petak, 23. siječnja 2009.

Blizanci

Čitam u Večernjem o novim otkrićima u južnoj Americi, konkretno Brazilu. Argentinski povjesničar Jorge Camaras tvrdi kako je za postojanje velikog broja blizanaca u Candido Godoi "zaslužan" zloglasni nacistički liječnik dr. Mengele.













Ako je Jorge zaista u pravu sa svojom teorijom, ovo je, po meni, samo jos jedan krasan primjer kako Bog iz svakoga zla može napraviti dobro. Više o otkrićima u Terra dos Gêmeos (zemlji blizanaca) ima ovdje.

Kao što je poznato postoji mnogo klasifikacija blizanaca: jednojajčani, dvojajčani, dvojčeki, trojčeki, sijamski itd. Ono na što je mene ova priča asocirala jest zli blizanac, pojam koji se prilično često susreće u romanima, filmovima i najčešće naravno u sapunicama. Postoji čak i teorija prema kojoj se serija ne može proglasiti sapunicom dok se u njoj ne pojavi zli blizanac. Ukoliko zli blizanac ne posjeduje neku od prepoznatljivih osobina od kojih se posebice ističe kozja bradica, kao na primjer Spockov zli blizanac u "Mirror,mirror" epizodi Zvjezdanih staza, uobičajeno je da treća osoba mora napraviti izbor između dobrog i zlog blizanca. No ono što mene čudi jest da unatoč vrlo čestoj upotrebi pojma "zli blizanac" (posebice u engleskom jeziku) ne postoji suprotna varijanta, odnosno "dobri blizanac". Uostalom zašto oba blizanca ne bi mogla biti dobra? Vjerojatno zbog dramatike, ali kao što nas život svakodnevno uči, dobri blizanci su puno puno češća pojava.
Za kraj, u vezi pokusa koje je dr. Mengele radio, moj je stav da neću vjerovati da su blizanci nadmoćni običnim ljudima dok ne dobijemo više pravih, znanstvenih dokaza!

1 komentar:

  1. Ja nikad u zivotu nisam sreo zlog blizanca.

    Jel bilo kakvih blizanaca svetaca ili jako zlocestih ljudi (npr. masovnih ubojica)?

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.