utorak, 4. svibnja 2021.

Duhovna lirika utorkom 71Fran Krsto Frankapan
ZORNICA NA DOBRO OPOMINJAJUĆ

Svitla zora jur ishodi,
žarko sunce dohodi
dati radost, veselje,
vsem stvorenju živlenje;
za milošću tak veliku
dajte, oh, Višnjem diku!

Jur ptice povsud pievaju,
cvitja lipo cvitaju,
još i zdenci tekući,
polja, loze blišćući,
Bogu hvalu nazvestuju,
dično skupa raduju.

Vse ribe v morskih glubinah,
vse zvirje u planinah,
kaj godre hrani vedrina,
vsega svita širina,
Stvoritelja ispoznaju,
slavu mogućnu daju.

Sam človik v grihu prebiva
ter Boga ne hvaliva,
nit zna grišnik promislit
da mora spet preminit
u zemlju, odkud je rojen,
u blatu, kak i stvoren.

Neg se listor posmihuje,
dok vura prebližuje
skradnje tuge i nevolje,
pijuć, jiduć, dobre volje;
kako milo po tom tuži
koji Bogu ne služi.

Digni v nebo tvoje oči,
gdi su ufat pomoći,
onde dobro je terpeće,
na zemlji premineće;
ovde jesu čalarnosti,
v nebu pak nasladnosti.

Broj komentara: 19:

 1. U petak 30.04. je bila 350. obljetnica ubojstva Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog.

  OdgovoriIzbriši
 2. I tako je počeo kraj dvije velike obitelji...
  Zanimljivo je da se posmrtni ostaci Frana Frankopana i Petra Zrinskog nalaze u Zagrebačkoj katedrali, a oni su bili protestanti. Nisam to znala dok nisam pogledala zanimljiv dokumentarac na HRT-u prije par godina.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vi ste nešto pomiješali. Oni nisu bili protestanti, niti su uopće mogli biti protestanti, jer je protestantizam bio zabranjen u Hrvatskoj još od kraja 16. stoljeća.

   Nemojte ih miješati s nekim drugim članovima obitelji. Pristaša protestantizma je bio Juraj IV. Zrinski, koji je živio 70 godina prije ovih događaja. Ali, i njegovi su se sinovi vratili katoličkoj vjeri. I štoviše, sudjelovali su u Tridesetogodišnjem ratu na katoličkoj strani.

   I sam Petar Zrinski je vodio hrvatsku katoličku vojsku u zadnjim godinama Tridesetogodišenjeg rata.

   AC

   Izbriši
  2. Uh, išla sam dodano čitati o tone i izgleda da sam se zaista zabunila! Hvala Vam što ste ukazali na to. Moje isprike!

   Izbriši
 3. Međutim, rijetko se govori o tome da su i Zrinski i Frankopani bili gorljivi zaštitnici protestantske reformacije koja se počela širiti Europom u 16. stoljeću.Bozji blagosov

  OdgovoriIzbriši
 4. Čak su ponudili Otomanskom Carstvu cijelu Ugarsku ako im pomognu da se oslobode Habsburgovaca i kasnije im dopuste samoupravu. Međutim, sultan nije htio ponovni sukob sa Svetim Rimskom Carstvom i obavijestio je habsburškog cara Leopolda I. o uroti.djaba im lipe pisme kad su vjerojatno bili masoni i oni..

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prvi dio komentara je točan. Radi se ne o junaštvu nego o veleizdaji svoga kralja i svoje zemlje, koju su ponudili Sultanu. Nitko ih ne bi trebao slaviti.

   Drugi dio komentara nije točan jer tad nisu postojali masoni (barem ne pod tim imenom), a treba reći i da nije dopušteno nekoga neosnovano optužiti za zlo.

   Izbriši
  2. Prvi dio komentara također je netočan. Izborni kralj Ugarske etc Leopold sklopio je s turcima mir kojim im je vratio većinu teritorija koje su oslobodili Mađari i Hrvati, čime je ON počinio veleizdaju. Protiv takvog vladara, da je i nasljedan, podanici po katoličkom nauku imaju pravo na otpor, jer kraljevine ne postoje radi kraljeva, nego obratno. Dalje, položaj Ug. i Hrvatske bio bi bolji nego pod Habsburgerima, sudeći po položaju turskih vazala i stvarnoj rurskoj moći u to vrijeme. Na kraju, P.Zrinski i F.K.Frankopan nisu izdali "svog kralja" jer Hrvatska nije imala zakonitog kralja od 1091. nego samo uzurpatore. Usput, da se dosljedno držalo do salijskog prava, Habsburgeri ne bi nikad došli na ug. prijestolje, jer su po istom pravu nasljednici Anžuvinaca bili Bourboni. U Ugarskoj.

   Izbriši
  3. Ako ste u neznanju o tom tko vlada, a tko sluša u monarhijama, kojim pravnim činom par excellence su prvo Ugarski kraljevi, a zatim Habsburgovci postali zakoniti kraljevi Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, što je definicija veleizdaje itd., radije se informirajte nego da pišete gluposti.

   Izbriši
  4. Po vama, Mateo, kraljevi su infalibilniji i od pape, izgleda. Bi li možda naveli od kud vam to učenje o bezuvjetnom pokoravanju monarhu?
   Pravni čin par exellence kojim su ug. kraljevi postali kraljevi Hr. je bio osvajanje oružjem.
   Veleizdaju je definirao Leopold kad je turcima vratio oslobođene krajeve ug i hr. Time je dao prednost svojim privatnim nad interesima zemlje i postao tiranin, i usput prekršio prisegu svog pretka Ferdinanda danu 1526. Urota protiv njega je bila opravdana pobuna protiv nepravednog tiranina.

   Izbriši
 5. Netko je baš naporan s ovim pričama o protestantizmu. To su mitovi na razini onih priča bosanskih muslimana, koji tvrde da je muslimana bilo u Bosni i prije dolaska Turaka.

  Tako danas razni protestantski sektaši šire bajke kao da je u Hrvatskoj sve bilo puno protestanata za vrijeme Luthera, što jednostavno nije istina. Oni s tim bajkama žele legitimirati svoju današnju infiltraciju u Hrvatsku.

  Pogrešno je također stalno skupno govoriti "Zrinski i Frankopani", kao da su te dvije obitelji bile uvijek međusobno povezane, a nisu. Povezale su se tek na kraju.

  Pa evo, konkretno što se tiče gornjeg pitanja.

  Nijedan član obitelji Frankopan nikada nije bio protestant.

  A od Zrinskih su protestanti bili ova dvojica: Juraj IV. (1549.-1603.) i Nikola V. (1559.-1605.). Ali, i njihova grana se vratila katoličkoj vjeri. Njihovi potomci su se aktivno borili protiv protestantizma u Tridesetogodišnjem ratu.

  AC

  OdgovoriIzbriši
 6. Vjerujem da bi osoba koja pjeva tu operu trebao znati da su protestanti u pitanju međutim negirao je to s argumentima koje navodi i AC. Tako da bih zaista rekla da je nepoznata komentatorica nešto pobrkala. Događa se.... Idemo dalje....
  Marija

  OdgovoriIzbriši
 7. ..procitala sam te podatke iz vise izvora u vise navrata
  ..ako nisu istiniti sto se mene tice jos bolje
  Nepoznata komentatorica

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne znam koje ste vi izvore čitali, ali pogledajte malo i druge izvore.

   Na primjer, knjiga vlč. Kocijanića: Juraj Kocijanić - Hrvatska uvijek katoliča.

   AC

   Izbriši
 8. Svi su oni bili ugarski feudalci. I nikako ne razumijem zasto su oni hrvatski nacionalni heroji i simboli. Pogotovo onaj njihov predak sigetski cija sestra je bila udana za F.Tahyja...
  Gadljivo
  DD

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Uz sve njegove zasluge, uspomena na Sigetskog je gadljiva zbog braka njegove sestre? A da ne govorim da je i karikatura o Tahyju koju nam je naslikao Šenoa povijesna isto koliko i bajka o krunidbi Tomislava na Duvnu. Zrinski i Frankopani su s razlogom nacionalni heroji i mučenici, a njihov slom je kraj procesa kolonizacije Hrvatske, koji je započeo 1090. Stvarno, kad ljudi žele biti pametni kako to nakaradno može ispasti, kao ovdje DD. E to je gadljivo.

   P. Zrinski i F.K. Frankopan su bili katolici. Frankopani, osim toga, nikad nisu bili ugarski feudalci, ali su bili kranjski.

   Izbriši
  2. Postovani Lars,

   U madjarskom gradu Szigetvaru postoji spomenik Zrinyi Miklosu i sultanu Sulejmanu
   A u hrvatskoj wikipediji lijepo piše
   "Utvrda Siget imala je u drugoj polovici 16. stoljeća izuzetni geostrateški značaj za obranu Kraljevstva krune sv. Stjepana, a sprječavala je prodor Turaka prema Budimu i Beču"
   Pa Vi vidite gdje su tu Hrvatska i Hrvati...

   A Senoa je izmislio i cijelu seljacku bunu. I Ambroz Gubec je izmisljen ko i spomenuta krunidba.
   Dobro je poznato da su svi ti feudalci bili ogromni katolici i tako dobrohotni prema svojim kmetovima da je to za nevjerovati
   DD

   Izbriši
  3. Kraljevstvo Krune sv. Stjepana obuhvaća Hrvatsku koja ima svoj Sabor (staleže), a taj pak šalje izabrane predstavnike u Ugarski sabor (staleže). Nikola grof Zrinski spada u drevnu obitelj Šubića koja je vjekovima imala posjede u Hrvatskoj i po tome mjesto u Hrvatskom saboru. Ne vidim razloga zbog kojih bi Nikola Zrinski morao biti samo Hrvat ili samo Mađar i zašto ga i Hrvati i Mađari ne bi mogli smatrati svojim. Tu nisu u pitanju krvna zrnca žena kojima su se muški Šubići ženili kroz generacije, nego kontinuitet obitelji i posjeda, prava i obaveza koje plemstvo nosi.
   A što se tiče Gupca... on je kontinuirano preživio ovih zadnjih 100 godina paradigme liberté-égalité-fraternité (ou la mort, za one koji imaju prigovor), kao nekontroverzni simbol. Tako u Južnoj Americi imamo "Libertadores" po kojima se čak zove i nogometno natjecanje, a koji su za neke od nas obični masoni koji su kopirali događaje u Evropi i Sjevernoj Americi. Gubec je tako neupitan pozitivan simbol, kao što je bio voljeni drug Tito u vrijeme mogli djetinjstva, kao što su Salazar, Franco ili Petain danas negativni simboli, a koljač Che Guevara cool lik (bio je, kao Tito, zavodnik i miljenik žena).

   Izbriši
 9. Poštovani DD, nadiđite prizemnost hrvatske wikipedije i "duha Koncila" da razbistrite pogled, pa ćete malo više cijeniti vlastiti narod a i poveći broj katoličkih feudalaca. A i dobit ćete malo točniji uvid u katolicizam.

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.