utorak, 16. kolovoza 2016.

Mafija protiv islamista?

Korzikansko rješenje: mafija protiv islamista?

Korzikanski odgovor na islamsko nasilje

Nepravovjerna promišljanja Rina Cammillerija*

Ova je vijest od kraja srpnja proširena na međunarodnoj razini, toliko je pažnje izazvala. Dolazi s Korzike, onog otoka na Sredozemlju koji je u cijeloj svojoj povijesti rado podnosio samo kršćansku „vlast“, dok se pokazao netrpeljivim prema svih drugim gospodarima. Ni s Francuzima nikada nije postojalo zbiljsko jedinstvo mišljenja premda je Napoleon „Francuski car“ ondje rođen. Pomorska republika Genova, pretposljednji „posjednik“, prodao je buntovni otok 1769. godine Francuskoj. Otada je Pariz morao rješavati mnoge svađe s otočnim separatizmom koji mu je kadar i bombe postaviti. Materinji jezik Korzikanaca na koncu i nije francuski, nego središnji talijanski.
Korzikanci su odlučni ljudi, njihova je „vendetta“ legendarna, toliko legendarna da je ušla u vokabular cijeloga svijeta. „Vendetta corsa“ naziva se i jedan nož za bacanje koji je postao najomiljenijim oružjem Korzikanaca kada izvode svoju poslovičnu osvetu. Na oštrici mnogih takvih noževa urezana je riječ „vendetta“.

Kako se Korzikanci vide:
„Često osvajani, ali nikada pokoreni“
Prošle godine, primjerice, kada je proširena vijest da je jedan musliman profanirao Gospin kip, francuska je žandarmerija imala pune ruke posla kako bi spriječila pogrom muslimanskih useljenika. Osvetnici su bili posve normalni korzički građani, a ne neki „profesionalni“ opasni tipovi kao korzički separatisti. Nakon atentata u Nici i ritualnog ubojstva svećenika u Rouenu ovi su posljednji počeli gubiti strpljenje s muslimanskim dojdekima, o kojima Korzikanci nikada nisu pitani žele li uopće „priraštaj“.

Korzika službeno pripada, i to uskoro gotovo 250 godina, Francuskoj. Vijesti o atentatima džihadista u Parizu, Nici, Rouenu stoga izravnije dospijevaju na otok, a ne filtrirane preko inokorespondenata kao nama. Korzika se već dugo bori za više autonomije. Jedan dio Korzikanaca želi potpunu neovisnost. Zato se bore i oružane skupine koje su u prošlosti izazivale pažnju brojnim atentatima protiv francuskih institucija. Jedna od najopasnijih naoružanih skupina Frontu di Liberazione Naziunale Corsu (FLNC 22. listopad) u svibnju je najavila primirje i „demilitarizaciju“. Razlog tomu je da separatisti sa strankom Corsica Libera od 2015. godine sjede u regionalnoj vladi.

Čini se da od demilitarizacije ne će biti ništa. Nacionalna korzička oslobodilačka fronta poslala je 28. srpnja poruku u tri oblika: muslimanima na Korzici, radikalnim muslimanima na Korzici i Francuskoj državi. Upravo po ovome redu. Poruka je upozorenje koje sve odnosi na sve naslovnike.

Muslimanima se na Korzici nakon detaljnog prikaza trenutačnih crta sukoba reklo da nitko ne zahtijeva da se trebaju odreći svojega podrijetla ili napustiti svoju religiju, ali da trebaju konkretno „zauzeti stav“ protiv radikalnog islama tako što „obavještavaju o stranputicama koje mogu konstatirati kod mladih koji su zavedeni radikalizacijom“.

Radikalnim se muslimanima na Korzici koji postaju džihadistima i koje se označavaju „propovjednicima smrti“, FLNC uputio je otvorenu prijetnju:
„Trebate znati da ćemo na svaki napad na naš narod bez ikakvog oklijevanja poslati nemilosrdan odgovor.“

Upozorenje Francuskoj državi glasi:
„Francuska mora prestati cijelome svijetu dijeliti lekcije u pitanjima demokracije ako želi izbjeći da pokrenuti sukobi ne padnu kao bumerang na njezino vlastito tlo.“

Ovaj odlučan i jasan jezik vjerojatno je jedini jezik koji razumiju selefije i džihadisti. Islamska država (IS) i druge islamske milicije vjerojatno su se već informirale i razumjele da se ne smiju šaliti s korzikanskim separatistima. Korzikanci su se, kako pokazuje njihova povijest, za puno manje stvari latili oružja.

Ukratko, nema brbljarija, nego malobrojne, ali jasne riječi, ne beskonačne raspre, razlikovanja, baloni ili rečenice kao „Svi se mi volimo“ – i Je suis Charlie-akcionizam. Prijetnja je jasna. Oni će „nemilosrdno“ udariti, bez daljnjih opomena. Da budemo jasni: kod prve nesmotrenosti upotrijebit će TNT, smola ako bude kolateralnih žrtava. Čini se da to prijetnja želi reći.

Korzika je dio Zapada i time nije manje od drugih dijelova prodrmana usmjerenjima političke korektnosti, laicité Hollanda i njegovih socijalista te relativizma plačljivog i slatkastog humanizma. Razlika kod Korzikanaca glasi: „Neka nas nitko ne dira!“

Osoba koja mi je proslijedila vijest o Korzici, dodala je još ironičan komentar koji, ako ga sažmemo, kaže: Zašto mi Talijani ne preuzmemo ovu ideju i povjerimo zaštitu javne sigurnosti od džihadista mafiji, camoristima, Ndrangheti, ili apulijskoj Sacra Corona Unita.

Zašto da ne? To bi se moglo uvrstiti u „društveno korisnu djelatnost“, eventualno kao alternativa zatvoru. Mafija bi zacijelo bila učinkovitija od države. Posebice jer to ne bi bio privi put da mafija preuzima funkcije koje su „državne“. Amerikanci su se sa saveznicima kod invazije na Siciliju, u borbi protiv njemačkih i talijanskih postrojbi pouzdali u Lukcyja Luciana. Burbonski ministar unutarnjih poslova i šef policije kraljevstva obiju Sicilija, Liborio Romano, izdao je svoga kralja i vlastitu vojsku i prepustio je napuljskoj Camorri da spremi Garibaldijev ulazak u Napulj. Romano je u prijelaznom periodu od Camorre napravio sigurnosnu stražu koja je bila podijeljena u družine i patrole kako bi se održao javni red.

Netko će prigovoriti da je 1860. i 1943. vladalo patriotsko izvanredno stanje. Zar smo danas puno udaljeni od toga?


* Rino Cammilleri, rođen 1950. na Siciliji, studij politologije, asistent za diplomatsko i konzularno pravo na Sveučilištu u Pisi, potom slobodni publicist, tijekom studija borbeni pristalica studentskog pokreta, nakon toga je uslijedilo obraćenje na katoličku vjeru.

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/08/10/korsische-loesung-die-mafia-gegen-die-islamisten/

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.