subota, 28. veljače 2015.

Izlet u Malu Nedelju

Detalj baldahina

Na poticaj i u organizaciji jednog člana Društva Bendictus, zaputilo se nas desetak danas u mjesto Mala Nedelja u Sloveniji. Ondje nas je dočekao vlč. Tomislav Roškarič za kojega ste možda već čuli preko drugih blogova (1, 2, 3) ili pak gledali izravni prijenos tradicionalne mise (snimke misa: 4, 5, 6) koju on služi svaki tjedan već oko pola godine (web i facebook stranice župe) .


Velečasni Roškarič služio je s početkom u 11 sati tihu tradicionalnu latinsku misu. To je prvi puta da sam prisustvovao misi na kvatrenu subotu. Posebnost je u tome što se nakon Kyrie Eleison, a prije poslanice i Evanđelja čita još pet dodatnih čitanja uz svako od kojih je molitva i gradual. Prije svake molitve svećenik kaže: "prignimo koljena", te ubrzo nakon toga "ustanite". (Oremus. / Flectamus genua. / Levate.) Čitanja (Pnz 26, 12-19; Pnz 11, 22-25; 2 Mak 1, 23-27; Sir 36, 1-10; Dn 3, 47-51) i molitve su vrlo lijepi, a završavaju himnom trojice mladića u užarenoj peći iz knjige proroka Danijela. Provlače se kroz sve tekstove Božja obećanja i dobročinstva te vapaj naroda za milosrđem i Božjom zaštitom.






Flectamus genua.

Nakon mise razgledali smo još malo crkvu Presvetog Trojstva i okolinu te se zaputli u župni dvor. Ondje smo se okrijepili uz zakusku i razgovor. Ohrabrila su nas vrlo pozitivna razmišljanja vlč. Roškariča. Na kraju smo se vratili još jednom do crkve izmoliti križni put, pozdravili s velečasnim te radosni krenuli nazad u Zagreb.















Spomenik bivšem župniku, slovenskom književniku

Tu smo se ispod raspela slikali.


Jedna od brojnih crkava koje smo prošli u povratku.

Velika hvala vlč. Roškariču te organizatorima (ministrantu, pripremaču letaka itd.).

2 komentara:

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.