petak, 26. veljače 2010.

Gostujući autor - Magister Mathias: O postu (1)

Naš prijatelj Ivan pripremio je novi tekst Magistera Mathiasa, ovaj puta o postu. Ako ne znate tko je Ivan, pročitajte kratku bilješku koja prethodi tumačenju gregorijanske glazbe za laike, a o Magisteru Mathiasu možete saznati više u uvodu njegova izlaganja o molitvi. Drugi dio ovog teksta o postu slijedi idućeg petka.


O postu koji Bog hoće

Tko hoće iskusiti moć u tom plodu i osjetiti njegovu ljupkost, mora najprije ukloniti izvještaćenu slatkoću grijeha s nepca srca s pomoću gorčine pokore. Mrtvo meso se može ukloniti samo nagrizajućim sredstvima. Zato se moraš ti koji si nalazio užitak u mrtvim djelima (Heb 9,14) čvrsto uhvatiti posta, milostinje i molitva.

Ne smiješ vjerovati da je post samo uzdržljivost od hrane. Tako čine bolesnici i pijanice. Postiti je uzdržavati se od svih užitaka svijeta koji te mogu navesti na priliku za grijeh. Zato Gospodin kaže Izajiji: Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Gospodina Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivati spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove (Iz 58,6). Ako želiš satrti čitavu težinu grijeha, onda moraš najprije pokidati okove nepravde, to jest zle sveze koje privezuju čovjeka uz grijehe. Čemu se drugome ljudi u društvu posvećuju nego poticanju na zlo i bezukusno veselje, nagovaranju jednih druge na zle čine? Kako je pisano: Sablažnjiv je govor luđački i smijeh je njihov grešna razuzdanost (Sir 27,13).

Kada je Gospodin htio izliječiti gluhoga nijemaka i opsjednutoga, najprije ga je uzeo nasamo od mnoštva (Mk 7,33), a onda ga je izliječio. Stoga mora svaki koji želi biti izliječen od Gospodina najprije izbjegavati mnoštvo, društvo zlih. Ali, onaj koji želi tako postiti da bude po volji Gospodinu mora također razvezivati spone jarmene. Jaram koji pritišće osjetila su isprazne i štetne misli na koje se grešnik već naviknuo. Mora ih razvezati s pleća volje, tako da, koliko je god moguće i uz Božju milost, želi uzdržavati se od njih. Kao što mnogo zrna pijeska i šljunka, sakupljenih u jednu vreću, vuku čovjeka u dubine morske, tako ga mnoge misli kroz vrijeme vuku u pristanak na grijeh. Onaj tko želi da se obuzdava na pravi način i po volji Bogu, mora obuzdavati svoje, u duhovnoj mjeri, sramotne misli i razmišljati o Kristu i njegovom trpljenju i njegovim ranama koje je pretrpio za naše dobro. Ne smije nikada biti nedjelatan nego vazda zaokupljen nečim što je dopušteno u očima Božjim, jer štetne misli lakše se podmeću nezauzetim ljudima.

Ali, tko želi zdravo postiti, mora također puštati na slobodu potlačene. Pod teretom grijeha su potlačena naša osjetila koja su prije bila u službi grijeha. Dokle god nije tako da ne želimo vidjeti, čuti, govoriti ili što drugo griješno činiti, postimo za đavla, a ne za Boga. Kakvu korist stječemo uzdržavajući se od hrane, a ne od grijeha?

Post koji znači uzdržavanje od grijeha je mnogo bolji od posta koji znači uzdržavanje od hrane. Onaj tko jede dva puta dnevno tijekom korizme i uzdržava se od zabranjenih pogleda, zabranjenog slušanja, zabranjenog dodirivanja i obilja hrane i pića, onaj tko jede dva ili tri puta dnevno, njegov je post bolji u očima Božjim od onoga koji posti čitav dan, ali se ne uzdržava od neispravnih stvari koje smo spomenuli. Ako želiš da tvoj post bude savršen i po volji Božjoj, ne uzdržavaj se samo od sramotnih pogleda, već i od svega što te može navesti na zlo. Ne slušaj sramotne riječi: one su otrov koji želi ugušiti osjetila čim uđu u uši. Uzdržavaj se od sramotnog govorenja jer ćeš biti krivac pred Bogom za sve duše koje slušaju tvoj oduran govor. Koliko je do tebe, uništavaš sve koji slušaju tvoj zli govor i počinjaš samoubojstvo svojim riječima.

Ne daji svojim ustima više hrane i pića nego što je potrebno tvome zdravlju. Ako je tijelo pretilo, duša nikako ne može biti zdrava. Iz pretila srca izlazi opakost njihova, srca im se prelijevaju ispraznim tlapnjama (Ps 73,7). Zato se moraš uzdržavati od svega što je zabranjeno ako želiš postiti na slavu Božju.

2 komentara:

  1. Pravi savjeti za korizmu. Sviđa mi se stil kojim piše mag. Mathias, baš lijepo, slikovito.

    OdgovoriIzbriši
  2. Korisno! Našem postu prečesto nedostaje on dimenzija "ja - bližnji" Postiti od prigovora, zagriženosti i tvrdoglavosti... Strpljivost prema bližnjima je najteži post

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.