srijeda, 3. veljače 2010.

U Crkvi vlada pluralizam


Malo starija vijest, s kraja prošle godine, ali vrijedi pribilježiti:
Osvrnuvši se na dan koji je na predbožićnim susretima okupio različite skupine, domaćin kardinal Bozanić istaknuo je znakovitost završetka dana s predstavnicima vjernika laika koji su osobito angažirani u različitim zajednicama, pokretima i udrugama, koji u Crkvi žive i žele svjedočiti posebnu karizmu. Vidljivo je koliko je Crkva bogata i raznolika, koliko ima inicijativa unutar sebe na raznim područjima. Kao Crkva smo ponosni gledajući koliko je inicijativa bilo u tijeku 2009. godine. Ponosni smo što osjećamo kako Duh djeluje, i to Duh koji oživljava, potiče, privlači, oduševljava. I vi dolazite iz takvih zajednica koje žele na osobiti način živjeti crkvenost u izabranoj karizmi, a u Crkvi vlada pluralizam, vlada sloboda izbora. Duh Sveti potiče svakoga od nas koji smo primili milosti krštenja i potvrde da pridonosimo u vlastitoj službi i pozivu u svojoj zajednici. Osjećamo kako ovaj naš svijet itekako vapi za plodovima Duha, za onim što je dobro, lijepo, istinito.

3 komentara:

 1. ...jedno Tijelo,mnogo udova...

  OdgovoriIzbriši
 2. ...
  mislim da motuproprij također ima značajnu vrijednost u sebi samom, za Crkvu i za liturgiju. Iako se nekima to ne sviđa, što se vidi iz reakcija koje su stigle i stižu, moramo biti pravedni pa reći da motuproprij nije korak natrag niti predstavlja okretanje prošlosti. Jednostavno se radi o tomu da se priznaju i prihvate, bogatstva i baština velike tradicije, koje u liturgiji nalaze svoj pravi i duboki izraz.
  ...
  Ta predodžba o čovjeku kao "tvorcu" koja vodi u sekularizirani pogled na sve stvari i u kojoj nema mjesta za Boga, ta strast za promjenom i ukidanjem tradicija još nije prevladana. To je po mojem viđenju jedan od razloga zašto mnogi s takvim nepovjerenjem promatraju motuproprij, zašto nekima tako teško pada da ga prihvate i prime k srcu, zašto im tako teško pada da se opet okrenu velikom blagu rimske liturgijske tradicije
  ...
  Svakako je istina da oni koji žele ostvariti svoje pravo da celebriraju ili sudjeluju na misi po "starom obredu", odnosno "izvanrednom obliku", imaju puno teškoća. Zapravo nema razloga za ta protivljenja ili čak sumnjičenja i etiketiranja poput "pretkoncilsko" ili još gore "antikoncilsko".
  ...


  Pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata Antonio kardinal Cañizares Llovera - PROČITAJTE CIJELI TEKST KOD SPLENDORA!

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.