četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Izlet u Sveti Tomaž

Nekoliko članova Društva Benedictus uputilo se danas na izlet i tradicionalnu misu u mjesto Sveti Tomaž (pri Ormožu) u Sloveniji. Ondje je od prije par tjedana župnik vlč. Tomislav Roškarič kod kojeg smo bili u veljači ove godine dok je još službovao u Maloj Nedelji.

Obradovalo me što ću moći slušati tradicionalnu latinsku misu u crkvi posvećenoj mom svetom zaštitniku. Cijelim nas je putem pratila kiša koja je prestala tek nakon svete mise.


Župna crkva sv. Tome Apostola izgrađena je između 1715. i 1727., a interijer je s početka 20. stoljeća. Glavni oltar:
"Dominus meus et Deus meus" - "Gospodin moj i Bog moj"
Sveta misa služena je na blagdan sv. Bernarda, crkvenog naučitelja, pa se u evanđelju čita ona tradicionalnim katolicima tako draga izjava Gospodina Isusa Krista:
Amen quippe dico vobis, donec tránseat caelum et terra, iota unum aut unus apex non praeteríbit a lege, donec ómnia fiant. Qui ergo sólverit unum de mandátis istis mínimis, et docúerit sic hómines, mínimus vocábitur in regno caelórum: qui autem fécerit et docúerit, hic magnus vocábitur in regno caelórum.

Zaista vam kažem, dok stoji nebo i zemlja, neće od zakona nestati ni jednog slova, niti jednog znaka, dok se sve ne ispuni. Tko, dakle, dokine jednu od ovih najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, bit će najmanji u kraljevstvu nebeskom. A tko bude vršio i naučavao, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.
Naravno, mi hodočasnici iz Zagrebačke nadbiskupije sjetili smo se i sv. Stjepana kralja koji je suzaštitnik zagrebačke katedrale i čiji se blagdan u našoj biskupiji obdržavao na današnji dan.
Ne trebate komentirati moderne predmete u svetištu, nadajmo se da će vrijeme učiniti svoje.

Bilo je dosta vjernika iz župe kojima je ovo vjerojatno prva stara misa nakon liturgijske reformacije.

Evo još nekih detalja iz crkve.Župnik vlč. Roškarič

Među slovenskim mladomisnicima i kartuzijanac iz Splitske nadbiskupije (1, 2, 3)

(novi) župni dvor


Zahvaljujemo vlč. Roškariču koji nas je kao i uvijek lijepo primio.

Ovo je putovanje bilo za nas mala duhovna obnova. Nadajmo se i molimo da Bog našim biskupima otvori oči te da se što prije i kod nas po svim krajevima Hrvatske počne prikazivati Sveta Misna žrtva prema tradicionalnom rimskom obredu, najvrednijoj baštini zapadne civilizacije.

2 komentara:

 1. Lijepo izvješće. Bogu hvala.
  Ali ovaj novus ordo oltar tako bode oči da ga je teško ne komentirat. :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Predivno što se u Sloveniji slavi sveta Misna žrtva... Ukoliko postoji mogućnost možda da objavite kada se ide pa da više ljudi pođe zajedno na sv.Misu već kad nam naši biskupi ne dopuštaju slaviti u našoj domovini unatoč svega što je papa emeritus Benedikt XVI učinio kao najveći teolog našega vremena. Toliko o poštovanju prema njemu, kao da nije niti bio kod nas. Žalosno.
  p.s. Bože blagoslovi i smiluj se našim biskupima da pogledaju...
  JMarija S

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.