srijeda, 19. kolovoza 2015.

Jadna djeca

Dodano 23.8.2015. - Odgovor Ivana Ugrina objavljen u Slobodnoj Dalmaciji u dva dijela, jučer i danas. (Usput, o TDKS-u koji spominje Ugrin čitajte ovdje.)


Prekjučer sam upoznao čitatelje ovog bloga sa slučajem vlč. Ante Kukavice, franjevca kapucina protiv kojeg se zbog različitih liturgijskih i drugih zloporaba potpisivala online peticija.

Novinar Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin spomenuo je navedenog fratra u dvije svoje kolumne iz lipnja i srpnja ove godine (Pazimo da ne bismo djecu sablaznili, Padaj silo i nepravdo). U prvoj od njih piše:
Zato sam bio više nego iznenađen kad sam se u posljednju nedjelju mjeseca svibnja zatekao na misi u splitskoj crkvi Gospe od Pojišana. Na početku pretvorbe kleknuo sam na pragu na ulazu u crkvu, i neposredno prije nego će svećenik započeti izgovarati riječi koje predstavljaju vrhunac misne žrtve, čuo sam ga kako kiselo kazuje: "Ajde, dječice, sada lijepo ustanite. Mi to ovdje ne radimo." Kako nisam vidio s dna crkve što su uradili, učinilo mi se da su sjeli, pa da ih je kapucin zamolio da ustanu.

Objašnjenje je navedeni, ničim izazvan, sam ponudio na kraju misnog slavlja, kad je dodatno malenima koji su se nakanili pokloniti Isusu koji tek što nije bio posvećen na oltaru u prilikama kruha i vina, "protumačio" kako se to kod njih radi na nogama, jer pred stolom Gospodnjim kao Božja djeca nema potrebe da klečimo(!)
U drugoj pak prenosi:
Nisam ni zaklopio slušalicu, eto s druge strane žice i drugog kuma. Alo, kume, jesi čuo što je onaj fratar s bradicom nagovorio neki dan na Gospu od Karmela kod kapucina na Pojišanu. Da jesam li čuo, uzvraćam ja kumu, bio sam na misi, sjedio u zadnjoj klupi. Nisam znao bi li se smijao ili plakao.

Misa o škapularu, pučkoj pobožnosti, a on udri o tome kako se u crkvi za vrijeme pretvorbe ne kleči, jer svi smo mi sinovi Božji, Isus je naš brat, mi smo kao i on, zato stojimo oko njegova stola - mogao je pozvat ljude i da sjede u trenutku kad se sjećamo njegove žrtve na križu - ne vjeruju pravo oni koji čine drugačije.

U današnjem broju Slobodne Dalmacije javio se prozvani svećenik. Njegov odgovor možete pročitati ovdje. Zahvaljujem čitatelju koji mi je poslao skenirani članak te upozorio na ovu polemiku. Natrpao je vlč. Kukavica u svom pismu svega i svačega, reklo bi se ni pas s maslom to ne bi pojeo. Ipak, nigdje ne demantira ono što novinar opisuje, osim ako se to ne bi trebalo iščitati iz rečenice "Vi ste još kao dječak optuživali svećenika i za stvari iz ispovijedi - i lagali." Naprotiv, iz konfuznih argumenata prilično je očito da velečasni stoji iza svojih riječi i postupaka koje je Ugrin ukratko prenio i negativno okarakterizirao. Ne mislim se osvrtati na čitav tekst vlč. Kukavice, već vas upućujem da ga sami pročitate, a za kraj donosim samo jedan izvadak koji će vas nasmijati i istovremeno ražalostiti.
Pa ako u Misalu i piše da je pohvalno ili poželjno klečati, nije ipak naređeno. A da je i naređeno, ipak je to samo ljudski zakon.
A ako još znamo da je to zbog lefebrovaca i sličnih, onda znamo koliko vrijedi. Bila je takva nekakva situacija i u vrijeme pape Liberija. Dalje znamo.
Znamo da je jedan sveti carigradski nadbiskup ugušen zbog vjernosti nicejskom Koncilu. Relikvije su mu kod nas u Vodnjanu. Poznato je da je i nadbiskup Aleksandrije sv. Atanazije morao pet puta u progonstvo zbog vjernosti nicejskom Koncilu.
Znajte da će „kapucin s bradicom“ biti spreman - s milošću Božjom - trpjeti i „pasti“ da zasvjedoči vjernost II. vatikanskom koncilu. Neće ni pod kojim uvjetima biti lefebrovac poput Vas i sličnih, a neću Vas ni tužiti ni ocrnjivati.

Izmolite svakako barem jednu Zdravomariju za ovog fratra koji je iz Splita premješten za župnog vikara u Karlobagu i obližnjim župama. Kratki članak o temi klečanja pročitajte na ovom mjestu.

Broj komentara: 9:

 1. Kao prvo baš mi je drago kada čujem riječ lefebrovci, nekako mi uljepša dan. :)

  Kao drugo baš se razmišljam da bi bilo dobro napraviti neku "black listu" za naše svećenike koji pretjeruju u vrijeđanju živoga Boga, kako u liturgiji, tako i izvan nje.
  Samo kratko, ime i prezime i pripadajući događaj.Jer se uvijek uz pomoć Božje milosti mogu obratiti i pokajati za svoja (ne)djela.

  Inače sve pohvale autoru članka, koji nas upozorava na svakakve situacije u našoj Katoličkoj Crkvi.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hahaha od gvardijana do kapelana, jadni naš fra Ante, koncilska crkva ostavila na cjedilu svog prvoborca :-) Da je bar maršal Šagi živ pa bi se našlo bar kakvo mjesto na Kbf, ali druga su vremena i današnji Šagićevci ne trebaju više sirove galamdžije i montere luterovih stolova, ta mjesta se danas dijele finim časnama s doktoratima... Šteta, šteta, takav talent ali rođen 30-40 godina prekasno. Možda jedino da nađe kakvu grotu u okolici Karlobaga i krene tvrditi da mu se ukazuje Šagi, Bajsić i Turčinović pa možda manjak love od gvardijanske pozicije nadoknadi koncilskim turizmom

  Ferdinand Zvonimir

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Iako, bila bi velika šteta da takav talent za rad s djecom ostane neiskorišten.
   Možda probati predložiti da ga angažira MAK, popularno izdanje Glasa Koncila namijenjeno djeci, pa da u nekoj formi npr. stripa krene katehezirati najmlađe…. Zamislite samo koji bi hit među djecom bio strip, gdje svaki mjesec u novim avanturama pratimo kako Kapelan KUKAvica lovi malog simpatičnog zločka Tomislava Janka, koji uvijek iznova nađe način da kleči pod pretvorbom.

   Ferdinand Zvonimir

   Izbriši
 3. Osobno imenom i prezimenom i svom dušom i svim svojim bičem tvrdim da stari obred kao i stega u našoj crkvi može doprinjeti daleko boljem i potpunijem životu na putu spasenja i da takav zivot obdržavanja cjelovitim je najbolji .
  Laik

  OdgovoriIzbriši
 4. Evolucija ide dalje. Evoulirali su svećenici , evoulirala ie Misa , evoulirala je crkva , a sa njima i vjernici . I kako onda djeci objasniti da čovjek nije nastao evolucijom . Ili da trebaju kleknuti . Uči ih se da je klečati poniženje za čovjeka , a poniziti se netreba ni pred kim , da je čovjek jednak Bogu . Nažalost ili na sreću ta ista evolucija dovela je do drastičnog smanjenja broja kapucina u svijetu.Tako da će vjerojatno s time doći i do smanjenja sablazni . A nekoć tako slavni red . Robelar

  OdgovoriIzbriši
 5. Pa novoimenovani kardinal iz Novog Zelanda John Dew je svojedobno u pismu svećenicima istaknuo da klečanje za vrijeme pretvorbe nije obavezno.

  OdgovoriIzbriši
 6. Ovo me podsjetilo na jedan tramvajski razgovor dvoje srednjoškolaca ili studenata od prošle godine. Mladi dečko protestant i djevojka katoličke vjere razgovaraju o sličnostima i razlikama u vjeri.
  Dečko podrugljivo upita: "A kaj vi stalno klečite i molite?" A djevojka se stade opravdavati: "Naravno da ne, ja mislim da katolici uopće ne trebaju biti takvi!"

  Eto, izgleda da su new age propovijedi o solidarnosti i dijalogu urodile plodom.

  ''Isus je naš brat, mi smo kao i on''... drugim riječima, mi smo mali bogovi. Kako se otrov ubrizgava sa svih strana, to je prosto nevjerojatno... Ne treba moliti i klečati kao kakav bezumnik bez ponosa, samo budi dobar i naravno da ćeš se spasiti.

  "I teach you the Superman. Man is something that should be overcome. What have you done to overcome him? All creatures hitherto have created something beyond themselves: and do you want to be the ebb of this great tide, and return to animals rather than to overcome man?"

  Thus Spake Zarathustra, F. Nietzsche

  OdgovoriIzbriši
 7. Da bas nemora djete slušati roditelja , ako ga ući svojim lošim primjerom te ga navodi da živi suprotno nauku KRISTA , kao i Crkve koju je povjerio Petru i zapovjedio da usavrši i privede Ocu neokaljani i bez grijeha , tako nemora slušati ni lošeg pastira koji je izgubio iz srca ljubav i smeta mu ponizna zahvalnost
  Vječnoj ljubavi žrtve kojom se nudi spasenjsko otkupljenje , jer naime klečeći stav izvanjski pokazuje unutarnji stav srca , te s tog izgleda nemoze podnijeti ičije spasenje znajući da poniznost u poslušnosti slavi Vječnu ljubav .

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.