subota, 18. veljače 2023.

To je njihova vizija katoličke vjere

Nekako mi je promakla vijest o blagoslovu kapele na imanju Miljana obitelji Kamenski u kolovozu 2021. Prenosim samo tri fotografije, a više ih možete naći ovdje, ovdje ili ovdje





Arhitekt je neki poznati Portugalac. Kapelicu su blagoslovila čak dva biskupa, Šaško i Gorski, uz sudjelovanje više svećenika. Pretpostavljam zbog toga što je obitelj koja je izgradila kapelicu jako bogata. U standardnom načinu crkvenog izražavanja koje golog cara pokriva mnoštvom ispraznih riječi biskup Šaško među ostalim je rekao: „Preobraženje je itekako čitljivo. Namjerna reduciranost, ali ne i neprisutnost; jednostavnost, ali ne i uskraćenost. Sve bitno je ovdje; odstranjene su naslage mogućih zaprjeka, ogoljeli smo u svojoj ljudskosti, da bismo u sebi potražili svjetlo, ono kojim smo stvoreni, ono po kojemu smo kao kršćani ‘svjetlo svijeta’. Ovdje nemamo ništa, a imamo sve; ovdje počinje temeljni suodnos između ljudi kao braće i sestara.“

Ako uopće uđemo u dijalog s ovakvim amorfnim idejama, možemo se pitati kako bi izgledala prava neprisutnost i uskraćenost ako je u ovoj kapeli zaista prisutno sve bitno. Brutalni betonski zidovi bunkera, oltar koji izgleda kao konferencijski stol, ikea kutija za svetohranište i neka glupost koja glumi raspelo (i vani i unutra). Kakve ovo veze ima s katoličkom vjerom, tradicijom i liturgijom. Što bi muslimani, masoni ili sotonisti trebali izmijeniti u ovoj kapeli da bi mogli prikladno vršiti obrede svoje vjere. 

Ima još besmislica u biskupovoj propovijedi poput: „Osim toga, istinska vjera uvijek povezuje ljude, tako da će i oni koji nisu vjernici, oni koji nisu kršćani, znati da se na ovome izvorištu uči nesebičnost i ljubav prema bližnjima. Konačno, ova kapela upućuje na izvor nove snage i radosnu nadu.“ Na koji se to način "na tome izvorištu uči nesebičnost i ljubav prema bližnjemu"? Jedino što mi pada na pamet je da ti bude žao onoga tko uz sve novce koje ima i uz mogućnost izabrati bilo koga za arhitekta i izvođača, izgradi ovakvu grozotu. Koja duhovna pustoš i neadekvatna religijska i estetska formacija može dovesti nekoga do toga da smatra kako je ovo prikladno i lijepo uređen bogoštovni prostor. 

Gledajući fotografije okoliša u koji se smjestio ovaj betonski kvadar, jedino što mogu zaželjeti je da su reduciranost koju spominje biskup Šaško proveli još radikalnije te da su kapelu sazidali od zraka i opremili namještajem od sunčane svjetlosti. Vjerojatno bi građevni materijal i dizajn interijera bili čak i  skuplji, ali barem bi na kraju imali čistu lijepu zelenu padinu i šumu što je neusporedivo prikladnije okruženje za susret s Bogom. 

4 komentara:

  1. Ovo je zaista bolno za gledati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nažalost ima neusporedivo gorih crkvenih građevina od ove. Mislim da bi ih u Zagrebu mogao nabrojati bar dvadesetak. Čudno kako su 1700 godina crkve u pravilu bile svuda najljepše građevine a danas je upravo obrnuto, najgore od najgoreg. Ova se zgrada bar može prenamijeniti za razliku od većine ostalih novih crkvi koje se jedino može sravniti sa zemljom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo izgleda gore i od obijeljenog groba.
    A mislim i da sam kao dijete radio maštovitije, životnije i skladnije kućice od LEGO kocaka.

    Molio bi komentatora Larsa, ako nije problem, da navede koje crkvene građevine u Zagrebu su gore od ove, čisto me zanima.
    Ne mogu baš zamislit gore, ali "freska" na Sv. Duhu mi ulazi u top 10 umjetničkih nedjela u crkvama.

    OdgovoriIzbriši
  4. https://twitter.com/father_rmv/status/1636082236435968000

    Today Pope Francis congratulated the winners of the 2022 Pontifical Academy Award for Sacred Architecture...

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.