petak, 9. prosinca 2011.

Papa na Svjetskom danu mladih u Madridu - 4


Molitveno bdjenje
Zračna luka 'Cuatro Vientos', Madrid
subota, 21. kolovoza 2011.


Dragi mladi prijatelji,
sve vas pozdravljam, a posebno mlade koji su mi postavili svoja pitanja te im zahvaljujem na iskrenosti kojom su iznijeli svoje brige koje na neki način izražavaju čežnju svih vas da postignete nešto veliko u životu, nešto što će vam donijeti ispunjenje i sreću.

Ali kako mlada osoba može ostati odana svojoj kršćanskoj vjeri, a ipak težiti velikim idealima u današnjem društvu? U evanđelju koje smo upravo čuli, Isus nam odgovara na ovo važno pitanje: "Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi." (Iv 15,9)

Da, dragi prijatelji, Bog nas ljubi. Ovo je velika istina našega života, ono što daje smisao svemu ostalom. Mi nismo plod slučaja ili iracionalnosti, nego naš život potječe iz plana Božje ljubavi. Ostati u njegovoj ljubavi znači živjeti ukorijenjeni u vjeri jer je vjera više od samog prihvaćanja apstraktnih istina: ona je prisan odnos s Kristom koji nas osposobljuje da otvorimo svoja srca ovom otajstvu ljubavi i da živimo kao osobe svjesne da su ljubljene od Boga.

Ako ostanete u ljubavi Kristovoj, ukorijenjeni u vjeri, susrest ćete, čak i usred protivština i trpljenja, izvor prave radosti i sreće. Vjera se ne protivi vašim idealima, nego ih naprotiv, uzdiže i usavršuje. Dragi mladi, ne budite zadovoljni ičim manjim od Istine i Ljubavi, ne zadovoljujte se ičim manjim od Krista.

Upravo danas, kada dominantna kultura relativizma odbija i obezvrjeđuje potragu za istinom — najvišu težnju ljudskog duha — trebamo odvažno i ponizno govoriti o sveopćoj važnosti Krista kao spasitelja svih ljudi i izvoru nade za naše živote. On koji je uzeo na se naše nedaće, dobro poznaje otajstvo ljudske boli i pokazuje svoju ljubeću prisutnost svima koji trpe. Oni pak, sa svoje strane, sjedinjeni s Kristovom mukom, blisko sudjeluju u njegovu djelu otkupljenja. Nadalje, naša nesebična pažnja prema bolesnima i zaboravljenima uvijek će biti ponizno i usrdno svjedočanstvo Božjeg samilosnog pogleda.

Dragi prijatelji, neka vas nijedna nedaća ne paralizira. Ne bojte se ni svijeta, ni budućnosti, ni svoje slabosti. Gospodin je dao da živite u ovom trenutku u povijesti kako bi po vašoj vjeri njegovo Ime nastavilo odjekivati po svoj zemlji.

Pozivam vas da tijekom ovog molitvenog bdjenja molite Boga da vam pomogne otkriti vaše zvanje u društvu i u Crkvi i ustrajati u tom zvanju s radošću i vjernošću. Dobro je otvoriti svoje srce Kristovu pozivu i slijediti hrabro i velikodušno put koji nam On predlaže.

Gospodin poziva mnoge ljude na brak, u kojemu muškarac i žena, postajući jedno tijelo (usp. Post 2,24), pronalaze ispunjenje u dubokom životu zajedništva. To je jedan obzor koji je istovremeno svijetao i zahtijevan. To je pothvat prave ljubavi koja se svakodnevno obnavlja i produbljuje u dijeljenju radosti i žalosti te koja je obilježena potpunim sebedarjem. Stoga prepoznati ljepotu i dobrotu braka znači uvidjeti da je samo okruženje vjernosti i nerazrješivosti, zajedno s otvorenošću Božjem daru života, prikladno uzvišenosti i dostojanstvu bračne ljubavi.

Druge Krist zove da ga slijede izbliza u svećeništvu ili posvećenom životu. Kako je prelijepo znati da te Isus traži, da se pouzdaje u tebe i da svojim nepogrešivim glasom govori i tebi: "Pođi za mnom!" (usp. Mk 2,14).

Dragi mladi, da bi otkrili i vjerno slijedili oblik života na koji Gspodin poziva svakoga od vas, nužno je da ostanete u njegovoj ljubavi kao prijatelji. I kako sačuvati prijateljstvo osim kroz česte susrete, razgovore, bivanje zajedno i dijeljenje radosti i briga? Sveta Terezija od Isusa govorila je da je molitva "ništa drugo doli razgovarati prijateljski često puta na samo s Onim za kojega znamo da nas ljubi" (usp. Moj Život, 8).

Zato vas sada pozivam da ostanete u klanjanju Kristu, stvarno prisutnom u Euharistiji, da uđete u razgovor s njime, postavite mu svoja pitanja i da Ga slušate. Dragi prijatelji, molim se za vas svim svojim srce; iskam vas da se i vi molite za mene. Zamolimo od Gospodina ove noći da privučeni ljepotom njegove ljubavi, uvijek vjerno živimo kao njegovi učenici. Amen.

Dragi prijatelji: hvala vam za vašu radost i izdržljivost. Vaša je snaga veća od kiše. Hvala vam. Gospodin nam je s kišom poslao mnoge blagoslove. I u ovome ste također primjer.

***

Dragi mladi,
proživjeli smo zajedno jednu pustolovinu. Osnaženi svojom vjerom u Krista, oduprli ste se kiši. Prije nego odem, želim vam svima laku noć. Dobro se odmorite. Zahvaljujem vam za žrtvu koju činite i ne sumnjam da ćete je velikodušno prikazati Gospodinu. Vidjet ćemo se sutra, ako Bog da, u euharistijskom slavlju. Sve vas očekujem. Hvala vam za divni primjer koji ste dali. Kao noćas, tako i uvijek s Kristom možete idržati životne kušnje. Nemojte to zaboraviti. Hvala svima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.