petak, 14. kolovoza 2015.

Gdje dati nakane za tradicionalnu misu?


Dok je preč. Vitković bio živ (pokoj mu duši!), mogao sam kad god je trebalo prije nedjeljne tradicionalne mise u sv. Martinu zamoliti da služi misu na neku moju nakanu. Primjerice, već isti tjedan nakon što bi netko koga znam umro, "platio" bih misu za tog pokojnika. Nažalost, otkako nema prečasnog, nije više tako lako doći do tradicionalne mise.

Znate li gdje se na internetu može uplatiti da se celebrira tradicionalna misa na određenu nakanu (ne kumulativno, nego samo jedna "plaćena" nakana po misi)? Također, ako ima neki hrvatski svećenik koji služi tradicionalne mise privatno, neka mi se javi na mail. Ne bih tražio ni vrijeme ni mjesto mise, nego samo da se u nekom razumnom roku (recimo, mjesec dana) odsluži i da se ne kombinira s drugim vjerničkim nakanama. Trenutno imam pet-šest nakana, možemo sve srediti preko tekućeg računa. Potpuna diskrecija zajamčena!

Za novu misu sam već koristio CNEWA-u koja proslijeđuje intencije siromašnim katoličkim svećenicima, no radije bih pokušao naći tradicionalnu misu. Na internetu sam naišao samo na neke sedevakantiste, istočne raskolnike i slično, ali mislim da to ne bi bilo jednako boguugodno i efikasno. Uostalom, ne želim ih materijalno potpomagati.

Iako sam namjeravao ovo pitati već prije, posebno me potaknuo tekst koji sam pročitao na novom blogu iz sjene oraha. Nije ugodno misliti kako se netko koga si znao trenutno možda muči u čistilištu, možeš mu pomoći vrlo jednostavno preko sv. mise, a eto smetneš s uma. S obzirom da vrijeme drugačije teče u tim krajevima, možda se duša kroz jedan zemaljski dan napati sto godina u čistilištu. U svakom slučaju, treba im pomoći.

4 komentara:

 1. Na žalost situacija je takva da ni za našeg pokojnog svećenika iz crkve sv. Martina nema tko odslužiti javno TLM. Mislim da je pokojni znao da će biti tako. Ipak TLM za njega je odslužena . Prikazao ju je svečenik FSSPX. Isti je svećenik u najkraćem roku odslužio misu za moje pokojne roditelje. U svojoj poniznosti i ljubavi nije mi ni naplatio. U mojoj župi je teško dobiti termin i u petak kad se jedna misa služi i za po deset i više nakana. Sa ispovijedi je situacija još i gora ali otom potom. Robelar

  OdgovoriIzbriši
 2. Važno je napomenuti da je iznimno korisno uplatiti nakane za misu kako za mrtve, tako i za žive. To jako puno pomaže u približavanju ljudi prema Bogu, npr. nakana za žive članove obitelji, za ozdravljenje bolesnog člana, itd.

  Inače znam da nekoliko svaćenika služi privatno TLM u Hrvatskoj, tako Toma, ako ti bude trebala pomoć oko toga, rado ću ti pomoći.

  Inače preporučam da se uplaćuju mise za žive članove obitelji, prije nego bude prekasno.
  Sveti Ivan Vianney je rekao da ako usporedimo sva dobra djela svijeta sa jednom svetom misnom žrtvom, da bi bili kao zrno pijeska naspram planini.
  I đavao to zna, zato se i potrudio uništiti misnu žrtvu.

  OdgovoriIzbriši
 3. Zanimljiv je ovaj blog, iz sjene oraha. Lijepo je vidjeti da ima svećenika koji su, formaciji kakava već jest unatoč, kadri pisati jasno i trezveno. Hvala što si nam skrenuo pažnju na njega... i ako se ne varam, već neko vrijeme nisi napravio retrospektivu o novim blogovima, autorima, itd. kao što si znao. Možda je vrijeme? :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Znači ova stranica CNEWA je sigurna? Dobije li se kakva obavijest o služenju Mise?

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.