četvrtak, 4. veljače 2010.

Radi, moli, voli...

Ovo je naslov knjige u izdanju Verbuma u kojoj su sažete "misli i meditacije za radosniji život" svetog Ignacije Loyolskog. Naslov će mi ujedno poslužiti i kao "opravdanje" za nešto dugotrajnije nepisanje na blogu.
Naime, zadnjih mjesec dana posao me odveo u dijasporu pa u napornom ritmu radnih dana u tuđini i prekratkih vikenda doma gotovo da nisam mogao niti pristupiti blogu. Tomi je imao razumijevanja i još uvijek nije izbacio ono "i brat Marko", ali zabrinut sam da uskoro ne uslijedi grafički redizajn u kojem će se radi pojednostavljenja ukloniti suvišni dijelovi naslova :)
Posao u inozemstvu je ustvari tek počeo, ali vjerujem da će se "radno opterećenje" u skoro vrijeme ipak ustabiliti na nekim prihvatljivim razinama (već dugo nisam pisao ništa osim poslovnih mailova pa ćete oprostiti ovaj poslovno-dosadnjikavi stil).
Možda se netko od vas ipak pita kako sam donio odluku da postanem gasterbajter... poslužit ću se naputkom iz knjige koju u to vrijeme još nisam imao, ali sam naputak ipak nesvjesno pokušao slijediti:

Donošenje odluka

Jedan od Ignacijevih tajnika, pater Goncalves da Camara, prisjeća se njegova pristupa upravljanju i načina donošenja odluka.
Naš je pater [Ignacije] naučio biti tako odlučan u stvarima koje poduzima da ta njegova nepokolebljivost zadivljuje svakoga. Evo razloga koji mi padaju na pamet. prije svega, pomno razmotri svaku stvar prije nego u svezi s njome donese odluku. potom, puno moli na tu nakanu te prima prosvjetljenje od Boga. Nadalje, ne donosi ni jednu odluku, a da prethodno ne sasluša mišljenje onih koji se razumiju u područje o kojemu je riječ te se upravo njima obraća u najvećem broju slučajeva. Iznimka su jedino stvari u koje je i sam dokraja upućen. Običavao bi također, kada u nešto nije bio dokraja upućen, odgoditi donošenje odluke i preuzeti neko općenito mišljenje o navedenoj temi kao dostatno do daljnjega.
Psychology 204

RAZMISLI
  • Trebam donositi upućene i pomno razmotrene odluke.
  • Prije donošenja važnih odluka trebam se pomoliti
  • Ne trebam srljati u donošenje odluke onda kada zapravo trebam više saznati o temi o kojoj je riječ, a odluka nije žurno potrebna.

PREDOČI

"Nato se apostoli i starješine sastanu da to razmotre. nakon duge raspre ustade Petar... Nato sve mnoštvo umuknu. Slušali su..."

Dj 15, 6-7, 12

UPAMTI

Trebam se pomoliti i ne donositi odluku o nekoj određenoj stvari, a da prethodno ne saslušam mišljenje onih koji su stručni na tom području.

Toliko za sada... pozdrav iz dijaspore!

2 komentara:

  1. Pozdrav, brate!

    Cesto je tesko naci upravo nekog tko je strucan i spreman dati odgovoran savjet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.