četvrtak, 12. kolovoza 2021.

Dok se još vjerovalo


Na sam blagdan svatko je želio dodirnuti i poljubiti Gospin oltar uzdišući: Gospe milostiva!, Gospe slavna! Zdravo Majko blagoslovljena! Djevice moguća! Prečista Djevice! Majko milosrđa! Gospe, moja mila! Nastao bi takav metež da bi svećenici jedva služili misu. Međutim, toga dana su i svećenici mnogo sabraniji. 

Posebno je ushićenje kada svećenici zapjevaju Zdravo zvijezdo mora i kada počnu iznositi Gospinu sliku. Tada mnogima poteku suze. Vjernici u procesiji Gospinu sliku prate s upaljenim svijećama i svetim barjacima. Na zvoniku zvona zvone, a na bedemima prangije pucaju. Ona čeljad, koja je morala ostati kući, na prozorima okićenim sagovima i barjacima sklopljenih ruku pozdravljaju Gospu. Kada bi procesija stigla do česme, Petrovac ondje bi stala, svećenik bi okadio i blagoslovio česmu. Četvorica bi nosila Gospinu sliku. Spustili bi ju s ramena na ruke te bi spuštajući i dižući ju okretali je desno i lijevo, čineći tako znak križa. Tako bi bila blagoslovljena Varoš kao i svi vjernici koji bi u to vrijeme naokolo klečali. Procesija bi svršila u jedan sat, a potom bi uslijedila Velika misa u crkvi u koju bi stalo do tri tisuće vjernika. 



Broj komentara: 5:

  1. Sretna Svetkovina Marijina Uznesenja u nebo.Neka se i nasa srca ispune onom radoscu kojom je nasa Majka darivala nas dajuci nam svoga Sina nasega Isusa Krista!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slušam i samo suze krenu. Bogu hvala i slava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo je bilo u Blaža danas. Kad počinjemo gubiti nešto(s obzirom na papin motu proprio) onda nam je ta ljepota još jasnija. Posebna zahvala zboru na predivnom pjevanju. Zna li možda netko postoji li kakav cd album, youtube snimke misnih napjeva ili nešto slično od ovog zbora?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo je govora da ce zbor otvoriti vlastiti youtube kanal, ali to se, koliko znam, jos nije realiziralo. Ako se dogodi, stavit cu neku obavijest na blogu.

      U medjuvremenu, nekoliko snimki od zadnjih par godina mozete poslusati na mom youtube kanalu (koji sluzi samo za potrebe ovog bloga).

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.