ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

Papa Franjo energično je srezao ovlasti kardinala Pella

Izgleda da nam u Zagreb dolaze u posjet samo kardinali koji upadaju u nemilost pape Franje. Prošle godine je predvodio proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata kardinal Pell, a ove godine kardinal Sarah.

Što je sljedeće, užasnuto se pitamo, kardinal Burke?

Kardinala Saraha je papa ukorio zbog predlaganja svećenicima da se okrenu u istom smjeru kao i narod kad služe misu, a vatikanski glasnogovornik p. Lombardi je odmah po objavljivanju kardinalova govora brzo reagirao kako bi raspršio svaku sumnju u ovako važnom pitanju. Jasno, našim svećenicima koji se "dive" kardinalu Sarahu ne pada na pamet da počnu služiti makar novu misu s ispravnom orijentacijom. Potpuno je razumljiva glasna i hitna reakcija liberalnih snaga jer kad bi svećenik "okrenuo leđa narodu" sve ono na čemu je izgrađen i proširen novi obred pada u vodu. Zamislite kako bi to bilo da zabavljvač na pozornici okrene leđa publici i tako za većeg dijela trajanja showa izvodi svoj program? Ili da domaćin za vrijeme večere ne gleda u goste? Potpuno besmisleno.

***

Papa Franjo s kardinalom Georgeom Pellom

(Rim) Prošlih su mjeseci glasine po Rimu to već bile nagovijestile, a sada se to i dogodilo: nadležnosti australijskog kardinala Georga Pella u Rimskoj kuriji energično je srezao papa Franjo jednim novim motuproprijem.

Kada se 13. ožujka 2014. objavljivalo ime novoga pape i kada se spomenulo ime „Georgium“, mnogi su za njega navijali: no izbor kardinala za Poglavara Crkve nije bio George Pelle, nego Jorge Mario Bergoglio.

Kao jedini oceanijski kardinal upao je ondašnji nadbiskup Sidneya samo mjesec dana nakon konklave u Kardinalsko vijeće C8 (danas C9) koje Papu treba savjetovati glede reforme Kurije i uprave Crkvom po svijetu.

Neočekivani poziv u Rim

Dana 24. veljače 2014. doveo ga je Franjo čak u Rimsku kuriju i imenovao ga je prvim kardinalom pročelnikom novoga Tajništva za gospodarstvo. Imenovanje je izazvalo veliko čuđenje jer je bilo poznato da Tradiciji naklonjeni Australac nije na istoj valnoj duljini s novim Papom. Na dvostrukoj Sinodi o obitelji Kardinal se našao na prvoj crti obrane katoličkog moralnog nauka i sakramentalnoga reda protiv „novoga milosrđa“ kardinala Waltera Kaspera koje i Papa preferira.

Kardinal Pell s papom Benediktom XVI.

Kardinal Pell, nakon poziva u Rim, uspeo se doduše do voditelja dikasterija, no u Rimskoj kuriji imao je samo jedan lijep naslov.

U međuvremenu je papa Franjo otpočeo s izmjenama u australijskom i oceanijskom episkopatu.

Kardinal Pell, čovjek djela, nije želio da ga se odgurne u neki ured u Rimu kako bi tako dočekao svoje umirovljenje. Poznat kao dobar upravitelj, počeo je odlučno provoditi u djelo ono za što su ga imenovali: izgraditi dobru upravu u kojoj se koordiniraju sva gospodarska i financijska područja. I ako mu nitko u tome nije pomogao, on je to sve sam odradio.

To nekim drugim dikasterijim uopće nije bilo duhovito. Bojali su se da će to srezati njihove ovlasti. A neki uopće nisu željeli da im netko gleda (financijske) podatke.

Pellov glas kao „racingerovac“ u promijenjenome Rimu nipošto mu nije bio od koristi.

Prije nego što se Kardinal mogao pravo uhvatiti posla, već su otpočele intrige protiv njega koje su vremenom postajale sve žešće. To je došlo dotle da u proljeće 2016. čak i Pellovo okruženje nije više isključivalo njegovo razrješenje dužnosti. Glasine su 8. lipnja dobile novu hranu kada je Kardinal navršio 75. godinu života i sukladno crkvenome pravu morao podnijeti Papi zahtjev za umirovljenje. Vatikanski glasnogovornik p. Federico Lombardi SJ odgovorio je tog dana na upit novinara hoće li Kardinal i dalje djelovati u Vatikanu riječima: „Polazim od toga da smo mu čestitali.“

Čitati Torniellija kako bi se razumjela svrha novoga motuproprija

Mjesec dana kasnije papa Franjo proglasio je 4. srpnja motuproprij I beni temporali (Vremenita dobra) o nekim gospodarskim i financijskim nadležnostima. Ako čitamo Dnevni bilten Tiskovnog ureda Svete Stolice, ne ćemo ništa saznati jer se očito ništa nije željelo reći. Kako bismo razumjeli što je papa Franjo želio postići novim motuproprijem, morali smo pročitati članak papinskog dvorskog vatikanista Andree Torniellija na Vatican Insider-u.

Tornielli je napisao: „Uprava dobrima Apostolske Stolice (APSA) ponovno upravlja svim dobrima.“

Godine 2014. kada je papa Franjo stvorio novo vatikansko Tajništvo za gospodarstvo, ono je kao „superministarstvo“ trebalo vršiti upravu i nadzor cijeloga gospodarskog i financijskog područja. Novim motuproprijem kardinalu Pellu ostaje samo nadzor. Papa Franjo je, kaže Tornielli, stvorio „jasnu i nedvojbenu podjelu“ između upravljanja dobrima i vršenja nadzora nad upravom. Drugim riječima: dikasterij kardinala Pella opet je jedva malo više od običnog ureda.

Najvažnija izjava nalazi se u posljednjoj rečenici Torniellijeva članka: „Istodobno se vlast nad dobrima Svete Stolice učinila kolegijalnijom i manje se koncentrira u rukama jedne jedine osobe.“
Kardinal Pell nije tražio „koncentraciju moći“, nego je samo vjerno ostvarivao papinski motuproprij o ustanovi Tajništva za gospodarstvo iz 2014. godine. No drugi djelatnici Kurije važniji su za papu Franju od kardinala Pella. Očito su imali pravo oni koji su već 2014. pretpostavljali da je kardinal Pell premješten u Rim kako bi ga se neutraliziralo.


Izvor: http://www.katholisches.info/2016/07/11/papst-franziskus-beschneidet-massiv-kompetenzen-von-kardinal-pell/

32 komentara:

  1. Toma, slabo si informiran. Ne sramoti se.

    Papu su, k tome, upitali o novim optužbama protiv australskog kardinala Pella, pročelnika Tajništva za gospodarstvo, po pitanju zlostavljanja maloljetnika. Rekao je da su prvi glasovi o tome iz Australije bili od prije 40 godina te da ni policija nije na njih isprva reagirala. „Potom su sve optužbe predane sudstvu“, koje o tome sada vodi računa. „Ne treba suditi prije nego što pravosuđe donese presudu. Kad bih ja dao sud u prilog ili protiv kardinala Pella, to ne bi bilo dobro, zato što bih sudio unaprijed“ – rekao je papa Franjo.

    „Istina je, postoji sumnja. I postoji jasno pravno načelo: in dubio pro reo“ – odnosno, u dvojbi u korist okrivljenika. „Trebamo čekati sudstvo i ne činiti prije toga medijsku presudu, zato što to ne pomaže.“ „Kad pravosuđe progovori, progovorit ću i ja“ – ustvrdio je.

    N.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na koji nacin to pobija ovo sto pise u clanku?

      Izbriši
    2. @N, ta dva događaja odvojena su vremenski barem mjesec dana.
      Očito je da je kardinal Pell izgubio utjecaj koji je u Vatikanu imao i da je po svim kurijalnim parametrima kažnjen.
      Intriga se - jedna od brojnih - pojavila nakon toga. Uobičajene gluposti o umiješanosti ili krivnji u pedofilskih skandalima.
      Kardinal Pell i kao kardinal i bliski suradnik - iako bez nekih velikih ovlasti - zaslužuje da ga papa Franjo zaštiti, poglavito jer je riječ o potpuno čistom čovjeku.
      Dakle, to što je papa Franjo potvrdio da je on nevin i da ga ne treba suspendirati i sl., ne kazuje ništa, pogotovo ne mijenja situaciju da je Pell sveden na običnog činovnika.
      A što je trebao? Proglasiti ga još krivim za izmišljene skandale?!

      Kikii

      Izbriši
    3. "Kad bih ja dao sud u prilog ili protiv kardinala Pella, to ne bi bilo dobro, zato što bih sudio unaprijed."
      To je, jasno, potpuno neutralan odgovor i redovito se primjenjuje na bilo koji proces koji je u tijeku.

      Izbriši
    4. Takodjer treba imati na umu da nesmiljena kampanja protiv kardinala Pella traje vecim ili manjim intenzitetom vec godinama. Bas prije godinu dana za vrijeme boravka u Zagrebu objavljeni su napadi vezani uz neke vise desetljeca stare slucajeve u Australiji. A pravi razlog i tempiranje napada bilo je upravo u tome sto je pokusavao pocistiti i osvijetliti financijske malverzacije u Vatikanu.

      Izbriši
    5. @N.
      Srećom živiš u državi u kojoj kojekakve frakcije ove ili one tajne službe nikome nikada nisu podmetnule pa ti je to posve nezamislivo. U uređenijim državama se to radi daleko kvalitetnije i profesionalnije, sve do slučajnih grabežnih umorstava u pljački draguljarnice u kakvoj znamo da je sudjelovao jedan francuski James Bond hrvatskih korijena.
      Pell je upao u deveteročlano vijeće kao jedini kardinal iz Oceanije pa ga je trebalo maknuti od tamo. Zato je prebačen u Rim. U Australiji i u Vatikanu postoje snažni interesi da kardinal Pell bude proglašen pedofilom ili prikrivateljem drugih pedofila. Interesi koji žele suprotno su daleko slabiji. Je li kardinal kriv ili nije, to je svima posve nebitno, kao što znamo u slučaju kardinala Daanelsa iz Belgije, ključnog igrača skupine iz St. Gallena.

      Izbriši
    6. M.B.,

      Pedofilija ne poznaje naciju, vjeru ili službu. Ne postoje samo "vaši", nego i "naši"...

      Donedavno su se mnogi kleli u predsjednika "najveće stranke", danas su ga svi ostavili. Ni njemu samom nije bilo jasno u čemu je problem za "sitniš" od 18 700 kuna mjesečno.

      Ne kažem da je kardinal Pell kriv. To će utvrditi sudstvo.

      Žrtvi je svejedno je li ga zlostavljao "lijevi" ili "desni". Rane na duši nikad ne zacijele.

      Jesi li kad čuo ono o "mlinskom kamenu"?

      N.

      Izbriši
    7. @N.
      Sudstvo je utvrdilo da je kardinal Stepinac kriv. Jedan obični klerofašistički kolaboracionist. Sad ustaše to pokušavaju revidirati. Vidiš da im ni papa Franjo ne vjeruje nego pita vladiku Amfilohija, a potonji zna da smo i Stepinac i ti i ja ustaški koljači.
      Ako je kardinal Pell zagrlio klinca ili ga pogladio po glavi prije 50 godina bit će kriv. Ako i nije, naći će se oni koji će reći da jest.
      Sudstvu u pitanju takvih predmeta ne vjerujem koliko je crno ispod nokta.
      Tomica K. je naivni bedaček koji mislio da se korupcija njemu, koji je doveo Zlatka H. da glađu ubija kulturnjake i nevladine udruge (ekspoziture onog starog njujorškog filantropa rođenog u Pešti i State Departmenta), na zemlji vrijedi isto gledanje kroz prste kao i drugoj strani. Vidjela žaba kako konje potkivaju pa stala i ona nogu dizati.
      Isusove riječi o mlinskom kamenu tumačiti samo kroz spektar pedofilije, kako se ovih dana uvriježilo i u prosječnog hrvatskog klerika u nedjeljnoj propovijedi, znači prihvaćati pravila koja nameću izvana. Eto nakon tri-četiri tisuće godina sada je najednom problem postala pedofilija. Koje nema gotovo nigdje drugdje nego u Crkvi. I tako je Crkva postala opsjednuta pedofilijom i vidi pedofile na svakom koraku, uključujući i sveto Pismo. Nije se Gospodin u 18. glavi Matejevog evanđelja bavio bilo kakvim sodomitima. Dobro je pogledati otačke komentare koje je Toma Akvinac kompilirao u Cateni Aurei. Ni riječi o bilo kakvoj sodomiji. Levitski zakon bavi se sodomitima.
      Ali mi smo produkt svoga vremena pa se ježimo pomisli o smrtnoj kazni, ali se zato ponosimo nultom tolerancijom spram pedofila. Za 10-20 godina ljevičarima će pedofili ući u mainstream kao što su danas ušli oni koji se kastriraju tvrdeći da su žene (tko kaže da Caitlyn Jenner nije zgodna žena: smeće bigotno osuđivalačko, neka si uzme mlinski kamen!). Nešto drugo će tada postati predmet navodne nulte tolerancije.
      U doba dok sam ja bio balavac petogodišnji klinci skakutali su goli po plaži i nitko nije razmišljao o tome da ih netko vreba iz šiblja ili da netko prati djecu kad se u sumrak vraćaju iz poslijepodnevnog turnusa. Možda iz razloga što su se takvi prije bojali reakcije lokalne zajednice, jer mnogo je užadi i stabala, a jarak pun vode može biti smrtonosan ako se netko noću pijan (po iskazima svjedoka) posklizne i padne u njega. Isto se tako ljudi nisu bojali profesora tjelesnog ili školskog domara. Danas iz svakog muškarca gleda pedofil. Ili možda nekome odgovara da je tako.
      Možda je kardinal Pell nevin. Možda je najogavniji pedofil južne hemisfere. To zna Bog. Sud to ne može utvrditi jer ne može osigurati nepristranost.

      Izbriši
    8. Da, za sve se može utvrditi krivnja, samo za pedofile ne. A oni jadni krivo optuženi trunu u zatvoru. Za suzu pustiti.

      Kako bi se ti raspametio da je netko sa "suprotne" strane. Tad bi sve bilo legalno i dokazljivo, zar ne? Kako se ti spominješ bludne povijesti kad ti to odgovara.

      Budi bez brige, pripucao bi ti i na pravovjernog i na krivovjernog da ti dirne dijete.

      N.

      Izbriši
    9. @N.
      U vezi mog djeteta, ne dao Bog, bolje čitaj. Napisao sam da je mnogo užadi i stabala.
      Povijest je i krvava i bludna, ali toliko pedofila koliko ih navodno ima među katolički klerom zvuči gotovo nevjerojatno. I gotovo je nevjerojatno da slučajevi iskoče nakon 30 godina.
      I dalje tvrdim da za takve događaje protiv bilo kojeg visokog prelata ne može biti objektivnog procesa, napose ne u anglosaksonskom pravu u kojem odlučuje porota.
      Raspametio bih se i da mi netko autom pregazi dijete, da ga pogodi zalutali metak ili da ga na mrtvo ime prebiju na ulici. Raspametio bih se da saznam kako mu je balavac iz dvije godine starijeg razreda dao "bombone" da se drogira. Međutim, tu sudovi i ostatak društva ne bi prstom maknuli, za dijeljenje bombona klinjo bi dobio pismenu opomenu, a njegov gazda pola godine. Naprosto zato jer je pedofilija "onaj" zločin nad kojim se svi smijemo skandalizirati, a nad ostalima ne smijemo. Za koju godinu nešto će drugo biti "onaj" zločin, a pedofilija legalna ili možda prekršajčić, nešto kao prodavanje trave.
      A kako bi se ti raspametio da su ti nekoga ubili u Jasenovcu ili u Dotršćini! Ali tu vjeruješ u potpunu nevinost bl. Stepinca, i sumnjaš u mogućnost objektivnog sudskog postupka komunističkih vlasti, zar ne?

      Izbriši
  2. Pa izgleda da koga god naš kardinal Bozanić pozove u Zagreb, nakon toga završi na u problemima. Prvo ++Pell, pa nedavno ++Sarah... Ako se tako nastavi, izbjegavati će nam Kardinala u Rimu, gore nego Papa pravovjerne katolike... Mogu već zamisliti kako se ++ Kasaper prijeti neistomišljenicima, samo nastavi tako pa ćeš druge godine voditi procesiju u Zagrebu :-) 

    S.H. 

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @S.H.,
      iskreno me raduje da naš kardinal Bozanić poziva kardinale koji slove kao pravovjerni i skloni Tradiciji.
      Mislim da to nije posve slučajno.
      Kardinal Bozanić u početku je slovio kao veliki diplomat (i karijerist?!) i ni o čemu nije imao neki jasan stav. No bio je to "zbunjujući" pontifikat pape Wojtyle.
      Naš narod se moli, redovnice i redovnici se mole. Imamo zagovor bl.Stepinca.
      Onoliko koliko Kardinal pusti Providnosti da preko njega djeluje, toliko će i djelovati.
      Moguće da su se u njegovoj glavi neke stvari preokrenule tijekom pontifikata Benedikta XVI., a onda opet tijekom ovoga pontifikata koji je probudio mnoge koji su spavali.
      Zato trebamo moliti za svoje pastire!

      Kikii

      Izbriši
  3. "Zamislite kako bi to bilo da zabavljvač na pozornici okrene leđa publici i tako za većeg dijela trajanja showa izvodi svoj program?"

    Sad ste malo pretjerali. Može se na YouTubu naći kad na jednom koncertu, od prije par godina Lady Gaga okrene leđa i pjeva tako okrenuta gotovo deset minuta. Koliko se vidi publika je to dobro primila. Ako već ++Sarah nije poticaj za naše NO svećenike, onda im možda ovaj primjer mega popularne zabavljačice pomogne.:-)

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  4. "Mnogo toga mi je drukčije i nepoznato. Ali ne moram se privikavati, jer u crkvu samo slučajno zalutam ako se tko od bližih vjenčava ili oprašta od nas. Ne čini mi se prihvatljivim što je danas žrtvenik okrenut vjernicima, jer bi svećenik trebao i dalje biti između Boga i puka, a ne da Bog bude između puka i svećenika. Možda se time htjelo ukinuti posredništvo i postaviti Boga u središte, ali to ulogu svećenika-posrednika čini upitnom, i nije mi jasno kakva mu onda zadaća preostaje. Svakako nije bila namjera da se svećenik izdvoji i osami, a još manje da se istakne kako on prilazi Bogu sa svoje, a puk sa svoje strane. Onako je bio predvodnik puka i skupa s njim poklonik pred Bogom, a ovako je instaliran kao sudac u sudnici gdje je Bog okrivljeni, a vjernici publika." (Slobodan Novak, "Digresije", 2001., str. 317.)
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  5. Poruka pape Franje s twittera:

    The secret to joy: never suppress positive curiosity; get involved, because life is meant to be lived.

    https://twitter.com/Pontifex/status/760445227106574336

    Prikladno za bocicu Jane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja čitam Sportske svaki dan. Jel mi to sad vrijedi bar kao izmoliti krunicu?

      S.H.

      Izbriši
    2. Molitvena nakan za kolovoz...
      Krije se tu uvijek nešto više, tj nešto drugo... kao u svim takvim porukama.
      Tako ni ovdje nije sport u pitanju, niti je cilj, nego tek sredstvo.
      (Da je pročitao barem nešto od bl Ivana Merza, znao bi bolje i o sportu!)

      On poručuje:
      "I dream of sports as the practice of human dignity,
      turned into a vehicle of fraternity"

      Dostojanstvo - Ukupnost vrlina (onoga) koje pobuđuju poštovanje (osjećaj časti).
      Nije li težnja za časti u suprotnosti poniznosti?
      Ne rađa li (i to bez velikih trudova) napor i trud za postizanjem dostojanstvenosti, - ponos? Ponos koji i u namanjoj mjeri ne isključuje oholost. Ponos,- koji je prvi i glavni uzrok padu samog lucifera.

      A posebice riječ "bratstvo", (kojoj samo fali još "jedinstvo") a koja se primjećujem, na veliku žalost sve češće izvikuje sa ambona i od hrvatskih svećenika, i to u kombinaciji sa riječi,- muslimani. (audio-zapis jedne takve propovijedi od protekle nedjelje, a od jednog našeg svećenika, koji je to izrekao, i ostao živ, sam dobio još taj isti dan, slučajno.)

      Dakle, poziv na ostvarenje njegovog sna u kojem koristi sport kao masku, je poziv na (opet i ponovno i po tko zna koji put),- je poziv za biti lošijim, slabijim katolikom vjernikom.

      Ne moramo biti više ponizni, a niti biti isključivi i držati se svoje vjere.
      Nego ćemo se truditi da postanemo dostojanstveni, vrijedni pažnje i poštivanja, a time i ponosni, ne? I sve to kad i ako postignemo (jer valja nam još ipak pobijediti u sportu i natjecanjima) pretvorit ćemo u jedno veliko sveopće bratstvo (dostojanstvenih pobjednika).

      Kako li ovo samo ikome može biti uopće logično?
      JbD

      Izbriši
    3. To što nešto piše na bočici jane , nekom zidu ili tko zna gdje, ne znači automatski da je i krivo. Bog je pisao i po zemlji i po kamenim pločama, zašto ne bi i po plastici. Bitan je sadržaj, a ne materijal. Ovu vašu šalu vidim kao bahatost i ruganje-"ja sam pravovjeran , a on bi trebao pisati poruke za janu". Niste možda svjesni da se i vama događa isto u drugim krugovima- "što može reći onaj retard koji misli da je zemlja ravna ploča". Oholo u oba slučaja.

      Upućujem vam jednu dobronamjernu kritiku. Naime, ja na vašem blogu nisam pročitao ni jednu jedinu pozitivnu vijest o papi Franji (ispričavam se ako griješim). Evo i u Krakovu je oštro nastupio kontra genderizma, ali nema šanse da vi nešto o tome napišete, ali vam zato nije problem tražiti dlaku u jajetu u vezi OI u Rio.
      Mene su u Crkvi učili da ako nekome želim dobro, ukazujem na njegove propuste, ali da ga i pohvalim kada radi dobro. Isto tako su me učili da samo kritiziranje ukazuje na mržnju, i na neke psihološke stvari koji nisu tema, a svi znamo da mržnja nije od Boga.
      Josip

      Izbriši
    4. Josipe, ja mislim da si u pravu. Divno je da s Amfilohijem i četnicima raspravljamo je li Stepinac svet ili nije i je li onaj svećenik što je u Srbu ispečen na ražnju bio možda fašist u duši i stoga bolje o tome šutjeti?!
      Evo pozitivne misli barem u komentarima ako nema u člancima.

      Kikii

      Izbriši
    5. Josipe:

      Ja ne vjerujem da je Zemlja ravna ploca, pa ne razumijem kakva je to usporedba. Koliko vidim, vi mi prigovarate zbog nepotpunosti, a ne zbog neistine/laganja.

      Ja zaista cesce prenosim negativne vijesti o papi Franji, nego pozitivne iz vise razloga. Jedan je u tome sto sva katolicka glasila prenose "pozitivne" vijesti, tj. sve dobro sto je Papa ucinio. Dakle, ljudi koji to zele su sasvim dobro informirani. Ovaj blog s relativno malom citalackom publikom prenosi ono sto na hrvatskom jeziku necete naci, a izrazito je vazno. Slozit cete se da je jedna Papina recenica koja ide protiv Tradicije i crkvenog nauka neizmjerno utjecajnija i vaznija, nego stotine stranica i gesta koje su u skladu s tim naukom. Od Pape se ocekuje da govori istinu i naucava po istini, a kad kaze nesto suprotno to ce biti, sasvim razumljivo, izuzetno opasno jer ce ljudi misliti da iza tih rijeci stoji autoritet Kristovog Namjesnika. No ne moze stajati, to je onda osobna pogreska Jorgea Bergoglia. Opet ponavljam poznatu usporedbu, to je kao kap otrova u posudi ciste vode!

      U tom smislu ponekad ovdje moramo secirati posljedice najnovijih Papinih "nezgoda". Zato sto ce ih s jedne strane "katolicki" mediji zataskati i krivo interpretirati, a "svjetovni" mediji iskoristiti u svojoj borbi protiv Crkve. Istina je da takve stvari nisu privlacne i nisu nesto gdje bi ljudi trebali provoditi vecinu svoga vremena jednako kao sto obdukcije, koliko god bile korisne i potrebne, nisu mjesto gdje ce prosjecan covjek htjeti provoditi svoje dane. Treba doista ukljuciti i duhovnih, poticajnih stvari što na ovom blogu pokusavam ciniti. Ako pogledate arhivu, vidjet cete da takvih stvari ima i rado bih da ih i sad ima vise, pa ako imate volje, ulozite malo truda i nadjite prikladne tekstove koji bi mogli zanimati citatelje bloga.

      Kad vec spominjete dzenderizam, bojim se da je to samo jos jedan od principa po kojima ovaj Papa djeluje: opceniti principi i osude "ideja" mogu proci, ali sto vise idemo na partikularno podrucje, ti principi, bolje receno zapovijedi se raspadaju. Pada mi na pamet slikavanje s onim transvestitom/transeksualcem i njegovom/njezinom zarucnicom (ne sjecam se tocno vise o kojim se spolovima radilo) u Vatikanu.

      Procitajte si apel teologa objavljen prije par dana jer se isto razmisljanje pojavljuje u Amoris Laetitia.

      Izbriši

    6. I konacno, vezano uz bocicu Jane i papine molitvene nakane. Primjetit cete da su te stvari u komentarima, a ne zasebnom postu jer su mi se ucinile previse nebitnima da bih zapocinjao novi clanak.

      Recite vi meni je li ikada ijedan svetac Katolicke Crkve ovako
      definirao tajnu prave zivotne radosti:

      The secret to joy: never suppress positive curiosity; get involved, because life is meant to be lived.

      Ja se nikad nisam s time susreo. Susreo sam se s time da radost nastaje u zrtvi iz ljubavi prema Bogu i bliznjemu, a znatizelju, aktivnost, "carpe diem" sam vidio samo u self-help psihologizirajuce-newageovskim teorijama kojih su vec vise desetljeca puni svi mediji i koje nam se zajedno sa samoispunjenjem, putovanjima i slicnim nudi kao smisao zivota. U tom smislu ova poruka se zaista sasvim uklapa uz Coelhove i slicne recenice koje stavljaju na one andjeoske ili srcaste etikete po bocicama Jane.


      A Papine molitvene nakane za kolovoz. U trenutku kad krscane i krscansku civilizaciju po citavome svijetu unistavaju i zatiru, kad se promicu te opasne ideologije medju kojima je i dzenderizam, Papa govori o onome sto jest, a ovaj mjesec ce posebno biti, jos jedna prilika za u najboljem slucaju beskorisnu zabavu, a u najgorem zaglupljivanje i skretanje egzistencijalno izgubljenih ljudi s propitivanja smisla vlastitog zivota. I to kako govori?
      Sport omogucuje izgradnju kulture susreta medju svima za svijet mira. Sanjam o sportu kao praksi ljudskog dostojanstva preobrazenoj u prenosioca bratstva. Hocemo li zajedno vjezbati ovu nakanu? Da sport postane prilika za prijateljski susret medju narodima i pridonese miru u svijetu.
      U pozadini razlicite vrste lopti ruse zid.

      Ne znam sto da vam kazem ako je to vama normalno kao molitvena nakana pape za jedan mjesec. Da sam to cuo na izboru ljepotica od neke misice kojoj je hobi bavljenje sportom, malo bih se nasmijesio i zaboravio. Ali kao poziv Pape citavoj Crkvi da moli za to? Ako vam to nije banalno, onda mi je tesko zamisliti neki primjer koji bi uopce bio banalan.

      Izbriši
    7. @Toma
      Da ne duljim, kada se nekoga kritizira onda se to ne radi "posprdno". Možete se ljutiti koliko želite, ali to nije kršćanski. I to što ga drugi hvale nije razlog da ga i vi ne pohvalite kada to zasluži. Znači, drugi radi dobro pa ne moram i ja. Bezveze, zar ne?
      U vezi ostalih stvari se uglavnom slažem, a što se tiče OI, papa je i poglavar države Vatikan i ta je poruka upućena i nevjernicima stoga ne vidim kako bi bila skandalozna.
      @jbD, M.P
      Moj komentar je bio upućen Tomi. Dobro sam upoznat s new age baljezgarijama no to i nije tema.
      Josip

      Izbriši
    8. Josipe, ne vidim zasto bih hvalio papu za ono sto treba raditi? Zamisli, Papa je rekao da neki grijeh uistinu jest grijeh. Jel bi ga trebao hvaliti i zato sto je zagrlio neko dijete? A prije toga, a poslije? Pa svi ljudi imaju pozitivnih karakteristika, a ne hvalimo ih ako su im brojna djela losa. Da li bi doktora koji od 10 puta uzme mito samo za jednu operaciju ili sudca koji presudi po zakonu u vecini slucajeva trebalo hvaliti kad to napravi?


      Video predstavlja papinu molitvenu nakanu za kolovoz, a ne obracanje pred UN-om. Pretpostavlja se da ce za papinu molitvenu nakanu moliti katolici koji Papu smatraju vjerskim vodjom.

      Izbriši
    9. "Ne vidim zasto bih hvalio papu za ono sto treba raditi?"
      Sve ok, onda nemojte hvaliti ni Benedikta 16. za ono što treba raditi, ni biskupa Fellaya i druge jer samo rade ono što bi trebali raditi. Samo čekajte greške i o njima pišite. Eto ga, pošteno.
      Pokušajte onda i svoje dijete, ako ga imate, odgajati tom metodom. Kad god napravi nešto što treba napraviti, vi šutite i samo ga kritizirajte kada pogriješi. Krasan će vam biti. Don Bosco se uopće ne bi složio s vama.
      Josip

      Izbriši
    10. Ne znam, Josipe, da li se pravite da ne razlikujete te situacije ili vam je zaista to sve isto?

      Papa Franjo nije ucinio nista sto bi izlazilo izvan i iznad onoga sto se ocekuje od jednog postkoncilskog pape. Benedikta XVI., tj. njegove rijeci smo kritizirali (kad je npr. govorio o kondomima vrlo dvoznacno), a hvalili prvenstveno za one stvari u kojima je pokazao hrabrost i zbog kojih je pretrpio napade od medija do najblizih suradnika (Summorum Pontificum, skidanje izopcenja s biskupa FSSPX-a, Anglicanorum coetibus, govor u Regensburgu). Biskup Fellay sa svojim govorima je u usporedbi s 99% ostalih katolickih biskupa neusporedivo jasniji i pravovjerniji. Ne sjecam se da smo ga na ovom blogu cesto hvalili, ali moze biti da ste vi to bolje pratili.

      Roditelji imaju nad svojom djecom autoritet i njihova je zadaca da to dijete odgajaju. Nije moja zadaca ni u najludjim snovima da odgajam papu Franju, niti ce on ovo sto pise na blogu citati. Citat ce oni vjernici koji su mozda zbunjeni time sto Papa radi i ne namjeravam im servirati gulas u kojem cu reci, da Papa je rekao i ucinio lose ovo, ovo i ovo, ali s druge strane dobro je rekao ovo, ovo i ovo, pa u globalu nije tako losa situacija. Ne, situacija bi bila losa da je jedan papa rekao i ucinio u citavom pontifikatu ono sto sadasnji napravi u mjesec dana.

      Izbriši
    11. " Nije moja zadaca ni u najludjim snovima da odgajam papu Franju"
      Ove kritike nemaju veze s odgojem. Ne odgajam ni ja svoju ženu jer nije dijete, ali bi mi pobjegla za 5 dana da je samo kritiziram. Kršćanski i ljudski je i pohvaliti.
      Ako već hvalite, a jeste i Fellaya i Benedikta za stvari koje bi i trebali raditi...No dobro, vaš je blog, vi vjerujte da ukazujete na krivovjereje, ali jedini Franjo završi na boci jane s posprdnim nekršćanskim stilom.
      Josip

      Izbriši
  6. Josipe,
    jesu li te učili kako reagirati na mržnju i laži koje su dakako od sotone a koje dolaze uvijeni u prozirni celofan istine, ljubavi, milosrđa,...?
    Ako nisu, znaš li sam kako bi trebalo reagirati na to?
    Pod pretpostavkom da si možeš posvjestiti kako je takav skriveni, kukavički način laganja i mržnje izuzetno opasan za tijelo ali i duše mnogih vjernika.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  7. "Jana" je stvarno voda s njuejdžovskim porukama samopomoći i angelomanije. U enciklopediji "New age i kršćanstvo" piše, zanimljivo, baš na stranici 666, o glavnom eksponentu psihološke struje New agea, prozvane self-help, Deepaku Chopri: "Njegovo je geslo: Ti si Bog."
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jeste li vidjeli OVO:
    http://jceworld.blogspot.nl/2016/08/breakingnews-priest-dragged-out-of.html
    JbD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://tradicionalnalatinskamisa.blogspot.hr/2016/08/skandalozan-napad-na-katolike-u.html

      Izbriši
  9. Znam da ce mi Josip vjerojatno opet zamjeriti negativnosti, ali eto u komentarima je, pa se moze lako preskociti:
    - Krizni put na Svjetskom danu mladih u Krakovu (cijeli je ovdje)
    - Pontifikalno vijece za obitelj predstavilo je novi program spolnog odgoja u skolama na istoj manifestaciji

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.