ponedjeljak, 24. listopada 2022.

Gostujući autor - Iz života Edith Stein

Prije već dosta godina prisustvovao sam zanimljivom predavanju o sv. Edith Stein. Zahvalan sam autoru što je omogućio da tekst tog predavanja podijelim s čitateljima ovoga bloga. 

Iz života Edith Stein (pdf) 

2 komentara:

  1. Zasto je ova svetica univerzalno poznatija po svojem laickom zidovskom imenu nego onome koje je dobila kao katolicka redovnica? Zanimljivo, ne kazemo sveti Juan de Yepes y Álvarez  nego sveti Ivan od Kriza. Pitanje- da li postoje neki konkretni dokazi da je Edith Stein umrla u plinskoj komori? Pokusao sam naci, ali ne mogu. Jedino sto sam nasao da je Official Journal of Holland 1950 kazao da je umrla prilikom deportacije, da bi rekli da je to krivo napisano i da je morala umrijeti u plinskoj komori. (Comme l'or purifié par le feu: Edith Stein, p. 218)


    OdgovoriIzbriši
  2. Nije zgoreg napomenuti da je svetičina autobiografija, zajedno s pismom Piju XI. i zapisom o dolasku u Karmel, objavljena u prijevodu na hrvatski potkraj 2009. Možda ne baš sasvim prispodobivom s prozorskim staklom.
    M.P.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.