srijeda, 26. svibnja 2021.

Ne cveta cveće

Prema informacijama na stranicama Messa in LatinoPaix LiturgiqueRorate Caeli, papa Franjo je ovog ponedjeljka na zatvorenom dijelu zasjedanja talijanske biskupske konferencije najavio da će izdati dokument kojim se ograničavaju prava koja su potvrđena u motupropriju Summorum Pontificum Benedikta XVI. iz 2007. Tako bi se vratili u stanje prije liberalizacije služenja (i slušanja) mise po starom obredu te bi se za to tražilo dopuštenje mjesnog biskupa ili čak Vatikana. 

Za hrvatske vjernike privržene tradicionalnoj misi ne predviđam neke veće promjene. Ionako je jedina redovna dijecezanska misa ona koja se trenutno služi nedjeljom u crkvi sv. Blaža u Zagrebu kojoj možemo pridodati i misu (najčešće) utorkom u Sigetu. S obzirom da su se za te mise i kod pokretanja tražila i dobila milosrdna dopuštenja crkvene vlasti (formalno nepotrebna, ali faktički neizostavna), ne čini mi se izglednim da ih lokalni biskup ili oni koji ga savjetuju po izlasku Franjinih odredbi naprasno ukinu. S druge strane, u 14 godina od izlaska Benediktova motuproprija pokazalo se sasvim jasnim da biskupi koji ne žele imati javne tradicionalne mise u svojoj biskupiji to sasvim lagano mogu spriječiti bez obzira na eventualne pravne uredbe u široj Crkvi. 

Najveći problem predviđam za svećenike kojima će možebitna Franjina ograničenja otežati potpunu realizaciju njihova svećeničkog poziva. Jasno je da će modernistička struja ohrabrena ovakvim potezom tražiti nove ili barem efikasnije načine da uništi vjeru, a svećenici i vjernici koji žele djelovati unutar okvira "institucionalne" Crkve morat će se suočiti s još većim šikaniranjem te boriti protiv napasti ogorčenosti i defetizma. 

Zato je važno da svi vjernici kojima su tradicionalni katolički nauk i liturgija na srcu podrže one svećenike, redovnike i grupe koji se svojim radom i žrtvom suprotstavljaju nadirućoj modernističkoj močvari. U tom smislu treba razmišljati kako strukturirati svoj molitveni i vjerski život u promijenjenim okolnostima, a također i planirati na koji način organizirati materijalnu potporu otporu protiv agresije kako sekularne tako i drugovatikanske agende. Jasno da postoje grupe svećenika poput onih iz Bratstva sv. Pija X. koje su već dobro organizirane i nadolazeće oluje ih neće posebno uzdrmati. Ali, zainteresirani vjernici laici trebaju razmišljati i na vrlo praktičnoj razini kako bi primjerice primili i potpomogli "obične" svećenike koji žele nastaviti barem u tajnosti dijeliti sakramente po vjekovnom obredu. 

Naravno,  ogromnoj većini katolika ništa od ovoga ne predstavlja velik, a kamoli nepremostiv problem. Mnogi od njih su uostalom sasvim poslušno i dobronamjerno prihvatili obaveznu pričest na ruke (dakako, uz sve "starije" devijacije novus orda), pa čak i ukidanje misa ukoliko to zahtijeva veće dobro poput obećanog umanjenja brojeva pozitivnih testova na specijalnim uređajima punim znanosti. 

Kažu da Franjo kao pravi isusovac uopće nije zainteresiran za ikakvu liturgiju i to mogu lako povjerovati. Ali on je okružen ljudima sumnjivog morala i još sumnjivijeg svjetonazora koji uviđaju da je (poslužit ću se riječima kardinala Šepera) "tradicionalna misa stijeg" naše vjere oko kojeg se okupljamo u borbi protiv zla. Prvenstveno unutrašnjih napasti i padova koji nas žele odvući od Isusa, ali i od vanjskih napasnika koji uporno naturaju svoje iskvarene nazore. Takva bulumenta kojom se Franjo okružio i koja se već davno prije Franje proširila po svim katoličkim strukturama očito više nema strpljenja čekati da Ratzinger umre te smatra da je upravo sada zgodan čas da ponište vjerojatno najvažnije djelo prošloga pape. 

Kao i obično, dobro je završiti na optimističnoj noti, pa evo dvije-tri. 

Najprije, čestitam o. Mladenu na svećeničkom ređenju na Duhovski ponedjeljak u križevačkoj grkokatoličkoj katedrali. Prije mnogo godina znao je komentirati na ovom blogu. Naravno, to je bilo prije nego je prezreo zemaljsko i zaputio se potpuno za nebeskim. Preporučujem i sebe i vas u njegove molitve, a mi ćemo ga se, jasno, spominjati u svojima. 

Jako mi se svidjela kratka knjiga o životu svete Margarete od Castella čiju je ekvipolentnu kanonizaciju papa nedavno odobrio. Znam da postoji i film o svetici koji nisam gledao, ali siguran sam da je knjiga koju je napisao dominikanac Bonniwell puno bolja. Možete je posuditi ovdje ili "posuditi" ovdje

"Čitajte često, sinci, život Svetaca, slušajte riječ Božju, polazite sv. misu i ostale crkvene pobožnosti, jer su jako mile Božjem Veličanstvu." (sv. Filip Neri kojega danas slavimo)


Broj komentara: 10:

  1. Bla, bla, bla, yada, yada, yada. Prelijevanje iz šupljeg u prazno o problemima koji nisu u tvojoj nadležnosti i moći mijenjanja. A sve jer se time lakše baviti nego samim sobom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne slažem se da je ovaj članak prelijevanje iz šupljeg u prazno. Nisam advokat niti je Tomi potreban. Ovaj blog redovito pratim jer su teme zanimljive i treba kritički gledati i raspravljati. Treba sve provjeravati.
    Nemamo mi neku nadležnost ali nas ima.
    Nekima to smeta...
    I što bi trebali?
    Šutjeti.
    Ne. Nikako.
    Pa i ako ne mogu mijenjati mogu kazati da nešto ne valja.
    Meni nije jasno zašto je TLM za biskupe i svećenike takav problem?
    Odnose se prema tom obredu mise kao da je to nešto loše i problematično, a sa hereticima idu putem (lažnog) ekumenizma.

    Billy

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Njihova djela sve govore. Ili, svaka ptica svome jatu leti. Svi koji su kao oni im ne smetaju, dakle, svi pripadnici lažnih religija (kao što je i njihova modernistička sekta), ali jedina istinita religija im smeta.

      Ili kao što se nedavno izrazio N.O.W., herezijarh Bergoglio je uvijek bio branitelj prava tradicije, s iznimkom katoličke tradicije (kao i što često osuđuje "idolopoklonstvo", s iznimkom pravog idolopoklonstva, u kojem je i sam sudjelovao).

      Izbriši
  3. Naravno, taj otpad čini sve što može kako bi uništili jedinu pravu Vjeru,
    ali zato su itekako revni u stvaranju i nametanju lažne religije koja im je potrebna za njihov tzv. Novi Svjetski Poredak!
    - https://www.bitno.net/vijesti/svijet/u-berlinu-se-gradi-objekt-u-kojem-ce-crkva-dzamija-i-sinagoga-biti-pod-istim-krovom/

    JbD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko sam shvatio Katolička Crkva nije dio ovog(nadam se da neće ni bit), tako da možda nemamo što tu reagirat, nek otpadnici rade što hoće a očito žele sve osim pokajat se i biti unutar KC. Nažalost, navodno postoji blagoslov Pape Franje za sličnu glupost u abu dabiu. https://www.newsweek.com/church-mosque-synagogue-abu-dhabi-1461097 . Doduše, nisam vidio nigdje eksplicitno da Papa to podržava, tako da, ako griješim, ispričavam se... Tj. Nadam se da griješim

      Izbriši
  4. " Mnogi od njih su uostalom sasvim poslušno i dobronamjerno prihvatili obaveznu pričest na ruke (dakako, uz sve "starije" devijacije novus orda), pa čak i ukidanje misa ukoliko to zahtijeva veće dobro / zainteresirani vjernici laici trebaju razmišljati i na vrlo praktičnoj razini kako bi primjerice primili i potpomogli "obične" svećenike koji žele nastaviti barem u tajnosti dijeliti sakramente po vjekovnom obredu" - ovo je sve zapravo jedan te isti lonac u različitoj veličini iste skale - od velikih devijacija i nužnih kompromisa sa pravom katoličkom vjerom do onih najmanjih - do indultizma. Nasuprot tome, te ČITAVO VRIJEME prije bilo kakve modernističke brnjice - "dokument kojim se ograničavaju prava" stoji i riješenje - " ('nebočnih' ili ekstra) svećenika poput onih iz Bratstva sv. Pija X. koje su već dobro organizirane i nadolazeće oluje ih neće posebno uzdrmati." Nemoj se Toma molim te opet uzrujati i prigušivati sa poslovičnim "već smo imali tu teme (link)" ili "tko želi (provocirati, bješnjeti, napadati, sipati gorčinu) ima druge blogove, ovaj neka zaobiđe". Moderniste znamo, i ovo je samo nova neprekidna packa i represija te ideologije - ali uvijek ostane nejasno čemu toliki mazohizam prema njima, samo da bi bio "običan", 'regularan' u 'kanonskom statusu' (gori selo, baba se češlja)?

    OdgovoriIzbriši
  5. Podignuta stisnuta saka se koristi u masonskim obredima te predstavlja anarhiju

    OdgovoriIzbriši
  6. A ja mislio, sudeći po naslovu, opet neka barokna kajkavska poezija iz 18. st.

    OdgovoriIzbriši
  7. " Ali, zainteresirani vjernici laici trebaju razmišljati i na vrlo praktičnoj razini kako bi primjerice primili i potpomogli "obične" svećenike koji žele nastaviti barem u tajnosti dijeliti sakramente po vjekovnom obredu."
    Rado bi takve svećenike ili svećenika primili ali nepoznam niti jednoga. Vi poznajete? Ivan

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.