ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

NAGRADNA IGRA - SVETCI I VI



Dragi čitatelji našeg bloga i oni koji će to tek postati,

Marko i ja odlučili smo da se u mjesecu studenom, tj. počevši od svetkovine Svih Svetih 1.11. pa sve do blagdana svetog Andrije Apostola 30.11. održi

VELIKA NAGRADNA IGRA
pod nazivom
SVETCI I VI!

Kako sudjelovati?
Napišite i pošaljite na našu email adresu tomablizanac@gmail.com kratku priču s temom: Svetac/svetica/svetci/svetice u MOM ŽIVOTU. Priče će biti objavljivane svake subote ili češće prema redu prispijeća. Završetak nagradne igre je 30.11.2010. u 23:59.



Pretpostavljena pitanja

O čemu zapravo trebam pisati?
Pišite o bilo čemu, ali je važno da se u vašem tekstu pojavljuje neki svetac ili svetica. Može to biti neki događaj kada ste bolje upoznali toga svetca ili sveticu, neko hodočašće, izmoljena milost, ali može biti i samo pogled ili misao na tu svetu osobu koji su vam zbog nekog razloga ostali u pamćenju. Slobodno idite gdje god vas odvedu misli i nemojte se ograničavati onim što smo upravo spomenuli.

Koliko dugačak tekst?
Recimo od 1000 do 3000 znakova (uključujući praznine), u provjeri vam može pomoći brojač znakova, ali ne trebate se kruto držati te granice. Jedna odokativna procjena je da ako tekst ne možete otprilike pokriti s oba dlana, onda je prevelik.

Dobro, a što su nagrade?
Evo ih redom od najniže:

Treća nagrada
Mini krunica, sličica Blažene Djevice Marije, značka koja prikazuje simbol papinstva (dva ključa i tijara). Blagoslovljeno u Rimu.

Druga nagrada
Knjižica biskupa Athanasiusa Schneidera Dominus est, razglednica iz Kazakstana, kesica (za krunicu) i privjesak sa slikom i natpisom oratorija sv. Josipa u Montrealu, kemijska olovka i privjesak iz Gruzije, značka I♥NZ (Novi Zeland).

Prva nagrada
Jednogodišnja pretplata na časopis Catholic (4 broja s prilozima).

Extra nagrada
Knjiga Evelyna Waugha Helena o carici svetoj Heleni.


A kako će se birati nagrađeni?
Sve zaprimljene priče dobit će svoj identifikacijski broj. Nakon što istekne rok za predaju priča (30.11.2010.) i sve priče budu objavljene, nagrađene će birati u otprilike podjednakom udjelu naši čitatelji, stručna komisija (autori ovog bloga) i slučajnost.
Točna formula je ovakva: Tri ocjenjivačke grupe: čitatelji (pomoću ankete na našem blogu), komisija (privatno), slučajni odabir (pomoću generatora slučajnih brojeva) dodijelit će svaki po sedam priča bodove i to 9 bodova prvoodabranoj priči, 7 bodova drugoodabranoj, 5 bodova trećeodabranoj, 4 boda četvrtoodabranoj, 3 boda petoodabranoj, 2 boda šestoodabranoj i 1 bod sedmoodabranoj. Zatim će se za svaku priču zbrojiti dobiveni bodovi po formuli
0,35*(bodovi od čitatelja)+0,35*(bodovi od komisije)+0,30*(bodovi dobiveni slučajnim odabirom).
Autor priče koji je tako dobio najviše bodova osvaja prvu nagradu, onaj koji je idući drugu i onaj iza njega treću. U slučaju jednakih bodova presuđuje odluka komisije.
Extra nagradu dodjeljuje samo komisija svojim odabirom.

Kako ćete potvrditi tko je autor priče?
Isključivo prema email adresi s koje je priča stigla, a na koju ćemo se javiti dobitnicima nagrada da dogovorimo predaju nagrada.

Možda vi imate neke zlobne planove?
Nemamo, ali ako želite posebno zaštiti svoju privatnost pošaljite svoju priču s izmijenjenim imenima (svih osim imena svetca ili svetice!) i to s anonimne email adrese koju možete otvoriti npr. na gmailu kroz nekoliko minuta. Jedini koji će nam sigurno morati javiti svoju fizičku adresu je dobitnik prve nagrade zbog pretplate na časopis. Ostalim dobitnicima nagrade se mogu uručiti osobno ili po dogovoru. No, ako i želite poštom primiti dobivenu nagradu, uvijek možete dati adresu svoje susjede, bake ili prijatelja!

Nekako mi nisu nagrade dovoljne da bih se potrudio sudjelovati?
Ako bude veći interes, možda ćemo i "podebljati" nagrade nekom dobrom knjigom ili sličnim. Ali, mislim da vam se isplati odvojiti petnaest minuta ili pola sata da napišete priču i na taj način ne samo sudjelujete u nagradnoj igri, nego i razmislite, pokažete i zahvalite za djelovanje i "susret" sa svetima u našem životu.

A zašto vi to zapravo radite?
Dijelom kao korisna i ugodna razbibriga, dijelom kao osvježenje za blog, ali i kao podsjećanje na općinstvo svetih kojima smo uvijek okruženi. Povod je naravno blagdan Svih Svetih i mjesec studeni kad se posebno molimo svetcima, ali i za pokojne koji su još u čistilištu na putu da se pridruže Božjem nebeskom dvoru.

Ma ja mislim da je to samo jeftina propaganda da bi imali više čitatelja bloga?
Moglo bi biti, ali nije. Nećemo reklamirati ovu nagradnu igru na drugim blogovima, forumima i sličnome, a molimo i vas da to ne činite. Ona je namijenjena prije svega onima koji namjerno ili slučajno "zalutaju" do ovog bloga. Ako nekog želite upozoriti na ovu nagradnu igru, učinite to privatno.

Ja bih vam poslao neku priču, ali ne znam o čemu bih pisao?
Razmislite kroz par dana, pomolite se svojim svetcima zaštitnicima i anđelu čuvaru da vam daju nadahnuće. Napišite ono što mislite, čak i ako vam se ne čini zanimljivo ili posebno vrijedno. Nekoliko rečenica i ulazite u igru.

Još nisam posebno uvjeren da se trebam imalo potruditi oko ovoga?
Pa, možda vas potakne to što će se za sve sudionike nagradne igre dati služiti barem jedna, a možda i više svetih misa. Da se ne bi netko uznemirio kako je to profanacija, nakana će biti za dobro duše i tijela naših suradnika (a tu ćemo implicitno uključiti sve koji nam pošalju priču).

Ajde dobro, napisat ću nešto. Ali što ako mi onda drugi čitatelji popljuju priču?
Neće biti omogućeno komentiranje priča, a jedino što možete saznati je da vam priča možda nije nagrađene. A to i nije tako strašno!

Ali moj pravopis je užasan?
Može vam pomoći ovaj online provjeravatelj da riješite većinu problema.

Evo, sad ste me stvarno zagrijali za ovo, ali nemam ideje :-(
Možda vam mogu poslužiti stranice o svetcima (jedna, druga) da vas podsjete na nešto što ste već i zaboravili. Ali, ne morate svoju priču baš danas napisati (osim ako ovo čitate 30.11.2010.). Već samim time što se sjetite svetaca, oni će vam sigurno pomoći (čak i sitnicom), pa ćete imati što za pisati za par dana.

A je l' mogu više priča napisati (na veću slavu Božju i čast Njegovih svetaca, ali i meni na veću šansu za pobjedu)?
Može, ali mislim da za više od tri nema potrebe. Ne želimo zamarati ljude koji će čitati sve te priče, nego ih razonoditi i navesti da se zamisle ili pomole.

Imam neko pitanje, ali na njega nije ovdje odgovoreno?
Ostavite pitanje u komentarima ili nam ga pošaljite na mail. Odgovorit ćemo vam, a ako bude nešto važno, možemo ga i kasnije ovdje dodati.

Još samo jedno: koji općinski sud je nadležan u slučaju spora oko tumačenja pravila?
Općinstvo svetih. Ne uznemirujte se previše, ovo je ipak samo igra.

Broj komentara: 11:

  1. Evo vam jedna lijepa molitva koju sam izvuko iz starog molitvenika (1961 g).

    Molitva svecu cije ime nosis:

    O sveti N., kojega osobito treba da stujem kao odvjetnika svoga pred Bogom, radujem se iz svega srca, sto sam tvojim imenom, premda nedostojan, nazvan na svetom krstenju; samo mi je zao, sto nacin zivota mojega ne odgovara, svetosti imena tvojega. O sveti N., pomocnice moj, daj mi se milostiv ukazi, te mi od Boga isprosi milost, da na bolje promijenim zivot svoj i svom pomnjom slijedim kreposti tvoje. Ne daj, da slavu imena tvoga pogrdim grijesima svojim. Cuvaj mi dusu, brani mi tijelo, podaj mi stalnost u dobru, izbavi me od svakoga zla, a osobito budi mi u pomoci na cast smrti moje, da ti uzmognem na darovima tvojim hvaliti i slaviti Boga u vijeke vjekova. Amen.

    Nadam se da ce vam ova molitva pomoci da jos lijepse pisete o svom svecu:) Vidjet cu ako i ja sebi nadjem vremena da nesto napisem...

    Ivan Kovacic

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Ivane na lijepoj molitvi.

    Nema ako stignes! I ti i R. napisite nesto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na zapovijed Fuhrer!!!:):):)

    Moram se pripremiti za misu sutra. Dosta je zahtjevno pjevati staru rekviemsku misu. Kad to prodje budem razmisljao kako bih mogao nesto pametno napisati o svojoj vezi sa sv. Ivanom od kriza. Morat cu se njemu pomoliti...

    Ivan Kovacic

    OdgovoriIzbriši
  4. Pohvaljujem inicijativu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja želim papinski grb!!!! Moram ga imati!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ako ne igrate, ne mozete ni pobijediti (ili u ovom slucaju osvojiti 3. nagradu :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. sorry sixtus, ali siguran sam da ću ja pobjediti..he he

    Grb je moj!!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. to ćemo tek vidijeti...

    OdgovoriIzbriši
  9. E, bas dobro! Vi se mozete nastaviti boriti za trecu nagradu, a meni se cita "Catholic", hehehe...

    Ivan Kovacic

    OdgovoriIzbriši
  10. Iako sam uvjeren da je prva nagrada moja, ali ipak, ipak...8-)

    kako se mogu pretplatiti na Catolich?

    OdgovoriIzbriši
  11. Pa preporucam da najprije napisete pricu i pricekate izvlacenje, ali ako ste nestrpljivi:
    Idite na stranicu Prekoalpskih redemptorista (Sinova Presvetog Otkupitelja):
    http://papastronsay.blogspot.com/
    S lijeve strane cete vidjeti ispod gumba Contact me i Donate gumb na kojem pise Subscribe to the Catholic Newspaper. Kliknite na to i naci cete se na stranicama PayPala preko kojeg mozete uplatiti pretplatu.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.