subota, 28. siječnja 2023.

Vampirska izraslina koja je namjeravala isisati čitavu tu zemlju

Nezavisne države Konga razvijaju se pravilno. Misije se katoličke množe, središta civilizacije rastu, obćeniti se mir podržava pomoću aktivne vojske, u kojoj već ima 1500 Crnaca pod zapovjedničtvom od 300 bielih častnika. Kulturni pokusi pamuka, duhana, loze, bilja uspievaju. Kaučuka se sve više dobiva, obćenita se trgovina označuje sa 70 milijuna franaka, brzojavi i ceste za automobile izprepliću središnji kraj. Željeznica iz Matadi u Leopoldville ima 8 milijuna godišnjeg prihoda i ne dostaje više za trgovački saobraćaj. U osnovi su drugi željeznički putovi, bilo da se spoji gornji Kongo sa velikimi jezeri Albertom i Tanganikom, bilo u kraju Katanga, gdje izcrpljuju majdane zlata i bakra i t. d. 

Ali ovi sjajni rezultati, koji po obćenitom mnienju čine belgijski Kongo afričkom uzor-kolonijom, izazvali su zavist nekih englezkih trgovaca, a osobito misijonara protestantskih, ozlojedjenih sa neuspjeha svojih evangeličkih napora. Jedan dio englezke pa i njemačke štampe reproducirao je njihove klevete gledom na tobožnja divljačtva izvršivana na Crncih i gledom na tobožnje zapreke trgovačkoj slobodi. Tužitelji su prisilili englezkog ministra Balfura, da je upravio notu berlinskom kongresu, e bi se iztražile one zloporabe i dokinule, ako su istinite. No vlada na Kongu u svom mudrom, umjerenom i osbiljnom odgovoru nije se mnogo obazirala na sve one zlobne obtužbe. Dapače u Belgiji se odmah stvorio savez u obranu belgijskih interesa u inozemstvu, koji je svojimi publikacijami u tri jezika, englezkom, francezkom i njemačkom, pokazao, da po svjedočanstvu mnogobrojnih putnika, dapače istih Engleza, pitanje urodjeničke civilizacije nigdje ne shvataju bolje nego u Slobodnoj državi. 

(Vrhbosna, 5. kolovoza 1904.)


Leopoldovo osobno bogaćenje imalo je ogromnu cijenu za domorodačko stanovništvo. Sakupljanje slonovače i, što je još važnije, gume, zahtijevalo je regrutaciju domorodaca. Pritom su počinjena svakakva gnusna djela. Određene su norme kaučuka, a ako bi učinak bio prenizak, sela bi bila spaljena, a Afrikanci strijeljani. Drugi su bili išibani ili osakaćeni - odsijecanje ruku bilo je uobičajeno. Žene su otimali i držali kao taoce. U vladavini terora, golemi dijelovi zemlje ispražnjeni su ubojstvom i bijegom prestravljenih domorodaca. Masakri nisu bili rijetki. Robovski rad je doveo do mnogih smrti, kao i namjernog izgladnjivanja i bolesti. Osim toga, u Kongu je natalitet strmoglavo pao. Do precizne statistike mortaliteta teško je doći, ali povjesničari procjenjuju da je broj mrtvih bio šest do osam milijuna, možda čak i deset milijuna. Po mišljenju belgijskog znanstvenika Jana Vansine, populacija Konga smanjena je za 50% u razdoblju od 40 godina počevši od 1880. godine.

usp. Atrocities in the Congo Free State, Congo Free State propaganda war

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.