nedjelja, 21. veljače 2021.

S duhovnim oružjem u rukama

Čuli smo jutros u propovijedi kako trebamo biti spremni za duhovnu borbu i svjesno u nju ući. Po mogućnosti sličniji toreadoru koji zna što je pred njim, nego biku kojega naprosto utjeraju u arenu.

Jedna efikasna pomoć u toj borbi su molitve i pjesme koje nam je predala kršćanska baština. Zato je dobro da svaki Hrvat i Hrvatica kao i svatko tko razumije hrvatski jezik ima uza se Mali misal.  Ta je knjižica već stigla u brojne zemlje na više kontinenata, pa tako i u Rim. 




I uzoriti gospodin Raymond Leo kardinal Burke primio je svoj primjerak što ga je obradovalo te se rado svojim blagoslovom sjetio vjernika koje je prije nekoliko godina susreo u Hrvatskoj


Vjerujem da bi osmijeh pobožnog kardinala bio još veći da je u rukama imao najnoviju verziju Malog misala. Naime, na godišnjoj sjednici Društva Benedictus koja je jučer održana obaviješteni smo da su tvrdo uvezani primjerci već gotovo svi prodani, a i meko uvezani se jako dobro prodaju. Saznali smo da je završena priprema "luksuznog" izdanja koje je uvezano u materijal sličan koži te sadrži ne jednu, ne dvije, nego čak tri trakice za označavanja stranica! Članovi Društva Benedictus prvi mogu naručiti primjerke ove brojem vrlo limitirane serije, a ako što ostane, bit će dostupno i drugim ljubiteljima kvalitetne i lijepe knjige. 

Klišeji za zlatotisak izrađeni su baš za ovo izdanje, a glavnu ilustraciju trebalo je u pripremi pomno precrtati. Siguran sam da će svi koji budu imali sreće držati ovu knjižicu u rukama reći da su ovi primjerci posebno dobro uspjeli. 











Broj komentara: 28:

  1. Krenuo bih ovdje komentirati :) Dosta već one dolje teme iz zadnjeg posta... Prvo bih pohvalio prekrasnu akciju koja je dovela Misal do Rima. Izvrsno, Misal društva Benedictus u Rimu! Drugo molim odgovor je li bitno biti dio društva Benedictus ako si simpatizer TM i zašto je bitno? Članstvo, obveze... Tako malo o tome znam... Također ako me još uvijek kao starog čiću ne varaju oči vidim crni Misal. Prekrasno! Ima li za kupiti s crnim koricama?
    MN

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To nisu crne, nego smedje korice, ali je nezgodno na ovako amaterskoj fotografiji prikazati pravu boju i teksturu kao i pravi dojam zlatotiska. Zato je ovo samo za ilustraciju. Kao sto pise gore, najprije je to luksuznije izdanje ponudjeno na kupnju clanovima Drustva Benedictus (uz mali popust), a nakon toga ce i opca populacija moci kupiti. Naklada je 100 komada i nije izgledno da ce se ponavljati.

      Nema puno obaveza oko clanstva u Drustvu Bendictus: platiti godisnju clanarinu (100 kuna) i ponekad odgovoriti na mail (mozda jednom godisnje ako i toliko). Naravno, cilj je da se oni koji zele aktiviraju u skladu s talentom i mogucnostima u promicanju tradicionalne mise i svime sa tim povezanim.

      Moze se biti simpatizer tradicionalne mise i bez clanstva u Benedictusu, ali na ovaj nacin vjernik daje do znanja da mu je stalo do tog cilja i da zeli podrzati djelovanje Drustva koje organizirano promice Tradiciju Katolicke Crkve. Primjerice, nova izdanja vrijednih knjiga ali i druge projekte u skladu s mogucnostima.

      Uglavnom, svatko od nas treba se zapitati moze li pomoci ciljevima koji su nam zajednicki (i vrijedni) prvenstveno svojom osobnom prisutnoscu, ali i molitvenom i materijalnom pomocu, a onda i osobnom zauzetoscu. Evo jednog malog primjera. Ako neki clan Drustva preuzme na sebe distribuciju misalcica i druge buduce literature na podrucju svoga grada (ili zupe ili regije), to omogucuje osobama u upravi Drustva da umjesto pakiranju i slanju posiljki na individualne adrese, posvete svoje vrijeme radu na iducim izdanjima ili organizaciji nekog predavanja i slicno.

      Izbriši
  2. Mene nesto jako muci i htio bi to podjeliti sa svima vama.Hvalevrijedno je da je Sv.Otac proslu nedjelju posjetio jednu prezivjelu osobu iz Ausvica,mada bi bilo dostojanstvenije za Papu i casnije za zenu da su se susreli unutar vatikanskih zidina... ok. pa i sv.
    Ivan XXIII.je "bjezao" iz Vatikana rimskim ulicama...Ali...zasto Franjo to cini bas u korizmi...Mislim,zar nebi bilo prikladnije za ovo vrijeme korizme da je pohodijo neki konteplativni red i da se tamo negdje u predgradju Rima u nekoj opatiji a ima ih...zadrzao u sutnji,molitvi,tisini sa monasima...To je cesto cinio Benedikt XVI.Nije mi poznato da je u ovih 7 godina Pontifikata vise od jednom ili dvaput posjetio neki samostan a kamo li neku opatiju...Mislim si,kad bi proveo dio slobodnog vremena a on sebi to vrijeme stvori kad hoce,znam to...da bi bolje shvatio i osjecao bilo Crkve...Ocito su mu ostake navike iz Argentine kako je tamo hodao svukud amo tamo,lijevo i desno,gore i dolje da ni sad nije u stanju biti na miru...Molim sve koji ce mi se pridruziti svojim komentarima da ne vrijedjaju Papu i ne iznose prljavstine Crkve i pravovjerja u Korizmi smo!Htio bi cuti i vasa zapazanja i neke crtice koje pamtite ili znate da su vam prenesene i sto vi mislite o tim danasnjim aktivnostima i gestama sv.Oca!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma dajte, pa to bi bilo kao da Napoleonu prigovaramo zbog toga kako je drzao zlicu i vilicu.

      Izbriši
    2. zar još ima ljudi iznenađenih na stil pape francisca....On uživa u tome što je "drugačiji", "napredniji", "cool"...On voli primat u audijencije nba košarkaše, lea dicapria, salmu hayek ali kardinal Zen kad dođe u Vatikan poljubi vrata. Tužno je sve to, ali trebamo se prestat čudit, ajmo više muški prihvatit realnost i vjerojatnost da će stvari u Crkvi biti još i gore. S jedne strane možemo kukat i žalit se, ali s druge strane možemo biti zahvalni Bogu što je baš svakog od nas odabrao da živimo u zeznutim vremenima kada Vjeru treba sačuvati, kakva čast! Nemojmo očekivat od Pape ovo ili ono, što očekivat od čovjeka koji na oltaru puštao ljude da plešu tango nakon mise? Sjetimo ga se u molitvama.. Ajmo se rađe uozbiljit i pripremit da nas se ismijava. Nešto u stilu kao u intervjuu od neki dan na bitno.net, papin vitez I.Dž. još jednom staje u obranu Pape s hiperintelektualcem Rodrigom Lopezom. Sav se razgovor svodi na to da mi zapravo ne kužimo ništa, bedasti smo, nismo dorasli shvatit tu teološku dubinu Pape Franje...Doći će generacija mučenika na Zapadu opet, moguće da to ipak nećemo biti mi, nas će samo tako sprdat i otežavat nam u granicama trenutno mogućeg...Mislim da je naš zadatak prenjet Vjeru na generacije koji će prolazit kalvariju za sve nas, shvatite da ova pošast koju gledamo neće tako skoro nestati

      Izbriši
    3. Hoćete Bergoglia braniti od kritike, a u istom dahu hulite protiv Crkve. Katolička Crkva je savršeno čista - Bergogliova sekta je ta koja je prljavo heretična, kao i on.

      Izbriši
  3. Čitajući Tomin odgovor na pitanje MN zaključujem koliko je to malo posla, a dobro došlo. Ponekad smo svi kao munje brzi zbog posla i obiteljskih obveza. Traži li Gospodin to od nas? Rekla bih ne. Potrebno je stati. Ponukalo me je da se učlanim u Benedictus. Imam još ideja na prvu, a kad bih bolje razmislila bilo bi još toga. Sjećam se kad je u Hrvatsku i kod nas u zagreb došla predzadnji put moja prijateljica Lili kako smo ju svi rado dočekali i još je bilo žensko druženje u Sigetu. Čini mi se da ekumenski apostolat u Sigetu sve više rađa plodom i da su podijele među tradi krugovima tiho iščezle. Tradi sve više zajedno, a oni koji prate novotarije moguće shvate pa se vrate.
    Prijedlozi da živimo kao prva zajednica služeći Gospodinu, a opet u okviru ovog vremena. Možemo skuhati objed svećeniku, ugostit ga kad dolazi. Također primiti brata ili sestru u Gospodinu i kod sebe tko može. Mogu do šestog mjeseca pa opet od desetog jer ću imati gradnju nekretnine, ako Bog dragi da. tako za sad stvari stoje. Jednom mjesečno susrete gdje bi se više upoznali, a potom išli na izlete, hodočašća, roštiljade i duhovne obnove. Molgli bi u Lasinji kod KSI s vlč. Puškarićem imati TM. Ionako non stop za njega pitaju. Mislim da bi to bilo prekrasno. Vjerujem da su ovo provedive ideje i tek su na prvu ruku. Ako smetaju upute od "k. stožera" možemo i pričekati. ne treba munjevito.
    JM

    OdgovoriIzbriši
  4. Podrzavam ideju o druzenju. Relativno sam nova na latinskim misama i vidim da je staro drustvo vec formirano. Nisam bas socijalno najnadarenija, a voljela bi se upoznati s vjernicima, ali malo je tesko upasti kao padobranac :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ja imam plan osnovati molitvenu zajednicu iskljucivo tradicionalnog tipa. Za pocetak bi molili krunicu na latinskom kod Kamenitih vrata jednom mjesecno a ako bi bilo interesa mogli bi dobiti prostoriju u jednoj zupi u Zg. Takodjer sam organizirao hodocasce na Mariju Bistricu ali je odaziv bio slab. Hodocasce bi bilo najbolje za upoznavanje. Ove godine cu ici sa nakanom za udovice i udovce i sve osamljene koji nemaju nikog i ne mogu ici. Svaka cast udrzi Benedictus i clanstvu ali mi obicni vjernici uvjek kasno saznamo da je elita nekud isla obicno preko Tominih reportaza i putopisa. Nadam se da ce mi netko od mladjih pobrkati planove i ukrasti i realizirati ideje.
      Robelar

      Izbriši
    2. Ako Gospodin ne gradi kuce,uzalud se nadaju graditelji koji bi vjernike djelili od ostalih vjernika i nekakva zasebna grupiranja sto je stvorilo i danasnju krizu unutar lefebrovaca...Pa clanovi umjesto da jacaju i pomazu svoje bratstvo iznutra oni se sada rastrkuju ko rakova djeca da bi svoje pipce pustili na sve strane skupljajuci iste takve oko sebe,primamljivim ponudama druzenja,hodocasca,skrusenih poboznosti.U nasim zupama kojima svaki od nas pripada, vjernicka nam je duznost da smo aktivni i da pridonosimo rastu zajednice u vjeri i ljubavi i u radosti i nadi.GAUDIUM ET SPCES!Naravno,tko god se zamjerio svom zupniku zbog pametovanja,zbog ucenja kako bi on trebao sluziti Misu i ovo i ono sada se u svojim zupama od srama ne pojavljuju i sami su sebe zablokirali.Rbelar ti odi na M.Bistricu,ucini tamo zivotnu ispovjed i vrati se u zupu kojoj pripadas i tamo daj ponizne prijedloge.Kloni se na duze vrijeme strahovite potrebe naucavanja,vodjenja,djeljenja savjeta i ucestalih dociranja.Budi ponizan i samo slusaj,mozda i ti nesto cujes!!

      Izbriši
    3. Psalam14,2,, Jahve s nebesa gleda na sinove ljudske da vidi ima li tko razuman Boga da trazi. No, svi skrenuse zajedno, svi se pokvarise, nitko ne cini dobro- nikoga nema. ''
      MIiro, da bi vidio dal Gospodin gradi kucu moras sam poceti graditi. Ako je od Boga i po Njegovoj Svetoj Volji opstat ce, ako li je pak samo ljudska zelja srusit ce se pa ce ta rusevina biti velika da ce se ljudi cuditi. Takodjer ima kuca koje su zapocete gradjnjom po Bozjoj volji ali se graditelji na kraju odvrgose pa im se sve porusi. Zato nemoj cekati i cucati u svojoj zupi nego gradi slamom, ciglom, blatom pa ces vidjeti sto ce opstati. Bas me vesele ovi progoni i napadi na mene, pogotovo u ovo sveto vrijeme a pitao sam se sto pokloniti Gospodinu. Ako dobronamjerno ukazem na nesto sto valja evo dezurnih koji su protiv, ako nesto pak upozorim opet nevalja. Od silnog uzbudjenja ili prevelike radosti i nade dodajes i izbacujes slova. Saberi se. Smiri emocije jer kako ovdje neki pisu emocije ne sluze nicemu a puni su ih i to negativnih. Nigdje nisam naveo sebe kao nekakvog prosvjetitelja ili vodju jer sam ionako vec u molitvenoj zajednici u kojoj je vodja nas Gospodin. Svakako da mi poniznosti nedostaje, ali ne one lazne koja se nudi. Molitva nije samo razgovor sa Bogom nego komunikacija, a to je svakako i osluskivanje i slusanje.
      Robelar

      Izbriši
    4. Robelar ti si sam sebe napravio prognanim,slucajno ili namjerno.Korizma je da i dobro bi bilo da malo utihnes kako bi se Gospodin proslavio!.

      Izbriši
    5. Pišem ovo čisto iz razloga da netočne informacije koje prenosi komentator Robelar ne bi netko i shvatio ozbiljno. Ove priče o "običnim vjernicima" i nekakvim "elitama" su smiješne. Tko god je član Whatsapp grupe posvećene tradicionalnoj Misi (koju je Toma više puta spominjao) ili je dolazio na tradicionalne sv. Mise u crkve Krista Kralja/sv. Katarinu/sv.Jurja/sv. Blaža imao je prilike saznati za bilo koji oblik hodočašća ili neke druge organizirane aktivnosti, što pokazuje broj i sastav tih vjernika. To što netko "sjedi na ušima" ili polazi na sv. Mise na lokacije gdje se o tome ne govori, rekao bih da nije problem Benedictusa ni Tome, već dotičnog gospodina.

      Ivan K

      Izbriši
    6. Ivan K. Sve potpisujem sto si rekao jer je najvjerodostojnije i istinito.Sve ono sto doticni vec spomenuti gospodin Robelar pise i pokusava, vise govori o njemu i njegovon unutarnjem stanju nego o samomo sadrzaju i temama koje on na svoj nacin stvara...A Toma i ekipa maksimalno i u svemu trude se i daju od sebe i to vjernici koji dolaze na sv.Mise u vec spomenute crkve vrli dobro znaju i zive!Topla voda je davno izmisljena!

      Izbriši
    7. Draga M.T., jedna zborašica i ja smo vidjele tvoj komentar i otada pokušavamo "otkriti" tko si da ti priđemo, ali ne ide to baš tako lako haha
      Ako ideš u sv. Blaža u 16:45, možeš nas pričekati (nakon mise silazimo s kora i idemo do desnog bočnog oltara) i prići bilo kome od članova zbora i, ako ne potrefiš nas dvije, ostali će te uputiti na nas :)
      Nadam se da se vidimo!

      Izbriši
  5. mislio sam da se ovakvi moralisti nalaze samo na bitno net, fejsu,jutubu..al evo svako malo doleti i tu neki sa šibom u ruci koji ima potrebu svima nama održat packu o poniznosti,djeljenju vjernika, grupiranjima, jao pa mi nismo sa "zajednicom", dužnostima, ljubavi, radosti, nadi, pametovanju, poslušnosti župnicima,pozivaju nas na ispovijed bla bla. Znači Robelar(što god tko mislio o njemu) je sad samo bacio ideju da se moli krunica na latinskom kod kamenitih vrata i eventualno odlazak u M.Bistricu..i bam! evo odmah neki s potrebom bacanja bombi...Tradi su teška manjina unutar Crkve, čemu strah?od koga? Ako Bog želi ovakvu Crkvu kakva je sad, ne brinite, ona će ostat takva. Neće ju dosadni tradicionalisti srušit

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jacob Vi i ja moramo popiti kavu. Ja častim. Ne razumijem niti ja Roblear je došao od misionara krvi kristove. Bio i nije bio kod karizmatika, a sad bum, tres, bam po njemu. Ljudi moji ima li čovjek pravo izraziti svoje mišljenje? Kako mislite ikoga privući ako ste zamotani u svoje kalupe?

      Izbriši
    2. Budite pametni.Zar moze privlaciti itko tko je napustio vlastiti red i svoju formaciju.Kada postoje razmirice u kuci zar se napusta obitelj ili se svim silama borimo da ocuvamo red i mir u njoj.U koje kalupe konkretno?Zar se nekog moze privuci s otvorenom mrznjom prema Franji.Jest da je papa takav kakav je,bilo ih je u proslosti i gorih ali se svoje ne odricemo.Zar mozete danas nekog privuci uzimati sebi za pravo sluzeci se najostrijim rijecima.Bojim se da ranjenim dusama ranjena dusa svojim nezaljecenim ranama nemoze pomoci nego ih prosiruje i produbljuje,e to se treba zaustaviti!

      Izbriši
    3. Petar, Vama ne treba odgovor jer po ovome što pišete izgleda da ste previše samouvjereni u svoje odgovore. Naravno da uvijek postoji mogućnost rađanja poziva u pozivu i stoga je uvijek moguće privući ako je netko napustio vlastiti Red. Imamo mnogo takvih primjera kroz povijest. Zanimljivo da se upitnik nalazi iza samo jednog pitanja. Kako odgovarate sami na sve odgovorit ćete i na njega. Iznošenje činjenica o papi nije izraz mržnje nego čuvanje vjere kod drugih. Možda ne pratim toliko komentare drugih pa o mržnji prema papi s ovog bloga ne znam ništa.
      Budući da imate pitanja na koja dajete odgovore ne vidim prostora dijalogu.

      Izbriši
    4. Podsjecam da se morate nekako potpisati.

      Izbriši
    5. Anonimni Necu komentirat one koji podrzavaju druge na razbijanje jedinstva Crkve.Oni na koje se odnose moji interventi itekako znaju o cemu se tu radi kao i ostale koji vec duze vrijeme prate sto doticni i na koji navinmpisu protiv rimskig Prvosvecenika i same Crkve

      Izbriši
    6. Za takve laike sam skovao naziv status quo korisni idioti. Vodonose uzrocnicima krize u Crkvi.

      Istina je ipak da se obje uvjetno receno strane nadu na pola puta. Problem je sto ta druga strana tesko da ce dat svojih 50%. Ali zato su strucnjaci u davanju osobnih savjeta. Teski nesnosni odor je usao u duse i bogoslovije po Hrvatskoj, nije to samo modernizam, zbog modernizma su samo lakse pokleknuli. Moje iskustvo mi je pokazalo da mozete skoro ko svetac u 3 mjeseca narasti u vjeri nakon zivotne ispovjedi, svaki dan ici na misu i molit krunicu i sto si svetiji to veci prijezir osjecas od detektiranog otpada u Crkvi.

      Izgleda da je Najmudrije fokusirati se na svoje obitelji i bliznje djelovati, a otpadu modernistickom postavljati testove Bog ili moj ego, ali biti inovativan tako da se svaki put postidi plus uz cinjenje dobrih djela a ne samo kritike radi kritike.

      Kao sto je Bog poslao lakmus test korone i potresa tako mi njih stalno trebamo dovoditi pred gotov cin. Jer oni su glumci koji samo igraju svoje uloge i zato im je najveca tragedija kad se prikaze koji covjek igra tog lika.

      A one dobre medu klerom i dobre koji nemaju odvaznosti trebamo ohrabrivati i moliti za njih kao i za svecenicka zvanja

      Za zli kler se moli ukoliko odu u samicu 3 tjedna na kruhu i vodi pa se moli da se obrate ili pokaju dok su tamo.

      Izbriši
  6. Pozdrva svima. Pitanje tangencionalno vezano. Postoji li ikakav prijevod starog časoslova (bilo rimski ili monaški) na hrvatskom jeziku sto bi se moglo narucit kao reprint, tipa kao što postoji rimski misal iz 1942 ili oficij BDM koji se mogu naručiti preko gyan books.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko znam, ne.
      Usput, kako ste zadovoljni kvalitetom monaskog diurnala?

      Izbriši
    2. Posjedujem diurnal od Saint Michael's Abbey Press i onda uz monahe iz Barrouxa pratim i molim. Sve super no kako je englesko latinski onda mi malo smeta prijevod himna(ili himana), pa me vise zanimaju nase verzije ako uopce postoje. No to su male zamjerke, sve u svemu izvrsno izdanje. Kvaliteta izrade je vrhunska, a uz blog "Saints will arise" sve se lako pohvata...

      Izbriši
  7. J kao Jacob Jednostavno ne petljajte se kad neznate kako ovdje stvari stoje s pojedincima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ne znam, nemam ni potrebu za takvim znanjem

      Izbriši
  8. Dakle tu je rijec o Malom Misalu i to je velika stvar i za pohvalu.O tome treba govoriti i to je tema a ne o Robelaru ovom i onom.Postovana sestro zar dok pojedinci u manjini koji napadaju Crkvu vecina u Crkvi bi trebala sutjeti,nikako i nikada ni u Korizmi!!!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.