subota, 3. rujna 2022.

Krštenje nije samo primanje u kršćansku zajednicu, iliti "Mate, odričeš li se sotone?"

Neki izvatci iz tradicionalnog obreda krštenja koji bi, da nisu bili izbačeni u novom obredu krštenja, mogli pomoći majci djeteta, njezinoj suradnici u grijehu i sablazni te crkvenim pastirima koji se suobličuju ovome svijetu. Umjesto I. ubacio sam slučajno ime, samo radi konkretnosti.


***


℣ Mate, što išteš od Crkve Božje? ℟ [kum] Vjeru.

℣ Što ti daje vjera? ℟ Život vječni.


Zatim lagano tri puta puhne u lice djetetu i rekne jednom:

Iziđi iz njega, nečisti duše, a daj mjesto Duhu Svetomu Utješitelju.


Svemogući, vjekovječni Bože, Oče Gospodina našega Isusa Krista, dostoj se pogledati na ovoga službenika svoga Matu, kojega si se dostojao pozvati k počecima vjere. Istjeraj iz njegova srca svu sljepoću, rastrgni sve sotonine veze kojima je bio svezan. Otvori mu, Gospodine, vrata svoje blagosti, da bude obilježen znamenjem Tvoje mudrosti te bez ikakve ružne požude radosno prema blagom mirisu Tvojih zapovijedi služi Tebi u Tvojoj Crkvi i napreduje od dana do dana. Po istom Kristu Gospodinu našem. ℟ Amen.


Zaklinjem te, nečisti duše, u ime O ✠ ca, i Si ✠ na i Duha ✠ Svetoga, da iziđeš i odstupiš od ovoga službenika Božjeg Mate, jer ti, prokleti osuđeniče, zapovijeda onaj koji je nogama išao po moru i pružio desnicu Petru kad se topio. Dakle, prokleti đavle, spoznaj svoju osudu, i daj čast Bogu živomu i pravomu, daj čast Isusu Kristu, Sinu njegovu, i Duhu Svetomu te odstupi od ovoga Božjeg službenika Mate, jer se Bog i Gospodin naš Isus Krist dostojao njega pozvati k svojoj svetoj milosti i blagoslovu i studencu krštenja. I nikada se ti, prokleti đavle, ne usudi povrijediti ovo znamenje svetoga kri ✠ ža, što mu ga mi dajemo na čelu. Po istom Kristu Gospodinu našem. ℟ Amen.


Zaklinjem te, svaki nečisti duše, imenom Boga ✠ Oca svemogućega i imenom Isusa ✠ Krista Sina njegova, Gospodina i Suca našega, i krepošću Duha ✠ Svetoga, da odstupiš od ovoga stvora Božjeg Mate, kojega se naš Gospodin dostojao pozvati k svetomu hramu svojemu, da postane hram Boga živoga i Duh Sveti da stanuje u njemu. Po istom Kristu Gospodinu našem, koji će doći suditi žive i mrtve i svijet ognjem. ℟ Amen.


Dotičući se desnog i lijevog uha reče:

Efeta, to jest: Otvori se.

Zatim se dotakne nosnica govoreći:

Na ugodni miris. A ti, đavle, odlazi, jer se približuje sud Božji.


Primi goruću svijeću i neporočan čuvaj svoje krštenje. Vrši Božje zapovijedi, da Gospodinu, kada dođe na svadbu, možeš poći ususret zajedno sa svim svetima u nebeskom dvoru i da živiš u vijeke vjekova. ℟ Amen. 

(podebljani dio izbačen)


Broj komentara: 7:

  1. Koga briga? Mislim, ovo čak i nije prava tema za takav komentar, jer tu se čak i slažem da je cijela ta priča sa trans, homo, lezbo, i imanjem djece iz takvih odnosa, totalno sumanuta. Ali računam da za to nije potrebno bit vjernik, dovoljan je zdrav razum. Uostalom, Matt Walsh dobro takve stvari demontira bez ikakve reference na vjeru, a i oni Masai u njegovom dokumentarcu su se smijali na te ludosti kad ih je o njima pitao.

    Ono što je puno važnije pitanje je - zašto bi vas itko slušao ili obadavao u vjerskim stvarima, koje dobro u životu dolazi od toga? Koje dobro sam ja našla kroz ohoho godina što sam vas obadavala? Praktički nikoje, dapače, stvar ne da nije donijela obećana dobra, nego je načinila i štetu. Ali nema smisla da tebe o tome pitam, jelda, iako si ti glavom i bradom bio onaj koji je te priče pričao i koješta obećavao, što je sve ostalo i zapisano. Tvoj komentar na sve je da naprosto ne želiš čuti i sistematično odbijaš komentirati propast svojih savjeta i obećanja. A to sve je prije nego se uopće dotaknemo tvog problematičnog osobnog postupanja. Ali nema veze, imam novu uzdanicu za pitanja da mi ih razjasni - Matu Uzinića. Sve odreda, od pape Frane, pa do lokalnih laičkih propovjednika, ne znaš za kojega bi se prije mašio.

    Čovjek mlad naivan nasjedne takvim pričama, nikad se ništa ne ostvari, dapače, ispostavi se da stvar zapravo naškodi, i onda ništa, ujeo vuk magare, možeš lajat na mjesec, možeš se žalit upravi lokalnog vodovoda i kanalizacije, i koje je sve slikovite fraze narod skovao za to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dok dises imas se sanse obratiti i ispraviti svoj zivot (kao i svatko od nas). Znas da je to jedini put da se spasis, a svi koji su te upoznali preko ovog bloga nadaju se da ce tako i biti.

      Izbriši
    2. E pa brate, sad mi je odmah lakše. Obzirom na sva dobra koja sam dosad tu našla, točno onako kako si obećavao, koji li će to tek bliss biti. A nema da omane, kad ti to tako svečano kažeš, ko što je i povijest pokazala.

      Izbriši
    3. Nit sam čitala knjigu, nit sam gledala seriju, nit kužim poantu, nit me u konačnici zanima. Vidim da naslov video uratka spominje riječ 'smrt' što vjerojatno znači da smo se vratili na onaj klasični bijeg u 'zadnji trenutak u kojem se dijeli duša i tijelo'. Ako smo za neki nauk već prije utvrdili da je logički kontradiktoran što smo podveli pod 'tajna vjere' i ustvrdili da to zapravo nije problem jer postoji praktično rješenje za to, a onda se pokazalo da ni praktično rješenje ne drži vodu jednako kao i teorija, pa se onda to delegira u zadnji trenutak života, onda više nije ostao nijedan razumski temelj zašto se toga držati. Odnosno, pod tim uvjetima da se svaki logički problem delegira pod 'tajnu vjere', a svaki praktični problem delegira u 'zadnji trenutak života' nakon kojega se naravno ne može provjeriti je li se to dogodilo, pod tim uvjetima se može vjerovati doslovno u bilo šta. Jer naprosto nema načina da se pokaže da je pogrešno. Da ti nemaš obrazovanje koje imaš, pa bih ja to još i svrstala pod 'ne razumije čovjek', ali obzirom na tvoje obrazovanje, a i općenito priče koje si slagao prije nego su doživjele opću propast, to se može svrstat jedino pod bezobrazluk.

      Izbriši
    4. Odlicna scena. Svi (katolici) se nadamo da cemo imati takvu priliku prije smrti.

      Izbriši
  2. Oni koji vole novac i nepostojane časti bacaju se pred vraga i klanjaju mu se.

    — Sv. Antun Padovanski

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.