ponedjeljak, 6. srpnja 2009.

Dobri katolički filmovi

Uskoro ću vam predstaviti nekoliko filmova koje bi, po mojem mišljenju, trebali pogledati. No, prije toga moram barem malo obrazložiti naslov ovog teksta. Što to znači da su filmovi katolički? Općenito može značiti različite stvari od toga da im je autor ili glumci katolici do toga da prikazuju Katoličku Crkvu ili pak da su inspirirani nekom katoličkom temom. Ali složit ćete se da su ove stvari daleko od toga da čine film preporučljivim, u današnje vrijeme prije bi značile da filmu treba pristupiti s dobrom dozom skepse.

Filmovi koje vam ja danas predstavljam vezani su, više ili manje direktno, uz pozitivan prikaz katoličke vjere koja čini bitnu odrednicu radnje, a pri tome ne negiraju kriterije kojima općenito prosuđujemo je li neki film kvalitetan ili ne. Pri sastavljanju liste nisam uključio novija djela poput Pasije ili Velike tišine koja su već dovoljno poznata, a ni horor uratke poput Egzorcista koji imaju svoju vrijednost, ali nisu baš za svakoga. Možda vam neki od filmova koje navodim nije poznat i bilo bi šteta da ga propustite.

Uz kratki opis filma u kojem pokušavam dati neke osnovne crte, ali ne i otkriti najvažnije dijelove filma, dajem i link na mjesto gdje pomoću torrenta možete skinuti film ako sam tako nešto našao na internetu (moram priznati da nisam previše tražio). O torrentima više pročitajte na wikipediji ili ovdje i ovdje (nisam čitao uputstva tako da ne odgovaram za točnost i prikladnost podataka), a jedan program za njihovo korištenje je μ-torrent. Ukoliko zbog bilo kakvog razloga (moralnog, sigurnosnog, pravnog, ...) ne želite koristiti ovu tehnologiju, uvijek možete iskoristiti klasične načine nabavljanja filmova poput videoteke ili kupnje u dućanu. Dajem i (neprovjereni!) link na titlove. Većinu audio i video datoteka možete gledati i slušati pomoću programa VLC Player, a titlove možete podesiti, ako je potrebno, pomoću programa Subtitle Workshop.

Evo filmova:

Babettina gozba (Babettes gæstebud/Babette's Feast) - Nepoznata Francuskinja dolazi u 19. stoljeću u jedno malo selo u Danskoj gdje je kao sluškinju primaju i udomljuju dvije stare sestre čiji pokojni otac je bio protestantski propovjednik i vođa neobične sljedbe kojoj pripada većina sela. Francuskinja nakon zgoditka koji osvaja na lutriji, odlučuje nekako uzvratiti sestrama.
Ovo je meni definitivno jedan od najboljih filmova uopće. (torrent/titlovi 1, 2)


Dnevnik seoskog župnika (Journal d'un curé de campagne) - Mladi svećenik dolazi na župu i ondje se susreće s nerazumijevanjem okoline, protivljenjem bogate mjesne obitelji, zdravstvenim problemima, što ga vodi u preispitivanje i sumnju. (torrent/titlovi 1, 2)



Marcelino kruh i vino (Marcelino pan y vino/The Miracle of Marcelino) - Franjevci u jednom mjestašcu u Španjolskoj našli su pred vratima malu bebu. Nakon bezuspješne potrage za mogućim udomiteljima, usvojili su dječaka kojeg su krstili pod imenom Marcelino. Marcelino odrasta u pametnog i veselog, ali nestašnog dječaka. Tako jednoga dana odlučuje vidjeti što se to krije na tavanu samostana gdje su mu fratri uvijek govorili da ne ide. (torrent/titlovi, gledaj na internetu u dijelovima: 1-2-3-4-5-6-7-8-9)


Poljski ljiljani (Lilies of the Field) - U američkoj pustari zaustavlja se mladi nezaposleni crnac kojemu se pregrijao auto. Iako se njemu čini da je u maloj zajednici izbjeglih njemačkih časnih sestara našao priliku da malo zaradi radeći neke sitnije popravke prije nego nastavi svoj put, sestre u njemu vide odgovor na molitve. (torrent/titlovi 1, 2)


Dekalog (Dekalog/The Ten Commandments) - Poljska dramska tv serija u deset nastavaka, svaki nastavak ima neke, ne posebno jake, veze s pojedinom Božjom zapovjedi. Pogledao sam nekoliko epizoda do sada i čine se dobre, navode čovjeka na razmišljanje. (torrent/titlovi 1, 2)


Ako vam ovo nije dosta, imate malo opširnije popise ovdje ili ovdje, a možda je zgodno podsjetiti i na jedan moj post od prije.

U komentarima možete ostaviti svoje filmske preporuke.

Broj komentara: 6:

  1. Super tema, stavljam odmah skidat ove ljiljane tj. trčim do videoteke :)
    Marcelino pan y vino je fenomenalan film, prava preporuka!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjetio sam se Hitchcockova filma I confess

    OdgovoriIzbriši
  3. Toma, hvala na ovim informacijama.
    Budući sam ljubitelj Ruskih filmova podsjetio bih na jedan klasik: Andrei Rublev, i na jedan noviji: Ostrov (Otok).
    Srdačan pozdrav ljubiteljima filma!

    OdgovoriIzbriši
  4. kako ove filmove pogledati nemogu nikako hvala

    OdgovoriIzbriši
  5. Skinite ih pomocu torrenta. Ako ne znate kako, pitajte nekog tko vam moze pomoci.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo još nekih odličnih filmova, o životima svetaca...sve su igrani filmovi i jako zanimljivi, ima ih na youtubu:

    "Preferisco paradiso" (o sv. Filipu Neriju) , "Bakhita" , "Don Bosco" , "Francesco e Chiara", "Padre Pio", "Santa Rita di Cascia", "Antonio di Padova" Sveta mala Terezija, Majka Terezija, "Sveti Pavao"...

    Mislim da ovog nema na youtubu: "There be Dragons"-o sv. Josemarii Escrivi.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.