srijeda, 15. kolovoza 2012.

Presveta Djevice na nebo uznesena, zagovaraj nas kod svoga Sina!

Bilo ih je u davnini, koji su mislili, da Marija nije umrla, ili koji su barem o tom sumnjali kao n. pr. sv. Epifanij koji (haer. 78.) kaže: "Ne znamo da li je umrla i da li je pokopana bila." Ali općeno se vazda u crkvi držalo, da je i Marija naravskom smrću umrla, kako se to razabira iz javnih molitava crkve, koje se čitaju u najdrevnijim liturgičkim knjigama na blagdan uznesenja Marijina. Nema pak nijednoga dokaza ni u sv. pismu, ni u apostolskoj predaji iz kojega bi izlazilo, da treba Mariju izuzeti od smrti, toga općenoga prirodnoga zakona, kojemu su podložni svi sinovi Adamovi. Nasuprot ima više uzroka, zaradi kojih treba uzeti, da je i Marija umrla. Kad njezin Sin, Bog-čovjek nije htio sebe izuzeti od zakona smrti, nije prikladno da se vjeruje, da je Marija bila od toga izuzeta. Budući da je izuzeta i slobodna bila od istočnoga i svakoga ličnoga grijeha, nije umrla za kaznu grijeha; smrt bijaše za nju samo vrelo novih i velikih zasluga prema onomu: "Skupa je pred Gospodom smrt svetaca njegovih – Pretiosa in conspectu Domini mors sanctorum ejus" (ps. 115. – (15) 6.). Zato uče sv. oci, da nije Marija umrla shrvana prirodnom bolešću ili nemoći, nego istrošena od vatre sv. ljubavi božje. Time što je umrla, potvrgjeno je jasno i očito, da je i ona trebala otkupitelja, da je imala umrlo čovječje tijelo i da je Isus, koji je iz nje uzeo čovječju narav, bio pravi čovjek.
Dodatni materijali:

3 komentara:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=LuL7DNSda-A (Velika Gospa Chicago)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ukucati u Google: Dormition of Theotokos, zatim External Links, zatim tri prva naslova: Full liturgical and hymnographic texts and readings for the Feast of the Dormition of the Theotokos, Service of the Burial / Lamentations of the Theotokos, forming part of the Feast of the Dormition, The Dormition of our Most Holy Lady the Mother of God and Ever-Virgin Mary Orthodox icon and synaxarion.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.