ponedjeljak, 4. travnja 2022.

Glušnica 1858. ili 2019. ili 2022.


Nu što nam kliču, što pripoviedaju žalostnom i pokajnom bojom zastrta propela? Opominju nas prije svega da moramo sada trpećeg i umirućeg Spasitelja više i željnije motriti duševnima očima nego tjelesnima, jer se sakri od Židovah. […] To tjelesno sakritje imadjaše Židovom značiti, da će se Gospodin i duševno sakriti pred njimi, da će im prestati govoriti, čuda tvoriti, da će im oduzeti svoju milost i istinu, da će je upustiti i predati ih sljepoti, u kojoj će se sunovratiti na dno svoje propasti. […] Tako, kao što se sluči s narodom židovskim, sgodit će se i s tobom, griešniče, neosjetiš li se za vremena, dok ti još sjaje sunce božanstvene milosti! Istina ta s neba donešena, istina križa i o križu, ta istina, nemožeš tajiti, doglašuje se tebi i javlja mnogo češće, duže i obćenitije, nego to biaše u Židovah. A ti, upravo kao Židovi za vrieme Isusa, neslušaš niti imaš ikakove vjere, hoću reći, vjere žive! Živiš tako, da (štono veli Apostol) opet Sina Božjega propinješ i izsmjehavaš. Ali znaj, da se i tebe tiče ono Isusovo: “Ti si od otca vraga i činiš volju njegovu!”; znaj da će se i na tebi spuniti grozeće Isusovo slovo: “Tražit ćeš me, a nećeš me naći, i umriet ćeš u svom griehu!” Ah, već mnogomu griešniku sakrio se je Gospodin do konca, do smrti; odnio mu svu svoju milost, svu svoju pomoć; odvratio odanj svoj obraz, odvinuo pomoćnicu ruku, a on se je dotamanio u glibu svojih griehah. U istinu, ono zastrto drvo sv. križa svakomu je griešniku strašna pretnja, što ga uzastopce prati; ali je i živa molba, da neotvrdnemo u svom griehu, da ostavimo put propasti i pogube, te unietiv u sebi ljubljen plam prama propetomu stupimo na stazu, koja, ako je i uzska i trnasta, vodi ipak jedina k drvu života, k drvu križa i po stupnjevih križa svedj k nebesam bliže. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.