četvrtak, 7. srpnja 2022.

Hrvatski preljubnici jedva dočekali

Čitajući kritički intonirani članak na blogu Konzervativac, saznao sam da je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za brak i obitelj na čelu sa zloglasnim riječkim nadbiskupom koadjutorom izdalo nekakve smjernice o primjeni kontroverznog VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje Amoris laetitia. Imao sam jaki déjà vu osjećaj jer se u skandaloznom dokumentu HBK ponavljaju i razrađuju iste zablude koje su već osuđene (npr. ovdje i ovdje) kad su se pojavile u bestidnoj papinoj pobludnici prije šest godina. 

Zanimljivo je pratiti napredovanje pošasti koja se širi kao kuga u srednjem vijeku. Krajem 2019. je došla do sjeverne Italije, a evo ju je sad neki čoban kojeg su nesmotreno pustili iz karantene u lazaretima donio i na hrvatski teritorij. Ako je brzina širenja drugih zaraznih bolesti koje su buknule po rimskim uličicama slična, možemo za tri godine očekivati da se u nekoj od naših katedrala (vjerojatno riječkoj jer je to lučki grad) pojavi lutka nekog manjeg slavenskog božanstva dok biskup obučen kao zvončar ili morčić poskakuje oko nje.

3 komentara:

  1. Samo sa zakašnjenjem primjenjuju što je Bergoglio proglasio. Ne možemo se čuditi što se nisu oduprli takvom očitom svetogrđu i herezi, jer bi to bilo prvi put. Kao što piše u članku na blogu Konzervativac, radi se o herezi protiv vjere (da čovjek ne može obdržavati Božje zapovijedi), ali se radi također i o herezi protiv moralnog zakona Katoličke Crkve (da se smije dijeliti pričest javnim grešnicima). S obzirom da Katolička Crkva ne može zabluditi u vjeri i moralu, što to govori o organizaciji koja izdaje takve dokumente?

    Rimski katekizam iliti Katekizam Tridentskog koncila, kojeg je izdao papa sv. Pio V., u članku IX. (o Crkvi, odjeljak "Apostolska") naučava: "I kao što ta jedna [Katolička] Crkva ne može zabluditi u vjeri ili moralu, jer je vodi Duh Sveti, tako sva ostala društva koja sebi pripisuju ime crkve nužno moraju biti uronjena u najpogubnije zablude, jer su vođena duhom đavla."

    OdgovoriIzbriši
  2. Iskreno, čini mi se da postoje samo dvije logičke mogućnosti:
    1. Tridentski katekizam je u krivu, čime se čitava konstrukcija autoriteta ruši, jer ako je Crkva u 16. st. bila u krivu, kako onda naknadno može ponovo zadobiti infalibilitet.
    2. Tridentski katekizam je u pravu (u što sam potpuno uvjeren).
    Zaključak: današnja hijerarhijska struktura na čelu s Bergogliom je ruševina u oba slučaja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postoji još jedna, ali najmanje vjerojatna mogućnost, a to je da Vi krivo tumačite dotični katekizam.

      Oblačan

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.