utorak, 18. rujna 2018.

"Razjašnjenja"

Franjina kompromitirana "Deveteročlana klapa" obećava 
"razjašnjenja" u odgovor na Viganòovu optužbu. 
Franjo ostaje iza zida šutnje


Dok Franjo svejednako kao zaliven šuti na povijesni j’accuse nadbiskupa Viganòa izjavivši da "neće reći ni riječ o tome", Vatikanski tiskovni ured izvješćuje da je Franjina "Deveteročlana klapa" – ili makar šestorica koja su se pojavila na zadnjoj sjednici 10. rujna – objavila "Izjavu" da je "Kardinalsko vijeće izrazilo punu solidarnost s papom Franjom glede prošlotjednih događaja, svjesno da se Sveta stolica u sadašnjoj raspravi sprema dati konačna i nužna razjašnjenja".

Raspravi? Razjašnjenja? Prije svega, nema tu nikakve rasprave, nego izravna, konkretna i bjelodano vjerodostojna optužba:
Da je u nedjelju, 23. lipnja 2013., za vrijeme audijencije kod Franje, nakon što ga je Franjo upitao: "Kakav je kardinal McCarrick?" nadbiskup Viganò odgovorio: "Ako upitate Kongregaciju za biskupe, postoji ovako debeo dosje o njemu. Iskvario je naraštaje sjemeništaraca i svećenika te mu je papa Benedikt naložio da se povuče u život u molitvi i pokori."

Da je Franjo "te moje veoma teške riječi primio bez i najmanjega komentara i bez ikakva izraza iznenađenja na licu, kao da već neko vrijeme poznaje stvar, te je odmah promijenio temu".

Da je u pet godina, dok nije naposljetku bio prisiljen disciplinirati McCarricka nakon izvještajâ diljem svijeta o njegovu silovanju ministranta prije 47 godina, Franjo rehabilitirao to čudovište, koje je lobiralo za njegov izbor, dodjeljivao mu zadaće i tražio njegov savjet glede uzdignuća prohomoseksualnih crkvenih dostojanstvenika Cupicha, Tobina i Farrella u Kardinalski zbor i na ugledne stolice.
Kakva to "razjašnjenja" ima Vatikan na umu? Hoće li ona zanijekati da se taj razgovor ikada dogodio? Hoće li zanijekati da je Franjo znao za McCarrickova zlodjela barem od 23. lipnja 2013.? Hoće li zanijekati da se tražio McCarrickov savjet glede uzdignuća Cupicha, Tobina i Farrella? Hoće li zanijekati da Franjo, znajući za McCarrickovu prošlost, nije učinio ništa da McCarricka disciplinira, nego mu je, naprotiv, pet godina pogodovao?

Bilo što manje od takvog nijekanja bit će ništa drugo nego priznanje krivnje. A svaki napad na karakter ili ugled nadbiskupa Viganòa shvatit će se kao pokušaj da se sudi svjedoku kako bi se odvratila pozornost od istinitosti njegovih optužaba.

Zasad u ovoj golemoj sablazni koju Vatikan pokušava preobličiti u "raspravu" otprilike je 29 biskupa javno nazvalo Viganòove tvrdnje vjerodostojnima i vrijednima istrage. Čak i ugledni kanonist Edward Peters, referendar Apostolske signature imenovan od pape Benedikta XVI., kaže da bi ako su Viganòove tvrdnje istinite "rekao, bez oklijevanja, da Franjo mora dati ostavku".

Vatikanski stroj za preusmjeravanje komunikacije neće moći i ovo preusmjeriti s Franje. Franjo mora kategorički poreći tvrdnje protiv sebe, ili će cijelom katoličkom svijetu biti očito da je kriv u smislu optužbe te da se zaista treba odreći papinstva.

Štoviše, "Deveteročlana klapa" koja bi htjela braniti Franju "razjašnjenjima" sama je podvrgnuta optužbama za zataškavanje homoseksualne grabljivosti. Kako napominje Catholicculture.org, "kardinali Errazuriz, Maradiaga i O’Malley" – sve članovi Kardinalskog vijeća – "također su bili kritizirani zbog neodgovaranja na tužbe za spolno zlostavljanje. Kardinal Pell osobno je optužen zbog spolnog zlostavljanja te je napustio svoje dužnosti dok odgovara na kaznene optužbe u svojoj domovini Australiji." Dapače, Maradiaga upravo u ovom trenutku aktivno štiti skupinu razuzdanih homoseksualaca u vlastitom sjemeništu.

No Vijeće "Izjavom", lukavo, daje na znanje da je "odlučilo zamoliti papu da promisli o radu, ustroju i sastavu samog Vijeća, s obzirom na odmaklu dob nekih članova". "Odmakla dob". Baš! Koga oni misle zafrkavati? Očito je plan da se Errazuriz, Maradiaga i O’Malley potiho udalje, jer svi imaju preko 75 godina, a njihovi skandali da se onda zakopaju.

Sve se raspada za Franju i njegove suradnike. Ili se čovjek može tomu bar nadati. U svakom slučaju, Bog se ne da izrugivati i prije ili poslije doba će laži i kvareža završiti, a Crkva će dočekati svoje doba pravde.

Chris Ferrara

https://fatima.org/news-views/francis-compromised-gang-of-nine-promises-clarifications-in-response-to-archbishop-viganos-indictment-francis-remains-behind-his-stone-wall/

2 komentara:

  1. Christopher Ferrara inače kaže da se Franjo "pozvao na peti" (amandman). Ne i Michael Corleone: "Nisam se utekao petom amandmanu iako imam pravo na to. Pozivam ovaj odbor da nađe makar jednog svjedoka ili dokaz protiv mene. A ako ih ne nađe, nadam se da će imati pristojnosti da spere ljagu s mojeg imena jednako razglašeno kao što ga je sad ukaljao."
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  2. Danas je čak i liberalni Der Spiegel objavio vrlo kritičnu reportažu o Franjinom postupanju u domaćim slučajevima zlostavljanja i to na naslovnoj stranici. Ne znam što se sve kuha u pozadini, ali je sasvim jasno da je ovaj pontifikat trenutno u većoj krizi od one zbog koje je Benedikt odstupio. Ja iskreno ne prizeljkujem Franjin odlazak u ovom trenutku jer imam osjećaj da katarza nije postignuta, a lako bi se moglo dogoditi da nam kardinali serviraju nekog još goreg ali sofisticiranijeg (poput Schonborna npr.)

    -josko

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.