utorak, 2. kolovoza 2016.

Važnost molitve u borbi protiv napasti

Ponavljam, dakle, među svim sredstvima protiv napasti, najuspješnije i najpotrebnije sredstvo nad sredstvima jest molitva Bogu da nam pomogne; neprekidna molitva sve dok traje napast, jer često nas Bog ne uslišava poslije prve molitve, nego poslije druge, treće ili četvrte.

Ukratko, moramo jednom za svagda biti osvjedočeni da o molitvi ovisi sve naše dobro: promjena našega života, svladavanje napasti, ljubav Božja, savršenost, ustrajnost i vječno spasenje, sve to ovisi o molitvi.

Nekima, koji su čitali moja duhovna djela, možda sam dosadio govoreći prečesto o tome kako je važno i potrebno neprekidno se molitvom obraćati Bogu. Ali meni se čini da nisam o tome govorio previše, nego premalo! Znam da svi mi dan i noć trpimo od paklenih napasti i da đavao ne propušta nijednu prigodu da nas svlada i na grijeh navede. I znam da bez Božje pomoći nemamo snage oprijeti se đavolskim nasrtajima.
[...]

Želio bih da svi propovjednici najviše govore o molitvi; da svi ispovjednici svoje pokornike ni na što tako žarko ne potiču kao na molitvu; da duhovni pisci ni o čemu tako obilno ne pišu kao o molitvi. Ali žao mi je, a mislim da je to kazna za naše grijehe, što toliki propovjednici, ispovjednici i pisci tako malo govore o molitvi. Nema sumnje da propovijedi, razmatranja, svete pričesti, mrtvljenja itd. mnogo koriste duhovnom životu. Ali ako se u napastima ne preporučimo Bogu, mi ćemo tada, usprkos svim propovijedima i svim razmatranjima, svim svetim pričestima, svim pokorama i svim dobrim nakanama, svejedno pasti u grijeh.

Dakle, ako se želimo spasiti, molimo uvijek, preporučujmo se našem Otkupitelju Isusu Kristu, posebice u trenutku napasti. I nemojmo moliti samo svetu ustrajnost nego i milost da mu se uvijek molimo.

A preporučimo se uvijek i Božjoj Majci, koja je Posrednica svih milosti, onako kako nam preporuča sveti Bernard: "Tražite milost i tražite je po Mariji", budući da, kako tvrdi isti svetac: "Bog ne daje nijednu milost koja ne prolazi preko Marijinih ruku."

Sv. Alfonz Liguori, Kako ćemo ljubiti Isusa Krista

(Izmolite na njegov blagdan litanije sv. Alfonza Liguorija)

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.