subota, 11. prosinca 2021.

Nego izbavi nas od zla


Naša glavna nada za oslobođenje treba biti u Bogu 

Vjernike treba poticati da koriste ovaj spasonosni način molitve i da nasljeduju primjer Proroka [Davida]. I u isto vrijeme njihovu pozornost treba skrenuti na izrazitu razliku koja postoji između molitava nevjernika i kršćanina. 

I nevjernik moli Boga da mu izliječi bolesti i rane, da ga izbavi od nadolazećeg ili neminovnog zla; ali on svoju glavnu nadu u izbavljenje polaže u lijekove koje daje priroda ili ih priprema čovjek. Ne ustručava se upotrebe lijeka, bez obzira na to tko ga priprema, bez obzira da li ga prate čarolije, vračanja ili druge đavolske vještine, ako mu daje barem neku nadu u ozdravljenje. Daleko je to od razmišljanja kršćanina koji kada ga pohodi bolest ili neka druga nevolja, hita Bogu kao svom vrhovnom utočištu i obrani. Priznajući i štujući samo Boga kao autora svega njegova dobra i njegovog osloboditelja kojemu pripisuje koju god iscjeliteljsku krepost u lijekovima, uvjeren da oni pomažu bolesnima samo onoliko koliko Bog to hoće. Jer Bog je taj koji je čovjeku dao lijekove da ozdravi njegove tjelesne slabosti; i stoga ove riječi Eklezijastika: Svevišnji je stvorio lijekove iz zemlje, i čovjek razborit ih se neće gnušati. Onaj, dakle, tko je obećao svoju vjernost Isusu Kristu, ne polaže svoju glavnu nadu u oporavak u takve lijekovi; stavlja ju u Boga, autora ovih lijekova. Stoga Sveto pismo osuđuje ponašanje onih koji, povjerujući se moći medicine, ne traže pomoć od Boga. Štoviše, oni koji svoj život vode Božjim zakonima, suzdržavaju se od upotrebe svih lijekova koje Bog očito nije namijenio da budu za liječenje; i, čak i ako im je nada ozdravljenja osigurana njihovim korištenjem, od njih se uzdržavaju kao i od tolikih čari i đavolskih umijeća.

(prema Rimskom katekizmu, o zazivu "nego izbavi nas od zla")

3 komentara:

  1. Ovo je divno! Hvala na objavi.

    Jasna Mihaela

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da ova lažna pandemija pokazuje koliko su isprazna i varljiva bila sva prosvjetiteljska obećanja i koliko nas je prividno kapitalističko blagostanje zanijelo i zaglupjelo.
    Samo Bog ozdravlja! Samo s Bogom može se graditi pravedno društvo.
    Uz sve poštovanje prema dostignućima u medicini znamo da samo On donosi konačnu odluku o životu i smrti: nikakva cjepiva ni statistike.

    Sada se zahtijeva jaka vjera i sveudiljna molitva. Ovo je vrijeme velike borbe.
    I tradicionalni krugovi pali su u zagrljaj jansenizma i pijetizma, starih neprijatelja koji nas danas sve ponovno vrebaju. Pokušava se surađivati s državom, umilostiviti je, kao da ne će uslijediti još gori udarci. A time se možemo ogriješiti o pravednost pa čak i upasti u krivovjerja. O sablazni da i ne govorim.
    Imamo ipak tri velikana koji opominju: nadbiskupa Viganoa, biskupa Schneidera i biskupa Williamsona koji su svjetionici u ovoj krizi.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. N.B. Lijekovi koji su nedavno odobreni u Hrvatskoj za liječenje korone (dok pravi lijek nije dopušten, za razliku od npr. Japana i Indije, gdje se uspješno koristi) su na bazi tzv. monoklonalnih antitijelā, koja se razvijaju izopačenim genetskim manipuliranjem i spajanjem ljudskih stanica (od ubijene djece) i stanica miševa, stvarajući tzv. "humanizirane miševe" (protuprirodne hibride miša i čovjeka), a dobiveni "lijek" se onda testira na stanicama ubijene djece. Takvi "lijekovi" su još gora izopačina od injekcija seruma smrti.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.