četvrtak, 25. kolovoza 2016.

Trinaest novih kardinala; papa Franjo treći put kreira kardinale

13 novih kardinala 20. studenoga 2016. godine

(New York) Dana 19. studenoga dogodit će se treći izvanredni javni konzistorij ovoga pontifikata radi kreiranja novih kardinala. Ovu vijest nije službeno objavila Sveta Stolica, nego potječe od progresističkog američkog isusovačkog časopisa America.

Papa Franjo sazvat će konzistorij na zaključenju Svete godine milosrđa. Sveukupno Papa želi, piše isusovački časopis, imenovati trinaestoricu novih kardinala. Imena bi se trebala objaviti sredinom listopada.

Dosada je Franjo na dvama konzistorijima imenovao sveukupno 39 kardinala od kojih 31 kardinal spada u kardinala izbornike na konklavi. Osam novih purpurnika imalo je već u trenutku imenovanja preko 80 godina.

Prema časopisu America Papi će i kod trećeg kreiranja kardinala biti važno da se Crkva premjesti „iz centrale na periferije“. Apsolutna većina europskih kardinala trebala bi na sljedećoj konklavi „biti onemogućena“.

Trenutačno u Katoličkoj Crkvi ima 107 kardinala koji bi pripadali konklavi kao izbornici. Imenovanjima Franjo glasačko tijelo puni do gornje granice od 120 izbornika koji biraju papu kako je to predvidio Ivan Pavao II. 51 od 107 izbornika potječe iz Europe koja je nakon tisuću godina na konklavi i uopće prvi put u crkvenoj povijesti izgubila apsolutnu većinu kod izbora pape i prema ljudskoj prosudbi neće je više ponovno niti dobiti.

Dana 20. studenoga Papa će skupa s novim kardinalima služiti svečanu svetu Misu u bazilici sv. Petra.


Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: http://www.katholisches.info/2016/08/25/13-neue-kardinaele-dritte-kardinalskreierung-durch-papst-franziskus/

Broj komentara: 15:

  1. Kad čujem o novom izvanrednom konzistoriju, želudac mi se okrene. No opet, duboko vjerujem da Crkvu vrata paklena ne će nadvladati i jedan papa, i da želi, ne može uništiti Crkvu, ali joj ipak može svojim stilom vladanja i svojim lošim odlukama itekako naštetiti.
    Je li bolje ili gore to što Europa gubi apsolutnu većinu?!
    Iskreno, ne znam.
    Vidjet ćemo hoće li baš te planove Duh Sveti iskoristiti da izabere papu iz Afrike, kardinala Saraha?!
    Možda bi o posljedicama ove tradicionalne europske i talijanske uloga na konklavi mogao više reći M.B.
    Samo se iskreno nadam da "lažni prorok" Enzo Bianchi ne će biti među purpurnicima.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako god bilo, nastojanja ovakvim potezom su jasna i očita, a glede spoznaje o postojanju "određenih grupacija" unutar kurije... Nastojanja da se utre put "odabranicima", koji će dakako sem izbornika biti (pa čak i prvenstveno) na samoj listi "najuzoritijih" kandidata.
      Sjetimo se nedavne "Tagle" štorije:
      http://tomablizanac.blogspot.nl/2016/08/kardinal-tagle.html

      Vrijeme će pokazati već. Te naravno, njima nije zagarantiran uspjeh u svemu, i svim njihovim planovima. Kako već znamo, i u što bez sumnje vjerujemo, Svemogući Bog može kad i ako ON to želi i najveće zlo okrenuti na dobro.
      JbD

      Izbriši
    2. Ako isključimo Božju intervenciju, mislim da su šanse da kardinal Sarah bude izabran nikakve i sa sadašnjim sastavom kolegija. A svako novo imenovanje samo povećava šansu da, recimo, kardinal Tagle bude izabran na sljedećoj konklavi. Nego, kako ono reče Sv. Pavao, nije li Bog odabrao lude da pobjede mudre, slabe da pobjede jake itd., i ono što nije da pobjedi ono što jest, tako da se nitko ne može ponositi pred Bogom. Zato mislim da se u vremenu koje je neposredno pred nama neće moći ugledati svjetlo. Volio bih da nam Bog pošalje ohrabrenje u vidu idućeg pape ali bojim se da ništa od toga.

      Izbriši
    3. Dragom Bogu ništa nije nemoguće.
      Svi smo čuli za ove strahote u Italiji, za mnoštvo poginulih, uništene gradove...Svakoga od nas to poziva da pomognemo kako god možemo.
      No možda mnogi u tome svemu nisu čuli da je potres bio i u Asizu, da su se fratri tijekom noći probudili i trčali u baziliku.
      A znamo da je potres došao i nakon prvog, kontroverznog i sablažnjivog međureligijskog susreta u Asizu 1986. Sada se u rujnu svečano trebala obilježiti trideseta obljetnica, uz nazočnost pape Franje i hrpe hodža kao da je riječ o pripravi za hadž.
      Prodrmalo je i Rim nekoliko puta. Bogu hvala, bez razaranja i žrtava.
      Papa Franjo u srijedu nije čitao svoj nagovor o "milosrđu". Ostavio ga postrance. Molio je žalosna otajstva Krunice.

      Kikii

      Izbriši
    4. U vezi ovog s potresima sjetio sam se jos jednog Bozjeg ucinka
      "Nakon što je Benjamin Franklin izumio gromobran, svecenstvo je, i u Engleskoj i u Americi, uz svesrdnu podršku Georgea III, osudilo izum kao bogohulni pokušaj nadvladavanja Božje volje. Jer, kao što svi pravovjerni znaju, munje šalje Bog da kazni one koji mu nisu odani ili su pocinili neki drugi ozbiljan grijeh – munja nikad ne udara krijeposne. Stoga, ako Bog želi munjom udriti po nekom, Benjamin Franklin ne bi smio osujecivati njegovu namjeru; zaista, cineci takvo nešto on pomaže zlotvorima da se izvuku. No, ako je vjerovati Dr. Priceu, tada jednom od vodecih bostonskih crkvenih autoriteta, Bog je bio dorastao tom izazovu. Buduci da su "željezni šiljci koje je izumio domišljati Dr Franklin" poništili ucinkovitost munja, Massachussets je zahvatila serija potresa, koje je dr. Price protumacio kao Božji gnjev spram "željeznih šiljaka".

      DD

      Izbriši
    5. Evo, Kikiiju za ljubav.
      (1/2)
      Trenutačno u Crkvi nema 107, već 111 kardinala izbornika. No tijekom listopada će dvojica, a tijekom studenog još dvojica navršiti 80, pa je stoga 13 novih kardinala realan broj. Konkretno, 19. studenog će biti 12 praznih mjesta, ali Ivan Pavao II. je znao taj broj prebaciti iz za 10 kardinala, a Benedikt XVI. i Franjo za mali broj (recimo, kardinali Duka iz Paraga i Dolan iz New Yorka imenovani su mjesec-dva prije osamdesetog rođendana svojih prethodnika i tada već emeritusa). Moguće je da ima kardinala koji zdravstveno nisu u stanju ući u konklave, a moguće je da će za kardinala biti imenovan nadbiskup Dakra, čiji prethodnik, kardinal Sarr puni 80 godina dana 28. studenog.
      Sigurno mjesto po meni za Gomeza iz Los Angelesa isolidne šanse za zloglasnog Čupića iz Chicaga (o tome još nešto kasnije). Potom za zamjene za dvojicu koji će napuniti 80 u listopadu: Havana i Santo Domingo, jedan je postavljen u svibnju, drugi ovih dana. Također, u Boliviji je jedini kardinal preminuo koncem 2015. nekoliko mjeseci uoči osamdesetog rođendana. Zatim, Paragvaj nema kardinala, kao ni El Salvador, Ekvadorac ima 82. Mislim da će Bolivija dobiti kardinala, po volji Evu Moralesu, ne nužno iz La Paza ili Santa Cruza. U Aziji Jakarta i Tokio, odakle je ranije bilo kardinala. Slično u Africi Madagaskar. Kardinali u Angoli i Mozambiku imaju obojica preko 90. U Brazilu možda Salvador da Bahia.
      U Evropi svakako De Kesel iz Mechelena-Bruselja, nova Franjina akvizicija. Benediktov Leonard, umirovljen praktično na 75. rođendan, sigurno neće dobiti kardinalski šešir. U Španjolskoj su osamdesetu prešli i emeritus madridski i emeritus seviljski. Sadašnji madridski je Franjina, a seviljski Benediktova akvizicija, tako da, uzevši činjenicu da je u Valenciji "mali Ratzinger" Canizares Llovera, da je emeritusu Barcelone 79 i da je u prošlom konzistoriju nadbiskup Valladolida neočekivano postao kardinal, teško da u Španjolskoj u istom konzistoriju mogu doći dva kardinalska šešira. U Francuskoj bivši nadbiskup Marseillea ima već 85 godina, dakle, sadašnji nadbiskup čeka 5 godina na kadinalski šešir, a tu je i knjižničar i arhivar Svete Rimske Crkve, Jean-Luis Brugues. Obojica su Benediktova imenovanja. Knjižničar i arhivar je tradicionalno kardinalska pozicija. Od kurijalaca mogao bi kardinal poslati šef novog "spojenog" dikasterija za laike i obitelj Farrell (međutim, to bi uz Gomeza i Čupića bio treći Amerikanac, a Gomez je puno dulje nadbiskup od Čupića pa ga ne mogu zaobići; dakle Gomez sigurno, plus Čupić ili Farrell, teško obojica). Paglia (do sada obitelj) vjerujem neće (ili samo zasad) dobiti šešir na novoj poziciji. Zanimljivo je i pitanje što s kardinalom Rylkom, šefom dikasterija za laike prije spajanja. Moguće da se sprema umirovljenje kardinalu Dziwiszu. U Njemačkoj su sada samo dvojica izbornika, uz Muellera u Kuriji. Mogao bi treći postati još nepoznati biskup Mainza ili sadašnji nadbiskup Berlina.

      Izbriši
    6. (2/2)
      Od istočnih patrijarha, aleksandrijski je u miru, a antiohijski maronitski je izbornik. Moguće da bi kardinalom postao ili antiohijski melkitski (kojem je preko 80), ili antiohijski sirski (njemu je 71 godina) ili babilonski kaldejski (68 godina). Na kraju ostaje Veliki nadbiskup kijevski, Svjatoslav Ševčuk, kojem je tek 46 godina, a i usudio se rogoboriti protiv Ostenpolitik i izjava povodom susreta s Kirilom Moskovskim u havanskom raju braće Castro. Nismo spomenuli Talijane. Za mletačkog patrijarha male su šanse. Trenutno imaju desetoricu dijecezanskih izbornika (dvojica emeritusa plus osam aktivnih od kojih jedan rimski vikar, od emeritusa to su Caffarra iz Bologne i Romeo iz Palerma, no potonji je već dobio neočekivanu zamjenu u sicilskoj nadbiskupiji Agrigento; teško da će Sicilija imati dugoročno dvojicu izbornika). Doduše, kardinal Scola u studenom puni 75 godina, pa zašto ne bismo do konzistorija, deset dana kasnije, imali novopečenog milanskog nadbiskupa Bruna Fortea. Nije isključeno da Forte postane kardinal sada, pa za godinu dana bude prebačen u Milano.
      Sve u svemu, siguran sam da će Los Angeles i Havana dobiti nove kardinale, a po svoj prilici i Santo Domingo, neka dijeceza u Boliviji i Madrid. Ostali kandidati su navedeni, a vjerojatno će biti i neko sasvim neočekivan, tipa Botswane, Swazilanda ili neke "nevažne" biskupije u nekoj većoj zemlji.

      Izbriši
    7. M.B., hvala za ovako dobar prikaz. Mislim da će među trinaestoricom biti neki od onih koji moraju biti, ali da će Franjo po običaju imenovati neke koje nitko ne očekuje - dakle, kombinacija i jednoga i drugoga.
      Kako će izgledati sljedeća konklava? To ne znamo. No ako ovaj put imamo - a imamo - nekoliko jakih i uvjerljivih tradicionalnih kardinala koji vide da je situacija u Crkvi katastrofalna, moguće da oni budu novi "kingmakeri" odnosno "popemakeri", ne kao sanktgalenška skupina, nego u okviru dopuštenih granica, da se predaju Duhu Svetomu da govori preko njih.
      Pazite, imamo kardinala Burkea koji je prošao sve što je prošao, ali zahvaljujući tome on je poznato ime među kardinalima. To se ne smije podcijeniti. Prije posljednje konklave o njemu su pisali da je neki čudak koji nosi "Cappa Magna" i druži se s tradicionalnim čudacima. Danas on slovi kao pobožan i odrješit crkveni knez koji se spreman puno pretrpjeti za istinu i koji zastupa pravovjeran katolički nauk o braku i obitelji kao i većina kardinala uostalom, Bogu hvala.
      Tu je i kardinal Pell - on opet puno grlatiji i sugestivniji od Burkea. Slovi kao sposoban i vrlo pošten kardinal koji želi stvoriti red. I on kao i Burke - zahvaljujući kurijalnom stažu, imaju nevjerojatne kontakte po cijeloj Crkvi. Njih će podržati i kardinal Sarah koji bi ovaj put mogao biti zbilja papabile. A Sarah vjerojatno ima dosta utjecaja na ostale afričke kardinale. I on je vrlo grlat i ne može ga se utišati. Njih trojicu nikakve igrice ne mogu neutralizirati.
      Kardinal Muller nema kvalitete ovih gore spomenutih, ali mislim da mu je svega dosta i on nema dlake na jeziku: zna biti bahat i bezobrazan. Dobro je to da neutralizira Taglea, Schonborna, Marxa i slične. A dosta je jedan Nijemac da ovima iz njemačkog govornog područja očita bukvicu i ušuti ih kad počnu sa svojim obećavanjima brda i dolina. Imali su ovaj pontifikat: stanje u Crkvi u njemačkom govornom području gore je nego prije, ništa se nije poboljšalo liberalizacijom svega - samo se pogoršalo.
      Zaboravili smo da ima još nekoliko tradicionalnih kardinala, kao Ranjith primjerice.
      Po ovome što vidimo u Hrvatskoj (posjeti u proteklim godinama) - naši kardinali skupa s poljskim, i većinom istočnoeuropskih prije će se svrstati među tradicionalnu struju, nego ovu bergoljovsku.
      Čovjek snuje, a Bog određuje - kaže stara poslovica. No i prema ljudskim snovima ima nade da tradicionalna struja - ne ona nekakva koncilska, malo desnija bez ikakvog profila kao dosada koja se nije mogla suprotstaviti modernistima i sakntgalenškoj mafiji - da ova struja koja je grlata, spremna na žrtve, puna ljubavi za Crkvu, a i svjesna problema s Koncilom i liturgijskom reformom - snažno preuzme vodstvo na konklavi.
      Daj Bože!
      Izvrsno bi bilo da upadne barem jedan kardinal s Bliskog istoka - oni vide u što Europa tone. Nema tu previše ljubavi prema bergoljancima. I bilo bi idealno da Papa imenuje Ševčuka - nakon susreta s Kirilom ne bi ga smio zaobići jer bi to bio veliki problem za Ukrajinsku grkokatoličku crkvu, iako je Ševčuk premlad - možda zbog toga ne upadne.
      Scola i slični nemaju šanse na ovoj konklavi - mislim da oni i nisu "papabili". Tražit će se čvrsta ruka.
      Kikii

      Izbriši
    8. A glede Taglea - ili smo mi tradicionalisti zbilja uspjeli raskrinkati moderniste i otkriti im unaprijed kandidate, jer oni k tome i sami već u javnosti trabunjaju o svemu i ne boje se nikoga...ili je Tagle samo prividno kandidat, a mafija sprema nekog drugoga, još gorega?!
      Samo bez Kaspera, Lehmanna, Daneelsa i ostalih velikih modernističkih igrača i kingmakera teško da će ga progurati.
      Kardinali su vrlo, vrlo uzrujani. Itekako će se raspitati o stavu prema katoličkom nauku kod svakog kandidata.
      Ne će ih puno zanimati odnos prema dokumentima II. vatikanskog...većina njih sada nisu ni bilo koncilski oci, Bogu hvala.

      Kikii

      Izbriši
    9. DD,
      postoji već mnoštvo teorija da je potres bio kazna Božja. Jasno da će velika većina naših prosvijećenih građana prije povjerovati veganima koji tvrde da je Amatrice uništen zbog recepta "spaghetti all'amatriciana" u koje se stavlja 250 grama nasjeckanog dimljenog špeka... i sličnim glupostima.
      Ja sam samo spomenuo da su fratri u Asizu prodrmani...i da bi ih ovo trebalo i duhovno prodrmati - da vide koliko je jak Bog Gospodin i da ga se treba poštovati, poglavito zakone koje nam je dao.
      Između ostaloga, uništena je i obnovljena opatija u Nursiji, i to tradicionalna i monasi su je morali napustiti, kao i obnovljena rodna kuća sv.Benedikta. To su sve pitanja bez odgovora.

      A glede potresa kao kazne Božje: Militia Christi to je zbilja i izjavila - i evo, bjesne svi nevjernici, masoni i ljevičari zbog toga.
      16. kolovoza u Italiji su službeno priznati istospolni brakovi. Militia Christi vodila je veliku kampanju protiv tog priznanja i opominjala da će to izazvati Božji bijes...Sada ih napadaju što su to najavili?!

      Kikii

      Izbriši
    10. @Kikii
      Mogu donekle shvatiti da je Bog postao bijesan zbog istospolnih brakova u Italiji. Al' zasto je zveknuo potresom ovo siromasno, planinsko podrucje? Sto nije bacio asteroid na parlament?
      Ma i to s bijesom (cak i opravdanim) mi je malo cudno, jer se svi polomise uvjeravati nas da je Bog ljubav...
      DD

      Izbriši
    11. DD,
      to Vi meni objasnite...
      No nisam ja prvi u povijesti Crkve spomenuo ovaj argument. Uostalom, ima toga i u Svetom pismu.
      Ako je bilo zloporaba u povijesti, ne znači da je cijeli koncept lažan.
      Znam samo da se svi nevjernici i antikristi razbjesne kada se spomene Božja kazna, pogotovo kao potres i sl. I to je znak!
      Kikii

      Izbriši
  2. Bude li ijedan od novih kardinala tradicionalist to će biti veeeeliiikaaa Božja Providnost. Najbolje bi bilo Fellaya za papu al eto, tko mene sluša... Kakav je Frane, dobro da još nije ženu za kardinala stavio.

    Asterix

    OdgovoriIzbriši
  3. Svim kardinalima i biskupima bi trebalo, osobito glede izbornika i kandidata, pripomenuti da se prihvate spisa pravovjernih Crkvenih Otaca i prime se čitanja. Već samo par odabranih kratkih savjeta da prime k srcu i poslušaju, te po njima budu ravnali i djelovali, donijelo bi veliku korist.
    Evo im jedne dobre, za slučaj su zaboravili ili nikad nisu znali:

    “As we walk the unerring and life-bringing path, let us pluck out the eye that scandalizes us-not the physical eye, but the noetic one. For example, if a bishop or presbyter-who are the eyes of the Church-conduct themselves in an evil manner and scandalize the people, they must be plucked out. For it is more profitable to gather without them in a house of prayer, than to be cast together with them into the gehenna of fire together with Annas and Caiaphas.”
    — St. Athanasius the Great, PG 26:1257c
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko smisla ima pretpostavka da će kardinali koje je postavio modernist, zajedno s kardinalima koje je postavio modernist prije njega i modernist prije tog, izabrati katoličkog papu koji će obnoviti Crkvu? Otprilike koliko i mogućnost da francuski parlament promijeni himnu u "Njemačka iznad svega".

    Duhovni sinovi Francisca, Benedikta ili Ivana Pavla II. birat će nasljednika Francisca, Benedikta ili Ivana Pavla II., ali Katoličkoj Crkvi treba Petrov nasljednik. S obzirom na spomenuto, daleko vjerojatnije je da će doći ne njihovim glasovima nego nekim drugim sredstvom koje je Bog odredio, kao što se npr. ni Hrvatska neće spasiti od sadašnjeg žalosnog stanja glasovanjem na izborima (valjda nitko ovdje nije toliko naivan), nego opet nekim drugim sredstvom koje je Bog odredio, kad On odluči.

    Dakle, nemojte se brinuti pa čak i da Francisco postavi 13 ili 300 čistih 'kasperovaca', sve mu je uzalud jer će se Bog pobrinuti za Svoju Crkvu i ukloniti sektu modernista.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.