srijeda, 1. kolovoza 2012.

Snimke glagoljaškog pjevanja


Već smo na ovom blogu spominjali glagoljaško pjevanje vezano uz projekt Pjevana Baština koji donosi snimke glagoljaškog pjevanja u različitim župama Šibenske biskupije gdje se ono još zadržalo.

No nedavno sam otkrio još zanimljivije snimke, a one su nastale u pedesetim, šezdesetim i prvoj polovici sedamdesetih godina 20. stoljeća, dakle, prije nego je liturgijska reforma poharala i ovaj aspekt katoličke tradicije na našim prostorima. Već je tada u mnogim mjestima ova glazba bila samo sjećanje na neka prošla vremena i trebalo ju je sačuvati od zaborava. Staroslavenski institut posjeduje 152 magnetofonske vrpce snimljene u razdoblju 1954.-1976., a Ministarstvo kulture financiralo je digitalizaciju tih snimki koje su sada puno dostupnije. Čitav popis naći ćete ovdje, na stranicama instituta dostupni su CD-i pod brojem 5, 8 i 38, ostale možete naručiti. No i na stranici www.kultura.hr dostupni su CD-i od 7 do 19, dakle popriličan broj. Nadam se da će u dogledno vrijeme i ostale staviti na internet.

Poslušao sam nekoliko snimki i vrlo su interesantne, ne samo zbog originalnog pjevanja i atmosfere, nego i povremenih razgovora s domaćim ljudima koji su objašnjavali snimatelju što se, kako i kada pjevalo.

Koristeći jednostavna sredstva (npr. FlashGot plugin za Firefox) možete ove snimke spremiti i na svom kompjuteru.

Uživajte u otkrivanju prave hrvatske glagoljaške baštine i usporedite je s pričama o nijemim i mutavim pretkoncilskim laicima koje nam često prodaju.

PS. Možda je prikladno ovdje ukazati i na neke moderne snimke pučkog tradicijskog pjevanja s youtubea.

PPS. Gotovo sve što se o glagoljaškom pjevanju može naći na internetu navedeno je na ovoj vrlo bogatoj, ali ne posebno preglednoj stranici.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.