subota, 14. rujna 2013.

Razmišljanja o Svetoj Misi uz apostola Euharistije 30NAČIN KLANJANJA PREMA ČETIRI NAKANE SV. MISE

Sat klanjanja dijeli se na četiri dijela. U svakoj četvrti sata štujemo našega Gospodina jednom od četiri nakane svete Žrtve, a to su: KLANJANJE, ZAHVALJIVANJE, ZADOVOLJŠTINA I PROŠNJA.

I

Prva četvrt sata
Klanjanje

1° Prvo se poklonite našem Gospodinu u njegovom božanskom sakramentu izvanjskim znacima štovanja. Kleknite čim primijetite Isusa u divnoj hostiji. Padnite ničice iskazujući mu duboko poštovanje, u znak svoje ovisnosti o njemu i svoje ljubavi. Klanjajte Mu se zajedno s Mudracima koji su se, pavši pred Njim licem na zemlju, klanjali Djetetu-Bogu koje je ležalo u ubogim jaslicama povijeno u siromašne pelenice.

2° Nakon toga tihog i spontanog čina smjernog štovanja, poklonite se Gospodinu vanjskim činom vjere. Taj je čin vjere vrlo koristan za otvaranje naših osjetila, srca i duha euharistijskoj pobožnosti. On će vam otvoriti Božje Srce i njegove riznice milosti. U tome treba biti vjeran i klanjati se sveto i pobožno.

3° Potom se Isusu Kristu poklonite čitavim svojim bićem; recite mu kako mu se klanja svaka sposobnost vaše duše i vašega duha kako biste ga bolje spoznali; vašega srca da biste ga više ljubili; vaše volje da biste mu služili; vašega tijela i svih njegovih čula kako biste ga proslavili, svatko na svoj način. Napose mu iskažite poštovanje svojim mislima, uz želju da božanska Euharistija bude misao koja će kraljevati u vašem životu; vašim osjećajima, da zove Isusa Kraljem i Bogom vašega srca; vaše volje, da nema nikakva drugog zakona ili cilja doli njemu služiti, ljubiti ga i proslavljati; vašeg pamćenja, da se sjećate samo njega, te da tako živite samo od njega, po njemu i za njega.

4° Budući da su vaši čini klanjanja tako nesavršeni, sjedinite ih s klanjanjem Presvete Djevice u Betlehemu, u Nazaretu, na Kalvariji, u Dvorani Posljednje večere, pred svetohraništem. Sjedinite ih sa svim klanjanjima koja sveta Crkva sada prikazuje, s klanjanjima svih svetih duša koje se u ovome trenutku klanjaju Gospodinu i čitavoga nebeskog dvora koji ga u nebu slavi, pa će vaše klanjanje preuzeti svetost i zaslugu njihovih.

1 komentar:

  1. Zavrsio je serijal duhovne lirike utorkom, a nastavljamo s nizom tekstova u kojima razmisljamo i razmatramo o otajstvu Presvete Euharistije.

    Iz razumljivih razloga kao i prije, nece biti omoguceni komentari na ovim postovima

    OdgovoriIzbriši