ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

Minivozočašće u Molve

U nedjelju popodne mala skupina članova Društva Benedictus krenula je u marijansko svetište u Molvama.

Velika župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je na povišenoj poziciji pa djeluje još impresivnije.Gospodin mi je stao u kadar. Htio sam slikati dekret o oprostima.
Prostrana crkva nastala je u drugoj polovici 19. stoljeća.
Na Veliku Gospu je ondje prenesen čudotvorni kip Majke Božje Molvarske. Kip se tijekom godine nalazi u obližnjoj kapelici koju je, očito potaknut grižnjom savjesti, dao izgraditi župnik  krajem 19. stoljeća. Naime, na tom mjestu se nalazila srednjovjekovna župna crkva koju je isti župnik dao srušiti.


Nakon što smo se pomolili Blaženoj Djevici Mariji, prebacili smo se u lijevi krak transepta gdje se pod oltarom sv. Antuna nalazi kip sv. Filomene. Ondje je postavljen 1915. godine, a od sredine šezdesetih je bio kroz 40 godina zazidan. Otkako je niša ponovno otvorena, raste broj vjernika koji se okupljaju pred jedinim kipom ove svetice u Hrvatskoj kako bi joj se utjecali u svojim potrebama.

U povratku smo primjetili uz cestu groblje u Virju.Razgledali smo groblje, a u jednoj grobnici/mauzoleju, naišli smo i na lijepe vitraje.Crkva sv. Jakoba je bila otvorena te smo ušli. Zadržali smo se ondje duže vremena u molitvi. Atmosfera je bila poprilično mistična, zrake zalazećeg sunca prodirale su kroz ulaz i obasjavale ovu crkvicu, a vjernici koji bi se našli na groblju, zastali bi da se pomole za svoje žive i mrtve.

Vrlo lijepa Gospina slika na pokrajnjem oltaru.

Zahvalivši Bogu, Bogorodici i sv. Filomeni, zaputili smo se natrag u Zagreb promišljajući u toj blagoj bartolomejskoj noći o Isusovim riječima iz nedjeljnog evanđelja: "Zar ih se nije očistilo deset? Gdje je ostalih devet? Nitko se ne vrati, da poda slavu Bogu, osim ovog tuđinca!"

Gospodine, daj da ti uvijek budemo zahvalni!

4 komentara:

 1. Zanimljivo vozočašće. :)
  Bogu hvala na jučerašnjem danu i darovanim nam milostima.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimljivo, sveti Eduard Priznavalac (najvjerojatnije). Bez vladarskog broja, jer Englezi računaju svoje kraljeve od rođaka mu po majci Vilima I. kojeg zovu Osvajačem, dok ga kasniji kapetovski (tj. protunormanski i protuplantagenetovski) izvori rado zovu (iako jest istina) Vilimom Kopiletom. Svaki anglo-saksonski vladar ima neki pridjevak, a ovaj Eduard, svetac priznavalac naprosto je poznat kao Eduard Priznavalac. Postoji i raniji kralj sv. Eduard Mučenik, za razliku od imenjaka, svetac mučenik, ali taj je daleko manje poznat.
  Jeste li pogledali je li u mauzoleju pokopan kakav Eduard? Vrlo neobično za naše podneblje da se prikazuje taj svetac.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Na drugoj strani su sv. Monika i sv. Ludmila.
   Nisam stigao citati imena pokojnika, ali sam pretpostavio isto da su to zastitnici nekih od pokojnih.

   Izbriši
 3. Upozoren sam da se kip sv. Filomene nalazi i na pokrajnjem oltaru u crkvi sv. Filipa Nerija u Splitu (v. ovo i ovo). Ako znate za jos neke pojavke ove svetice na nasim prostorima, javite!

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.