ponedjeljak, 20. prosinca 2021.

U iščekivanju Božića

Ako niste ovog adventa ni jednom prisustvovali tradicionalnoj misi u crkvi sv. Blaža, puno ste toga propustili. Svake nedjelje imali smo lijepa bogoslužja s ulaznom procesijom, škropljenjem, divno pjevanom misom, kađenjem itd. 

Ove nedjelje po prvi puta je korišteno novo misno ruho koje je Društvo Benedictus naručilo od klarisa iz talijanskog mjesta Acquapendente. Misnica je nešto crvenije nijanse ljubičaste karakteristične za ruha u Rimu. Celebrant mi je kasnije spomenuo da ga je podsjetila na njegove godine u vječnom gradu. 

U utorak je veliki blagdan velikog svetog Tome Apostola koji će svi katolici koji mogu rado proslaviti odlaskom na tradicionalnu misu u Siget. 

Koliko vidim, u zagrebačkoj kapeli FSSPX-a imaju zornice još u četvrtak i petak ovaj tjedan. 

Dakle, i u ovim mračnim danima ima puno razloga za nutarnju radost i mir, na nama je da nađemo volje i vremena u svom rasporedu za najsavršeniju molitvu Crkve. 







Broj komentara: 6:

  1. (xy kojoj nisam objavio komentar)
    Vrlo dobro znas da se ne slazem s tim narativom, naprosto cinjenice nisu tocne, ja sam postovao tvoju molbu.
    Dalje od toga nema potrebe ponavljati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Po kojoj logici je to ljubičasta boja ako izgleda skroz kao crvena?

    Gregor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao sto je napisano, to je jedna verzija ljubicaste boje. Na fotografijama nije identicna kao u stvarnosti (uostalom i od fotografije do fotografije te od ekrana do ekrana se razlikuje).

      Izbriši
    2. No kako to da jako vuče na crvenu, to je zato jer ne doživljavaju svi narodi boje na jednak način, tj. nekome nijanse ne znače puno, a nekome da. Tako je i u slučaju ove talijanske misnice.

      Ako bi se u hrvatskom držali izvornih naziva za boje onda bi plava bila izraz za svijetlu nijansu, odatle naziv "plava" za zlatnu kosu.

      Npr. španjolskom se katkad za "crvenu" koristi riječ "purpura" umjesto "rojo/roja", to je nijansa purpurne gotovo pa crvene koju su originalno imali na zastavi, stoga pjevaju u monarhističkoj himni "purpura y oro bandera inmortal" umjesto "rojo y amarillo". Zašto je danas "crvena" na zastavi, pa jednostavno jer je bilo lakše proizvesti takvu zastavu.

      Vuk

      Izbriši
  3. Je misa na Božić u sv. Blažu u 16:45 ili su promijenili termin? Ivan

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.