Nije li to vrijeme došlo danas, kad ogroman broj ljudi živi samo za ovaj svijet?


Kad dakle promatramo, braćo, a i ne govorimo o drugim slučajevima, onda uistinu možemo reći, da je lud svaki onaj, koji ne računa s nevidljivim svijetom, odakle nam prijete tolike pogibelji, ali odakle nam jedino može doći sigurna pomoć u svim zbivanjima zemaljskog života. Srcem dakle punim zahvalnosti prema Bogu Stvoritelju podigosmo ovu župnu crkvu i otvaramo danas ovu župu na čast sv. Mihovila Arkanđela, da u ovo bezbožno vrijeme bude na pomoć svima župljanima, i našoj nadbiskupiji, i gradu Zagrebu, i čitavoj našoj domovini.

Pomolimo se dakle danas u Svetoj Misi od svega srca i preporučimo sebe i sve svoje zaštiti sv. Mihovila Arkanđela, kako nas to lijepo uči Sveta Mati Crkva, kad na koncu Mise svaki dan moli: »Sveti Mihovile Arkanđele, brani nas u boju, od pakosti i zasjeda đavolovih budi nam zaklon!« Neka nam brani dar sv. vjere, »bez koje, po riječima apostolovima, nije moguće ugoditi Bogu!« (Heb 11,6). Neka nas brani od zasjeda đavolovih, da nam grijeh nikad ne rani duše. Neka štiti napose ovu malu dječicu, da im srca ostanu čista i nevina. Neka nam svima bude u pomoć u najteži čas, kada bude valjalo poći na sud Božji, da se na vagi Božje pravde vagne sve što smo u životu mislili, radili, govorili ili činili, da taj sud ispadne povoljno za nas, te zajedno s njime, vođom nebeske vojske, uzmognemo hvaliti i slaviti Trojedinoga Boga, kroz sve vijeke vjekova.

(iz propovijedi nadbiskupa Alojzija Stepinca prigodom blagoslova župne crkve sv. Mihovila u naselju Dubrava u Zagrebu, 1. siječnja 1942.)

1 komentar:

  1. Pročitajte što u jednom nedavnom intervjuu kaže franjevac prof. dr. sc. Mario Cifrak o tome odakle je došlo zlo. On je inače pročelnik Katedre Svetog pisma Novog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
    Cifrak kaže sljedeće: "Prema Bibliji, zlo je došlo od toga što čovjek nije ljubio Boga, tj. slušao njegove zapovijedi da ljubi svoga bližnjega. Zato je Kain ubio Abela. Nepoštivanje zakona ljubavi izaziva probleme na putovima ljudske osobne i kolektivne povijesti. Ispod toga je pogrješno mišljenje da je moguće biti sretan na račun drugoga. Odatle onda krađa i otimanje, nepravde, neravnopravnosti i sve zlo."
    NEMA NI RIJEČI O TOME DA SE GENEZA ZLA NALAZI U TOME ŠTO JE SOTONA ZAVEO PRVE LJUDE NA GRIJEH OHOLOSTI I NEPOSLUŠNOSTI PREMA BOGU. ZLO DAKLE NIJE DOŠLO OD TOGA ŠTO ČOVJEK NIJE SLUŠAO BOŽJU ZAPOVIJED DA LJUBI SVOGA BLIŽNJEGA NEGO JE DOŠLO ZBOG PRISTAJANJA PRARODITELJA NA SOTONSKU LAŽ I ZBOG NEPOSLUHA BOŽJOJ ZAPOVIJEDI DA NE JEDU SA ZABRANJENOG DRVETA. OVIM ISTOČNIM GRIJEHOM JE OSLABILA LJUDSKA PRIRODA U TOJ MJERI DA JE POSTALA SLABA I SKLONA ZLU. ZATO JE KAIN UBIO ABELA JER SE KAO POSLJEDICA ISTOČNOG GRIJEHA POJAVILA OHOLOST, ZAVIST I MRŽNJA. A MARIO CIFREK, KOJI JE NEKO VRIJEME BIO I DEKAN BOGOSLOVNOG FAKULTETA U ZAGREBU, NIJE INTELETKUALNO SPOSOBAN RAZLIKOVATI UZROK OD POSLJEDICE, A ŠTO JE U CIFRAKOVOM SLUČAJU REZULTAT NEVJERE I PREDSTAVLJA NE SAMO ZABLUDU NEGO I HEREZU. A TAKAV NAM TEOLOŠKI "STRUČNJAK" ODGAJA I POUČAVA BOGOSLOVE.
    /www.nedjelja.ba/hr/komentari/intervju/tko-bibliju-naziva-svetim-pismom-izrazava-uvjerenje-da-se-u-njoj-objavljuje-bog/30902?fbclid=IwAR3zZX5jKIY2p_zXeWfj0UACqxG7BeRWHhruAByW8b2aOZVGZ9iFdWZHv74

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.