utorak, 3. travnja 2018.

Ćoravi i bahati

Izgleda da je splitsko-makarski nadbiskup, poznati protivnik tradicionalne mise, danas napravio vrlo veliku pogrešku. Zaista je teško povjerovati da u današnje vrijeme, nakon silnih skandala koji su već petnaestak godina potresali biskupije u raznim dijelovima svijeta, nakon brojnih dokumenata i uputa (Vatikan, HBK) još uvijek postoje biskupi koji mogu ovako neispravno reagirati na prijavljenu sumnju u svećeničko zlostavljanje maloljetnika. Evo priopćenja koje su biseri iz nadbiskupije jutros samoinicijativno objavili:
Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.
U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima.
Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.
Mediji su, jasno, odmah pohrlili s otkrivanjem detalja.

Broj komentara: 17:

  1. Nakon silnih novela u postupku dobro što je ikako postupio. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije dobro, bolje bi bilo da biskupija nije nista objavljivala, nego da su nazvali policiju i rekli: evo, vi to rjesavajte.

      Tesko je povjerovati da su toliko nesposobni da nisu shvatili da ce:
      a) Novinari odmah saznati tko je osumnjicenik tako da se neprijavljivanjem ne stiti niciji dobar glas.
      b) Policija reagirati po sluzbenoj duznosti tako da ih biskupija nece moci drzati "podalje" dok provodi kanonski postupak.
      c) Ovaj slucaj posluziti kao izvrstan primjer za navodno uzdizanje Crkve iznad drzavnih zakona i to u vrlo bitnoj kriminalnoj stvari (zamisli da je npr. neki svecenik osumnjicen za ubojstvo i da su iz biskupije rekli kako ce ga prijaviti ako njihov kanonski proces utvrdi da je kriv; ili pak s druge strane, zamisli da je neki ravnatelj dobio pouzdanu informaciju da jedan od ucitelja spolno zlostavlja ucenike, ali je odlucio prije prijave te informacije policiji provesti vlasititi istrazni postupak cije trajanje se moze sigurno mjeriti u tjednima ako ne i mjesecima)
      d) Ovo podrzavati klise koji je nazalost jako rasiren da su svecenici pedofili, a biskupi njihovi zataskivaci.
      e) Njihovo postupanje strasno stetiti ugledu Crkve jer rusi sve smjernice o zastiti maloljetnika koje su donesene i utvrdjene nakon skandala po svijetu.

      Izbriši
    2. Da, nažalost.
      Premda zvuči nemilosrdno jer klerik uistinu može biti lažno optužen (sjetimo se slučaja župnila Arškoga), Biskupija tako treba postupati.
      Kad se nešto ružno dogodi u nekoj tradicionalnoj zajednici, odmah cijeli svijet za to sazna: tako je bilo i s onim slučajem kada je prior jedne zajednice doslovno tako postupio, iako nije bilo riječi o maloljetnim ženama, no ipak nekom vidu ucjene-odmah sve prijavio policiji..
      I u ovakvim slučajevima očekuje se razboritost, ali i velika odlučnost i hrabrost, osobito poglavara.

      Kikii

      Izbriši
  2. Ma sigurno je trebalo drugačije postupiti. No, sada je tako i ne može se vratiti. Da je postupak učinjen kako treba krivac bi bio kažnjen (ako se ne radi o vješto smišljenoj spletki, potvaranju, osnovi, nečijoj zlonamjernoj prijevari) žrtva bi bila obeštećena (ako je to uopće moguće), ordinarijat bi odradio svoje, kongregacija isto tako a mi o tome ne bismo znali ništa. No ovako slijedi medijska polifonija s režimskim krešendom o licemjernoj, zastarjeloj, srednjevjekovnoj tvorevini. Po već uhodanom principu ili pak uzorku. Da nije ovo, bilo bi nešto drugo. Glavno da je tajming i da je cirkus. A vrijeme prolazi. Tko će imati najviše koristi od svega toga? To je na žalost politika. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Previse ste toga utrpali zajedno. Nije ovdje rijec o tome je li kriv taj svecenik i je li korektan odnos medija prema Crkvi, nego jesu li sve posljedice svoje objave mogli predvidjeti odgovorni u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Ako nisu, onda su kriminalno glupi, ako jesu, onda su bezobrazno bahati.

      Izbriši
    2. Pročitao sam jučerašnji intervju mons. Puljića na temu Istanbulske konvencije, u kojem preuzvišeni izražava svoje divljenje premijerovim diplomatskim vještinama, objašnjava kako je izjava možda mrtvo slovo na papiru, no on, eto, iako pet puta ponavlja da nije pravnik, opet pet puta čvrsto izražava svoje vjerničko pouzdanje u HDZ. Pitam se što su HDZ-ovci ponudili za uzvrat, kakve beneficije. Jesu li svoje u mnoge naše duše bar prodali za poneke srebrnjake (recimo, za jamstvo da vjeronauk u panacei kurikuralne reforme neće biti zamijenjen informatikom tj. igranjem igrica u školi), ili su možda samo i kriminalno glupi i bezobrazno bahati. Bojim se da HDZ više znači gospodi biskupima nego Evanđelje. Samo je preambula Istanbulske dovoljno ogavna hegelovsko-marksistička kaljuža na temelju koje će pripadnice AFŽ u školi educirati naše sinove o njihovoj povijesnoj zlostavljačkoj ulozi koja se mora zaustaviti. S ciljem da naše kćeri umjesto braka imaju karijeru u kojoj će rintati za AFŽ-šeficu ili šefa (koji je kupio indulgenciju). Već sad je to tako. Skup odurnih jezičavih baba, svojevoljnih nerotkinja, što ih nijedan muškarac neće te su ljubomorne na sve žene koje ne vide odnos supružnika kao trvenje, već kao suradnju i izgrađivanje žele drugim ženama svoj neuspjeh, a muškarce da pretvore u svoje poslušne pudlice.

      Izbriši
  3. Evo da i ja malo nešto utrpam zajedno. Ne znam zašto se više nitko ne sjeća kako su se djeca do prije dvadesetak godina kažnjavala u školi i u crkvi. Nije tajna da su i svećenici znali djecu namlatiti ili djeliti packe ravnalom po dlanu ili spojenim prstima , šamaranje , navlaćenje za kosu i uši ili jedno od najpopularnijeg tzv. klečanje na kuruzi. Da netko ne može na prvu pričest ili krizmu je bila normalna stvar ako nisi skupio dovoljan broj pečata ili nisi znao temelje vjere. Danas moraju ići svi. Sjećam se ako si zakasnio na vjeronauk nisi se ni trebao pokušat ispričat i ulazit u razred. No svećenici su bili i dobri prijatelji , znali nekog pomilovat po kosi , uzet ga u krilo , kupit nam bombona , igrat nogomet , doći na ručak ... Dakako da se je i onda šuškalo da svećenici imaju djecu po selima ali da su pederi to ne. Sjetimo se samo onoga gvardijana u samostanu Gospe Lurdske koji je bio na sudu zbog primanja mita kod kojeg sam prvi puta vidio kako izgleda ajfon . Jednostavno je dobio premještaj i sad je u Americi. Tko kontolira svećeničke kompjutere i mobitele da se vidi na kojim su sadržajima '
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  4. Prijatelju moj nisu oni niti ćoravi niti bahati. Recentne izjave Puljića o IC i klasičnoj izdaji svih nas koji se aktivno zalažemo protiv tog sotonskog djela ukazuju da je riječ o klasičnoj izdaji. Usporedivom s izdajom Jude.

    Valter

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nažalost, plodovi antropološkoga zaokreta u Crkvi sada su svugdje i svima vidljivi.
      Toliko se govori o bl.Alojziju Stepincu...a zašto ga ne bismo oponašali, barem ponekad?
      On se nije libio reći istinu. Na prvom mjestu stajao mu je Božji zakon i Katolička Crkva, ali ne njezina materijalna sigurnost i suradnja s vlastima, nego njezina prava i njezina dužnost vođenja ljudi k Bogu i dužnost brige za njihovo vječno spasenje.
      On bi bio prvi na prosvjedu i oštro bi protestirao. Ne bi ga brigalo hoće li to imati za posljedicu manji dotok novaca...
      Iskreno, nadbiskupu Puljiću nije lako. Zacijelo nema podršku među subraćom biskupima - mnogi od njih davno su napustili nadnaravni pogled na Crkvu i državu.
      Nema podršku vjerojatno ni u Vatikanu s današnjom ekipom oko Franje.
      Drugi vatikanski sabor, ukidanje tradicionalne liturgije, nahrupa modernizma, izdajnički ekumenizam, masonska vjerska sloboda i komunistička kolegijalnost doveli su nas u stanje bezizlazja koje samo naš Gospodin može riješiti.
      Čini se da je vrlo vjerojatna teorija da onaj već šezdeset godina skriveni dio Treće fatimske tajne koji se nije smio objaviti ni 2000. godine, govori o apostaziji, masovnome otpadu od svete vjere katoličke...i to apostaziji koju predvode (neki) pastiri.

      Kikii

      Izbriši
    2. Ja ne znam zašto se diže tolika prašina oko te IK... pa neka su je ratificirali.... 50% katolika u hrvatskoj podržava abortus, pa o čemu onda dalje razglabati!
      Trebamo se mi, katolici, prvo vratiti temelju naše vjere, Evanđelju i živom uskrslom Kristu, koji će nam dati snagu i mudrost kako dalje.
      I nije mi jasno ovo oko tradicionalne mise, 2.V.K i tih stvari što si nabrojao.... kao da je Bog zatočenik liturgije, dokumenata, i crkvene hijerarhije, pa će nam biti bolje kad se vratimo na staru liturgiju... Ako čovjek ne vjeruje u Isus Krista, nikakvi ga dokumenti, liturgije, niti bilo što drugo neće natjerati da povjeruje!
      To nam i jest problem, što trčeći za nekakvim pobožnostima, u bilo kojem obliku, ne prepoznajemo Boga u svakodnevnom životu! Osoba koja istinski vjeruje u Isusa Krsta ne može biti pedofil. Pa se onda pitam iz kakvog li je razloga ovaj gore otišao u svećenike?
      Nisam ni protiv koga, neka svatko moli na svoj način, kako mu najbolje odgovara, ali ako nam je vjera samo neka pobožnost, ako nam je vjera samo nekakva rutina... onda ćemo i dalje potpisivati vražje konvencije, a nastranih svećenika će biti sve više (daj Bože da sam u krivu!)

      Izbriši
    3. Nije vam jasno jer ste potpuno obuzeti protestantizmom.

      Izbriši
  5. Aurelije , Aurelije , nije dovoljno imati staro ime da bi shvatio neke stvari. Kao prvo niti jedan zakon koji nije od Boga nije dobro potpisati , a nešto nakaradno kao Istanbulsku konvemciju nikako. Ubrzo ćeš vidjeti ,,plodove" i to upravo na onima koji misle da su katolici a to već odavno nisu. Suzdržani katolici , pa tako i oni koji podržavaju pobačaj nisu katolici. Oni ni neznaju da to više nisu , a ,,naši" im svećenici i biskupi ne usude se to reči.Pišeš nadalje da se prvo trebamo vratiti temelju naše vjere ,Evanđelju i živom uskrslom Kristu... Nemoguće se vratiti ako potpisuješ i odobravaš IK i ubijanje djece u utrobama majki. Kako misliš prvo se vratiti temeljima vjere , čekanjem da samo po sebi dođe ili nekakvim djelovanjem. Sigurno ne potpisujući konvencije i uvađajući i dopuštajući modernističke novotarije. Ne misliš valjda da će se samo od sebe dovesti u red , da će se papa jedno jutro probuditi i pozvati svog tajnika da mu izdiktira dekret o povratku na staro. Nema kolektivnog povratka na staro svih i samog od sebe. To bi onda bilo jednako modernističkoj zabludi da će se svi spasiti. Čekati besposlen poput onih na trgu iz Evanđelja koji tamo povazdan sjede besposleni a poziv im je izdan. Treba delat u vinogradu Gospodnjem da se što više duša spasi i ukrca u arku spapsa a ne na Titanik. Zato treba sljepe duše doslovce vuć za rukav i grabit iz ruku đavolskih. No tko želi uči u prljavu i tamnu arku pored poziva na blještavi i udobni Titanik.
    Ako je tebi svejedno kako moliš , nama nije jer ni Bogu nije. Da je čovjek sljedio dokumente , liturgiju , i crkvenu hijerarhiju nebi uvađao i odobravao nikakve novotarije nego bi bio na izvoru Božjem i sa njega pio. Bog nije bio zatočenik kako pišeš i sugeriraš , nego je bio Bog , a čovjek njegovo dijete ako Ga je slušao. Počni čitati životopise svetaca a pogotovo mučenika pa ćeš itekako vidjeti da su poznavali živoga Krista i svoj život davali za Njega i ugrađivali u Crkvu. Nisu čekali drugi vatikanski da Boga upoznaju i da im bude bolje. Pobožnosti kao ni TLM nisu same sebi svrha nego su nam dane da bi bili Božiji i sa Bogom. Ponovi ili nauči koja je svrha čovjekova na zemlji , po mogučnosti iz nekog starijeg molitvenika.
    Pišeš da nisi ni protiv koga , neka svatko moli na svoj način , kako mu najbolje odgovara ... E moj asiški đače , ne škole Svetoga Franje nego ovog današnjeg i njegovih prethodnika inovatora. Da bi te Dobri Gospodin oslobodio od zloduhaasiza i dao ti milost da se u ovom modernom vremenu vratiš na stari put svojih otaca. Sve mi je dozvoljeno ali sve mi ne koristi ...
    Vjera vodi molitvu , molitva vodi vjeru . Zakon molitve je zakon vjerovanja . Onako kako moliš tako vjeruješ .
    Još jedan modni dodatak za kraj za liberarne i premoderne prokatolke . Sveti Ivan Berchmans : Dok nemam prave pobožnosti prema Mariji , dotle se moram bojati za svoje spasenje.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A kako si me oprao čovječe, kao da me poznaješ 100 godina. hhhh
      Ja se slažem s tobom da treba djelovati, i da trebamo raditi na sebi.
      Ja sam osobno protiv IK, ali ako ju je država potpisala, neka je. To je samo odraz ateističkog društva u kojem živimo. Nećemo se praviti da je sve u redu, kad nije. Zato i volim ovakve blogove, koji kritički upozoravaju na trenutno stanje, pogotovo unutar Crkve. I Bogu hvala na Tomi i njegovom blogu.
      Ono što meni najviše smeta, je to kad vjera postane ideologija. Pa onda svi moraju vjerovati onako kako ja vjerujem. Pri tom, naravno, ne mislim na vjerovanje u temeljne istine naše vjere. Ovo se odnosi na pokrete i skupine koje same sebe apsolutiziraju kao da su samo oni prava Crkva, a svi se mi ostali moramo obratiti na njihov način vjerovanja, kao da je to jedini put vjere kojim svi moraju poći. Ovo je najviše izraženo kod tzv. karizmatika, ali je manje više prisutno u skoro svim skupinama i pokretima. I to od samog početka Crkve.
      I meni to nije jasno. Ako netko u molitvi doživi svoj susret s Bogom (mislim na istinski susret a ne na neki osjećaj), tko sam ja da ga prozivam i sudim, makar moli drugačije od mene? Odakle pravo da netko kaže da je samo tradicionalni oblik mise ispravan, a svi smo mi ostali "obuzeti protestantizmom"? Ili obrnuto, odakle nekome pravo da proziva vjernike koji svoj susret s Bogom duboko doživljavaju u tradicionalnoj liturgiji?
      Nije li sv Pavao rekao: "Tko si ti da sudiš tuđega slugu? Svojemu Gospodaru i stoji i pada! A stajat će jer moćan je Gospodin da ga podrži." (Rim 14, 4)
      A temelj prave vjere je Isus Krist. On je Istina. Pa, ako je On uskrsnuo i ako je živ, valjda bi u nekoj molitvi i druženju sa Njim trebali doći do te neke Istine koja će nas oslobodit od zakona za ljubav. Pa da u ljubavi onda idemo jedni drugima, a ne u ideologiji "vjeruj kako ja vjerujem". E to je (zlo)duh protestantizma.

      Izbriši
    2. Nije važno što te ja ne poznajem . Bog kaže ,, Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi , ja te znadoh " i prije nego imasmo i jedan dan On zna njihov broj. Nastoj više da se svidiš Bogu nego ljudima , a ovakvim stavom i razmišljanjem nisi na dobrom putu. Oni što škakljaju uši nisu na ovom blogu. Ili jesi ili nisi katolik. Ne možeš ići na protestantiziranu NO misu gdje svećenik okreće Bogu leđa , primati prićest na ruku od izvanrednih djelitelja , slušati modernističke propovjedi i razmišljati kao tradicionalni Katolik. A niti obrnuto. Piše negdje , ukoliko se molimo i štujemo tradicionalnim običajem , tada ćemo biti cijepljeni protiv modernizma , molimo li se i štujemo na moderan način , bit ćemo cijepljeni protiv tradicije . Zakon molitve je zakon vjerovanja. A na NO misi je opasno da izgubiš i ono malo vjere , a vjera je korjen i početak opravdanja i bez nje se nije moguće svidjeti Bogu. Uvijek Bogu davaj više i nikad nemoj misliti da je dovoljno . A istina je da na TLM i tradicijom dajemo više. Jesi li čuo za ovaj citat , nemate jer rđavo molite. Pišeš da će se valjda u druženju i nekoj molitvi doći do neke Istine ... Klasično newage razmišljanje. Istina je samo jedna a punina istine je samo u rimokatoličkoj crkvi bez obzira na količinu ljubavi koju u njoj očekuješ osjetiti. Ispravan nauk i bogoslužje vode ka ispravnoj vjeri i nehinjenoj ljubavi.
      Robelar

      Izbriši
    3. Ako sam Istinu napisao velikim slovom, onda se zna na koju Istinu mislim. Ne neku svoju privatnu, ne neku do koje se dolazi svojim privatnim pobožnostima, mističnim doživljajima ili filozofijom, nego onu koju smo primili odozgor, i za koju obojica vjerujemo da ju čuva Crkva. Pa kako onda to može biti new age razmišljanje?
      Mene više na new age podsjeća ova tvoja mantra "zakon molitve je zakon vjerovanja", gdje pri tom smatraš da svi oni koji mole na tradicionalan način automatski bolje vjeruju (jer kao više Bogu daju), i pri tom oholo kritiziraš sve one koji ne mole kako ti moliš.
      "... protestantiziranu NO misu gdje svećenik okreće Bogu leđa..." - ja smješniju izjavu nisam čuo u svom životu, premda sam se naslušao svega i svačega. Možda u nekom tradicionalnom evanđelju piše kako je Isus, onima što je poslao u oganj vječni pripravljen đavlu i anđelima njegovim, kao razlog osude naveo "jer bijah na misi, i okrenuste mi leđa". Primjer svećenika koji Bogu okreće leđa je dotični pedofil iz teksta na ovom članku.
      Što se tiče pričesti na ruku, ne pričešćujem se tako, ali ne znam po čemu je moj jezik dostojniji Kristovog Tijela od moje ruke. Zar Bog u liturgiji posebno očisti samo naš jezik da ga možemo primiti, ili čitavo naše biće?
      Vidim da koristiš izraz "ispravan nauk i bogoslužje" ali ne znam što je za tebe ispravan nauk, ni ispravno bogoslužje. Vjerojatno ti "protestantizirana" NO misa nije ispravno bogoslužje, niti su dokumenti 2.V.S. ispravni. Time zapravo ispada da si ti protestantiziran, jer odbijaš vjerovati ono što Crkva naučava.
      Činjenica je da samo ljudi čistog srca vide Boga. Pa ako Boga ne mogu prepoznati na misi, kako ću ga tek onda prepoznati u malenima, ugroženima, potlačenima, odbačenima, prezrenima, progonjenima, sa kojima je se sam Isus poistovjetio? E onda nije problem ni misa nj njezin oblik, nego moje prljavo srce.

      Izbriši
    4. Aurelije, kad sam napisao da ste obuzeti protestantizmom, to nije bilo misljeno (samo) kao uvreda, nego kao konstatacija jer redate jedan klise za drugim. Ne mogu ja svaki put kad se pojavi netko s vasim stavovima (koji su, nazalost, siroko rasprostranjeni) ulaziti u diskusiju. Ovaj blog postoji skoro deset godina i imali smo vec puno puta iste ili slicne rasprave, na vama je da nadjete odogovore ako vas uopce zanimaju.

      Upravo se u newsletterima Paix Liturgiquea objavljuje analiza novoredne mise, preporucujem vam da se pretplatite na ta pisma da ih dobivate na mail:
      http://hr.paix-liturgique.org/anciennes.asp (52, 53 i 54 su relevantni ovdje).
      Ovdje imate najpoznatiju kritiku novoredne mise kad je uvodjena:
      https://sites.google.com/site/tradicionalnamisa/breve-esame-critico-1

      O pricesti na ruke/jezik imate na hrvatskom recimo dvije knjige predstavljene u ovim tekstovima:
      http://tomablizanac.blogspot.hr/2010/12/tri-izvrsne-knjige.html
      http://tomablizanac.blogspot.hr/2013/05/alojzije-bavcevic-pricest-na-usta-ili.html

      Izbriši
  6. Aurelije, pogrešno je misliti kako bi katolici trebali "samo" proučavati Evanđelje i moliti, jer, iako je to doista najpotrebnije, trebali bi se boriti i za Božju pravdu u svjetovnom životu i mijenjati ljudske zakone Božjima.
    Što se tiče abortusa, pa makar bilo 80% njih za, mi ostali bi se trebali pobuniti protiv toga.Tko će zaustaviti abortuse, masone i ateizam ako ne mi kršćani? Ne želim vas kritizirati, dakako da ja nisam najbolji katolik, ali bi trebali više brinuti o nauku Crkve. A u vezi trad. Mise, u njoj ima mnogo dobrih stvari kojih nema u ovoj novoj, poput jedinog ispravnog pričešćivanja na usta.
    Henok

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.